ΓΔ: 900.89 0.58% Τζίρος: 33.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:07:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κτήρια εκατοντάδων εκατομμυρίων με σύμπραξη Δημοσίου - ιδιωτών

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή με ΣΔΙΤ 17 σχολικών μονάδων στην Κ. Μακεδονία, ενώ «τρέχει» ο διαγωνισμός για 13 περιφερειακά κέντρα Πολιτικής Προστασίας και αναμένονται τρεις για δικαστικά μέγαρα.

Αυξάνονται και πληθύνονται τα κτηριακά έργα που προωθούνται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με το συνολικό τους ύψος να φτάνει πλέον το ένα δισ. ευρώ. Αυτή την εβδομάδα προκηρύχθηκε, από την κρατική εταιρεία Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ ΑΕ), το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ, ύψους 160 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία 17 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα σε εννέα δήμους της περιφέρειας και οι υποψήφιοι καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις 11 Μαϊου.

Σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός της ΚΤΥΠ ΑΕ για την κατασκευή και διαχείριση 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), συνολικού προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει χωριστεί σε δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς, με τον πρώτο να περιλαμβάνει επτά κτήρια και το δεύτερο έξι.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να προκηρυχθούν και τρεις επιπλέον διαγωνισμοί που αφορούν δικαστικά μέγαρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στον πρώτο, έχει ενταχθεί η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου καθώς και η ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά. Στον δεύτερο, η ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Έδεσσα καθώς και η ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Στον τρίτο, η κατασκευή των νέων δικαστικών μεγάρων Λαμίας και  Βόλου και η ανακατασκευή των κτιρίων που χρησιμοποιούν τα δικαστήρια σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Οι νέοι διαγωνισμοί έρχονται να προστεθούν σε αυτούς που έχουν προκηρυχθεί την τελευταία διετία και συγκεκριμένα τρεις που αφορούν την κατασκευή φοιτητικών κατοικιών σε Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία, το διαγωνισμό για κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών καθώς και το ΣΔΙΤ για κατασκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων στα Χανιά.

Στους τρεις διαγωνισμούς για τις φοιτητικές εστίες είχε αρχικά εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επτά διεκδικητές, τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, Archirodon, Intrakat, ΘΕΜΕΛΗ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος - ΑΤΕΣΕ. Στη διεκδίκηση έχουν παραμείνει πέντε υποψήφιοι, χωρίς να είναι γνωστό αν η Archirodon που αποκλείστηκε σε κάποιους διαγωνισμούς έχει προσφύγει δικαστικά. Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός για κτηριακό έργο με ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 207 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη μελέτη, κατασκευή και 30ετή εκμετάλλευση συγκροτημάτων 3.000 κλινών για φοιτητές (2.000 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και 1.000 στο Ηράκλειο) του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από ιδιώτες τα έργα ύδρευσης σε τρεις δήμους της Πελοποννήσου

Βρίσκει μιμητές το επιτυχημένο υπόδειγμα του φράγματος με ΣΔΙΤ στη Χαλκιδική: σε κοινό έργο για υποδομές και δίκτυα από ιδιώτες προσανατολίζονται οι δήμοι Ανδραβίδας - Κυλλήνης, Δ. Αχαΐας και Ήλιδας.