ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
GEK TERNA, Kataskeves
Το μέλος του ΔΣ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περδικάρης. Πηγή: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Γ. Περδικάρης: Με επενδύσεις 6,5 δισ. η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμβάλει στην ανάπτυξη

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μιλώντας στο 4th Athens Investment Forum, υπογράμμισε ότι μετά από 10 χρόνια συρρίκνωσης ο κατασκευαστικός κλάδος είναι έτοιμος να γίνει «μοχλός ανάπτυξης» της οικονομίας.

Στον βασικό ρόλο που καλείται να αναλάβει ο κατασκευαστικός κλάδος, προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας, με βατήρα τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο κ. Γ. Περδικάρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μιλώντας σε πάνελ του 4th Athens Investment Forum με θέμα «Υποδομές – Κατασκευές. Ο κατασκευαστικός κλάδος κλειδί για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τα νέα έργα και η χρηματοδότησή τους», ο κ. Περδικάρης, υπογράμμισε ότι «ο κατασκευαστικός κλάδος μετά από μια δωδεκαετία συνεχούς συρρίκνωσης καλείται να αποτελέσει για μια ακόμη φορά τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και ένα από τα βασικά εργαλεία για την υλοποίηση του προγράμματος του ταμείου ανάκαμψης».

Αναφερόμενος στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν επενδύσεις συνολικού ύψους 59,81 δισ. ευρώ τόνισε ότι ο πυρήνας του σχεδίου αφορά:  

 • Την Πράσινη Μετάβαση/Κυκλική Οικονομία 
 • Τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Χώρας
 • Την Απασχόληση, τις Δεξιότητες και την Κοινωνική Συνοχή 

«Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την χώρα στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε και καταδικασμένοι να επιτύχουμε, και μάλιστα αυτό να γίνει μέσα σε απόλυτα οριοθετημένη περίοδο. Με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα δηλαδή», σημείωσε.

Προσέθεσε ότι η επιτυχημένη «χρήση» των κεφαλαίων θα έχει ως αποτέλεσμα: 

 • Να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Χιλιάδες άνθρωποι θα βρουν δουλειά.
 • Θα αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες
 • Η χώρα θα καταστεί ενεργειακά αυτάρκης και ασφαλής. Θα μειωθεί το κόστος ενέργειας, η οικονομία μας θα γίνει πιο ανταγωνιστική
 • Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, το κράτος θα γίνει πιο φιλικό στον πολίτη, θα βελτιωθεί η δημοκρατία
 • Με την ανάπτυξη που θα επέλθει θα αυξηθεί το κοινωνικό μέρισμα και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα επαναπατρισθεί επιστημονικό προσωπικό που ξενιτεύτηκε τα χρόνια της κρίσης. Και έτσι θα οδηγηθούμε σαν χώρα στην βιώσιμη ευημερία για όλους.

Πραγματοποίησε αναφορά τόσο στα θετικά στοιχεία που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία όσο και στα αρνητικά. Όπως είπε υπάρχουν ορισμένα «όπλα» όπως 

 • Η ύπαρξη πόρων 
 • Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο 
 • Μια συσσωρευμένη τεχνογνωσία 
 • Η διάθεση της κοινωνίας να ξεφύγει από την στασιμότητα και να κάνει ένα άλμα μπροστά σε συνδυασμό με την ικανότητα που έχουμε επιδείξει ιστορικά σαν λαός να πετυχαίνουμε όταν έχουμε θέσει εθνικούς στόχους.

Αλλά και ορισμένα μειονεκτήματα, μεταξύ των οποίων ανέφερε τα ακόλουθα: 

 • Η συρρίκνωση του τεχνικού και εργατικού προσωπικού σαν παράπλευρη συνέπεια της περιορισμένης κατασκευαστικής δραστηριότητας όλη την προηγούμενη περίοδο. Είμαστε στην Ευρώπη η χώρα με την μικρότερη συμμετοχή των νέων στο εργατικό δυναμικό του κλάδου των κατασκευών.
 • Η άνοδος του ενεργειακού κόστους 
 • Η άνοδος της τιμής των πρώτων υλών 
 • Ο αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω των Υπερβολικά Χαμηλών Προσφορών
 • Η γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης 

Προκειμένου η Ελλάδα να ανταποκριθεί με τον ορθό τρόπο στη νέα πρόκληση θα πρέπει να γίνουν οι ακόλουθες κινήσεις: 

 • Πρέπει ο καθένας να συμβάλει με ό,τι και όπως μπορεί 
 • Πρέπει να ξεχάσουμε της παλιές νοοτροπίες, τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και να υιοθετήσουμε μια νέα βελτιωμένη κουλτούρα σε πολλά θέματα.
 • Πρέπει να κάνουμε πιο διαφανείς τις διαδικασίες 
 • Πρέπει όλοι να συστρατευθούμε σε αυτή την προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανείς.

«Εμείς, σαν όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θα είμαστε παρόντες. Με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια. Προωθούμε ή συμμετέχουμε σε επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 6.5 δισ. ευρώ για να συμβάλλουμε παντοιοτρόπως με επενδύσεις αυξημένης προστιθέμενης στην Εθνική προσπάθεια. Σήμερα σαν χώρα και κοινωνία είμαστε στην γραμμή αφετηρίας. Δηλώνουμε ενσυνείδητα παρόντες για την μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας, και είμαστε στην διάθεση της Πολιτείας για να συμβάλουμε εποικοδομητικά όπου και όπως μπορούμε. Το οφείλουμε στην χώρα μας. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας», κατέληξε ο κ. Περδικάρης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HRON, IRON, ENERGEIA, GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 100% της ΗΡΩΝ ΙΙ από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χορήγησε δανεισμό 34,5 εκατ. στην ΗΡΩΝ ΙΙ για την αποπληρωμή των μετόχων που αποχώρησαν. Η συναλλαγή καλύφθηκε από τα αντληθέντα κεφάλαια της Κοινής Ομολογιακής Έκδοσης της εταιρείας ποσού 500 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η απόκτηση ελέγχου από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο καζίνο Ελληνικού

Οι σχετικές αποφάσεις και τα πρόσθετα δικαιολογητικά διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, συμπληρωματικά στο περιεχόμενο του φακέλου που είχε αποσταλεί ήδη από τις 8.3.2021, για την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου.
GEK TERNA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην ΤΕΡΝΑ η πρώτη φάση των εργασιών ανακατασκευής στον Πύργο του Πειραιά

Η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει την αποξήλωση της υφιστάμενες όψης και θα τοποθετήσει νέα υαλοπετάσματα με περσίδες. Στα 19 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του έργου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 6,5 δισ. προωθεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝA, τι ειπώθηκε στο investor day

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι θετικές εξελίξεις που έχουν προκύψει με τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου επενδύσεων, παραχωρήσεων, συμμετοχών και νέων έργων θα οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση μεγεθών.