ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία και η νέα αντιπαράθεση με τους εφοπλιστές

Δημοσιεύματα του τύπου στη Ρουμανία εμπλέκουν τον όμιλο σε υποθέσεις διαφθοράς κατά την περίοδο της προηγούμενης διοίκησης και ανεβάζουν το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης Reggeborgh - εφοπλιστών.

Νέους πονοκεφάλους στη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και όπλα στη μάχη κατά των εφοπλιστών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη που συνεργάζονται με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ Αλ. Εξάρχου, προκαλούν δημοσιεύματα του ρουμανικού Τύπου που εμπλέκουν τον κατασκευαστικό όμιλο σε υποθέσεις διαφθοράς. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε συγκεκριμένα και γνωστά ονόματα της πολιτικής σκηνής της Ρουμανίας, τα οποία συνδέουν με αναθέσεις έργων στην ΑΚΤΩΡ επί των ημερών της προηγούμενης διοίκησης.

Εξαιτίας του σημαντικού ανεκτέλεστου υπόλοιπου στην Ρουμανία, η συγκεκριμένη αγορά είναι η μοναδική όπου παραμένει η ΑΚΤΩΡ μετά τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε η διοίκηση που στηρίζουν οι Ολλανδοί της Reggeborgh. Σχεδόν το 65% του ανεκτέλεστου, δηλαδή ποσό άνω του ενός δισ. ευρώ από το σύνολο των 1,52 δισ. που έφτανε στο τέλος Μαρτίου, αφορά τα έργα στη Ρουμανία, κυρίως στον τομέα των σιδηροδρόμων.

Τις τελευταίες ημέρες, η πλευρά των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη έχει σηκώσει τους τόνους και επιτίθεται κυρίως κατά του προέδρου της ΑΚΤΩΡ και στενού συνεργάτη των Ολλανδών, Χρ. Παναγιωτόπουλου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος διοικούσε, μέχρι να αναλάβει καθήκοντα στην ΑΚΤΩΡ, την οικογενειακή τεχνική εταιρεία P&C Development. Επικεφαλής της P&C Development είναι πλέον ο αδερφός του κ. Παναγιωτόπουλου, αλλά οι εφοπλιστές καταγγέλλουν πως διεκδικεί έργα τα οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει η ΑΚΤΩΡ. Στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ απαντούν πως ο κατασκευαστικός βραχίονας κατεβαίνει μόνο σε διαγωνισμούς από τους οποίους προσδοκά ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους.

Τα δημοσιεύματα για τα έργα και τις ημέρες της ΑΚΤΩΡ επί διοίκησης Αλ. Εξάρχου έρχονται, πάντως, ως απάντηση στους δύο εφοπλιστές. Αποτελούν «κερασάκι στην τούρτα» μετά τις περιπέτειες που είχε η ΑΚΤΩΡ με την Παγκόσμια Τράπεζα, με αφορμή έργο βιολογικού καθαρισμού στην Μπογκοτά της Κολομβίας που είχε αναλάβει στο παρελθόν. Η τεχνική εταιρεία αποκλείστηκε για δεκαοκτώ μήνες από έργα που χρηματοδοτεί ο διεθνής οργανισμός λόγω των σκιών που εντοπίστηκαν στην ανάληψη του συγκεκριμένου έργου από κοινοπραξία όπου συμμετείχε.

Κάθε φορά που η πλευρά των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη αναδεικνύει θέματα που, κατά τη γνώμη της, δεν συνάδουν με τη χρηστή διοίκηση, η πλευρά των Ολλανδών υπενθυμίζει πόσο ακριβά έχει πληρώσει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ τις προηγούμενες διοικήσεις. Κυρίως την περίοδο Αναστ. Καλλιτσάντση, καθώς η Reggeborgh θεωρεί ακόμα και σήμερα πως αυτός βρίσκεται πίσω από τους δύο εφοπλιστές. Τουλάχιστον αυτό δείχνει, όπως υποστηρίζει, η συνεργασία των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη με τον Αλ. Εξάρχου.

Οι εφοπλιστές απαντούν πως ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ είναι συνεργάτης τους γιατί γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα του ομίλου. Πάντως η ένταση μεταξύ Reggeborgh και εφοπλιστών έχει αυξηθεί εκ νέου, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο σημάδι συμβιβασμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.