ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τέσσερις οι διεκδικητές του έργου για φοιτητικές κατοικίες στη Θράκη

ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ προκρίθηκαν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για τη ΣΔΙΤ των 105 εκατ. ευρώ.

Στο τελικό στάδιο, με πέντε υποψήφιους ομίλους, προχωράει ο διαγωνισμός, ύψους 105,4 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών του Πανεπιστημίου Θράκης. Στο δεύτερο στάδιο προκρίθηκαν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Το έργο που προωθείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. 

Ο ανάδοχος θα κατασκευάσει όχι μόνο φοιτητικές κατοικίες αλλά και χώρο σίτισης 1.500 φοιτητών στην Αλεξανδρούπολη και 12 πανεπιστημιακές κατοικίες στην ίδια πόλη. Στην Κομοτηνή, εκτός από δύο κτίρια φοιτητικών κατοικιών προβλέπεται και χώρος σίτισης 2.500 φοιτητών, ένας ξενώνας φιλοξενίας και 24 πανεπιστημιακές κατοικίες. Στην Ξάνθη σχεδιάζεται η κατασκευή Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας.

Πρόκειται για έναν από τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών κατοικιών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με συνολικό κόστος άνω των 400 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλύτερος προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, είναι προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ, αλλά το κόστος πιθανώς θα μεταβληθεί αφού αλλάζει και ο σχεδιασμός. Πριν από λίγες εβδομάδες αποφασίστηκε να κατασκευαστεί νέο αμφιθέατρο σε ακίνητο του ιδρύματος και να μην προχωρήσει η ολοκλήρωση του ημιτελούς Μεγάλου Αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο. 

Στον διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετέχουν οι ίδιοι πέντε όμιλοι που διεκδικούν και το έργο στη Θράκη. Οι ίδιοι διεκδικητές συμμετείχαν και στο διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ κατασκευής φοιτητικών εστιών και άλλων πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε Βόλο και Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των τριών έργων καθώς και αντίστοιχων διαγωνισμών που σχεδιάζουν άλλα πανεπιστήμια. Στη συζήτηση έχει εμπλακεί κατά πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο να καλυφθεί η κρατική συμμετοχή από κονδύλια του επόμενου ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Χρυσά» δημόσια κτήρια 1 δισ. ευρώ που θέλουν να κατασκευάσουν ιδιώτες

Οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας μπαίνουν στη «μάχη» για την ανάληψη των εξαιρετικά αποδοτικών συμβάσεων σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ποιοι διαγωνισμοί προχωρούν, ποιοι μπαίνουν στην τελική φάση.
Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις μεγάλοι διαγωνισμοί τον Δεκέμβριο για νέες μονάδες απορριμμάτων

Ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους ομίλους των κατασκευών για τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Γραμματικό, Ηράκλειο Κρήτης και Ρόδο που θα «τρέξουν» το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου.
Απορρίματα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πέντε ισχυροί διεκδικητές για τη μονάδα απορριμμάτων Κ. Μακεδονίας

Στο διαγωνισμό για τη σύμβαση ΣΔΙΤ των 250 εκατ. ευρώ πέρασαν και οι πέντε υποψήφιοι, που δίνουν παράλληλες «μάχες» για τις αντίστοιχες μονάδες στην Αττική, συνολικού προϋπολογισμού 761 εκατ. ευρώ.