ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skopelitis-EY
Φωτο: ΑΠΕ

Ευ. Σκοπελίτης: Αναγκαία τα πρότυπα επιχειρηματικής αριστείας στην οικονομία

Την αναγκαιότητα για την ύπαρξη προτύπων επιχειρηματικής αριστείας στην οικονομία, ειδικά στη σημερινή δύσκολη χρονική συγκυρία, αναφέρθηκε ο Διευθυντής Brand, Marketing και Επικοινωνίας της EY Ελλάδος.

Στην αναγκαιότητα ύπαρξης προτύπων επιχειρηματικής αριστείας στην οικονομία, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη χρονική συγκυρία, εστιάζει ο Ευάγγελος Μάξιμος Σκοπελίτης, Διευθυντής Brand, Marketing και Επικοινωνίας της EY Ελλάδος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Χρειαζόμαστε υποδείγματα υγιούς επιχειρηματικότητας, που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας καθοδηγήσουν» αναφέρει ο κ. Σκοπελίτης και προσθέτει: «αυτούς ακριβώς τους επιχειρηματίες θέλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε στην ΕΥ μέσω του προγράμματος του Έλληνα ‘‘Επιχειρηματία της Χρονιάς'', που αποτελεί μέρος του 35ετούς παγκόσμιου θεσμού της EY, Entrepreneur Of The YearTM».

Εστιάζοντας στις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις μετά την πανδημία του κορονοϊού και τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν, ο κ. Σκοπελίτης επισημαίνει ότι «οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει, μέσα στα επόμενα χρόνια, να μεγεθυνθούν, μέσα από συμπράξεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις για να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα που θα τους επιτρέψει να ανταγωνιστούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, η οποία απαιτεί ευελιξία και τη δυνατότητα συνεχούς καινοτομίας».

Παράλληλα, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι το επενδυτικό κλίμα στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με την Ελλάδα να κατατάσσεται μεταξύ των 10 ελκυστικότερων προορισμών για επενδύσεις στην Ευρώπη. Ωστόσο, σημειώνει ότι «για να διατηρήσει αυτή τη δυναμική η χώρα μας πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος σε ζητήματα, όπως η εκπαίδευση και η ανάπτυξη ενός ανθρώπινου δυναμικού με κρίσιμες δεξιότητες που αναζητεί η αγορά, οι ψηφιακές υποδομές και η στήριξη του τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας ευρύτερα, και, βέβαια, να συνεχίσει να επιλύει γνωστές παθογένειες που μαστίζουν επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως η γραφειοκρατία, οι αργοί ρυθμοί της απονομής της δικαιοσύνης και η υψηλή φορολογία».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Ευάγγελου Μάξιμου Σκοπελίτη, Διευθυντή Brand, Marketing και Επικοινωνίας της EY Ελλάδος και υπεύθυνου του διαγωνισμού της EY, Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» 2021, στη Μαρία Τσιβγέλη για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΕΡ. Ποια είναι η σημασία του θεσμού της EY, Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς», ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και φέτος, για όγδοη φορά στη χώρα μας;

ΑΠ. Στην EY πιστεύουμε ότι, όπως σε όλους τους τομείς, έτσι και στην οικονομία χρειαζόμαστε πρότυπα αριστείας - πολύ περισσότερο στη σημερινή χρονική συγκυρία, με τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Χρειαζόμαστε υποδείγματα υγιούς επιχειρηματικότητας, που μπορούν να μας εμπνεύσουν και να μας καθοδηγήσουν, και αυτούς ακριβώς τους επιχειρηματίες θέλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε στην ΕΥ μέσω του προγράμματος του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς», που αποτελεί μέρος του 35ετούς παγκόσμιου θεσμού της EY, Entrepreneur Of The YearTM.

Τους ανθρώπους εκείνους που έχουν μάθει να αγωνίζονται, που δεν τους σταματούν οι αντιξοότητες, που βλέπουν τα εμπόδια σαν ευκαιρίες βελτίωσης. Αυτούς που αφουγκράζονται και κατανοούν τις αλλαγές που σαρώνουν την παγκόσμια οικονομία και διαθέτουν το όραμα, τις γνώσεις και την αποφασιστικότητα για να τις αντιμετωπίσουν. Έχουμε πολλούς τέτοιους επιχειρηματίες στη χώρα μας, και είναι αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουν στην επανεκκίνηση και στον μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Να μην ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς κράτησαν όρθια την οικονομία στα δύσκολα χρόνια που προηγήθηκαν και πριν την υγειονομική κρίση.

ΕΡ. Πώς επιλέγονται οι υποψήφιοι και ο νικητής του διαγωνισμού;

ΑΠ. Ένα βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τον Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς», από άλλους αντίστοιχους θεσμούς, είναι ότι ο διαγωνισμός μας είναι ανοιχτός - οι επιχειρηματίες, δηλαδή, υποβάλουν οι ίδιοι υποψηφιότητα και δεν υποδεικνύονται από εμάς. Όποιος πιστεύει ότι πληροί τα κριτήρια του διαγωνισμού, μπορεί να υποβάλει υποψηφιότητα. Μπορούν, επίσης, και τρίτα πρόσωπα να προτείνουν επιχειρηματίες που θεωρούν ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπα υγιούς επιχειρηματικότητας.

Οι υποψήφιοι αξιολογούνται από μια ανεξάρτητη, εννεαμελή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από άτομα αναγνωρισμένου κύρους - επιχειρηματίες, πανεπιστημιακούς, κορυφαία στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και θεσμικούς παράγοντες.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η αξιολόγηση είναι η οικονομική απόδοση και δημιουργία αξίας, το επιχειρηματικό πνεύμα, ο στρατηγικός προσανατολισμός και η διεθνής παρουσία, το μοντέλο διοίκησης, η καινοτομία, καθώς και ο κοινωνικός αντίκτυπος και η προσωπική ακεραιότητα.

Επιλέγονται, αρχικά, οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών. Μεταξύ αυτών, οι οποίοι θα βραβευθούν κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής του διαγωνισμού την άνοιξη του 2022, θα αναδειχθεί και ο Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς», ο οποίος ή η οποία και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό EY World Entrepreneur Of The YearTM, που είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο Monte Carlo, τον προσεχή Ιούνιο.

ΕΡ. Ποια είναι τα οφέλη συμμετοχής και διάκρισης για τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν;

ΑΠ. Είναι σημαντικά τα οφέλη για όσους συμμετέχουν και, βέβαια, για αυτούς που τελικά θα διακριθούν. Για τους ίδιους τους επιχειρηματίες, αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση και ηθική καταξίωση, αλλά και μια ευκαιρία να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους, αποτιμώντας την πορεία τους, τις επιτυχίες και τα τυχόν λάθη τους, μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης.

Για τις επιχειρήσεις, δε, τα οφέλη περιλαμβάνουν την αύξηση της αναγνωρισιμότητας, την ενίσχυση της εικόνας και του κύρους τους και, βέβαια, την τόνωση του ηθικού των εργαζομένων, αλλά και την ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας.

Να προσθέσω εδώ, ότι ο Έλληνας «Επιχειρηματίας της Χρονιάς», ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό World Entrepreneur Of The YearTM, θα έχει την ευκαιρία να βιώσει μια πραγματικά συναρπαστική εμπειρία. Πρόκειται για μια μοναδική, παγκόσμια γιορτή της επιχειρηματικότητας, με τεράστια ακτινοβολία και κύρος. Οι υποψήφιοι που θα φτάσουν στον τελικό θα έχουν επιλεγεί μεταξύ περισσότερων από 25.000 υποψηφίων, από πάνω από 60 χώρες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης, αλλά και ανταλλαγής εμπειριών και ιδεών, καθώς, εκτός από τους νικητές, παρευρίσκονται και συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες, όχι μόνο του παγκόσμιου επιχειρείν, αλλά και από τον χώρο των επιστημών, της τέχνης, κ.ά.

Κλείνοντας, θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, να προσκαλέσω να δηλώσουν συμμετοχή στον διαγωνισμό, όσους επιχειρηματίες έχουν να μοιραστούν μία ιστορία που θα εμπνεύσει και θα αποτελέσει πρότυπο για τους υπόλοιπους και, παράλληλα, το ευρύ κοινό, να προτείνει τους επιχειρηματίες εκείνους των οποίων το έργο πιστεύει ότι αξίζει να αναδειχθεί.

ΕΡ. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι προκλήσεις για τους επικεφαλής των ελληνικών επιχειρήσεων μετά την πανδημία;

ΑΠ. Το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον σήμερα βρίσκεται σε μια φάση ραγδαίων αλλαγών που επέφερε, ή, σε κάποιες περιπτώσεις, απλά επιτάχυνε η πανδημία. Αναφέρομαι στην ψηφιακή επανάσταση, στις μεγάλες δημογραφικές αλλαγές, στις νέες συνήθειες και προσδοκίες των καταναλωτών, στην ένταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς και στην αυξανόμενη απαίτηση της κοινωνίας από τις επιχειρήσεις για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για όλους. Οι τάσεις αυτές εισάγουν νέα δεδομένα, στα οποία οφείλουν να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις. Δημιουργούν σίγουρα προκλήσεις, αλλά, συνάμα, και μεγάλες ευκαιρίες, που πρέπει να αξιοποιήσουμε, εάν θέλουμε να είμαστε διαμορφωτές των εξελίξεων, και όχι απλώς να τις παρακολουθούμε.

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για παράδειγμα, σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν: να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και επιχειρήσεις κυρίως στην πράσινη μετάβασή τους σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών ρύπων, και στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην επανεφεύρεσή τους. Οι επιχειρήσεις που θα ανταποκριθούν και θα αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, είναι εκείνες που θα ξεχωρίσουν, αλλά και αυτές που θα στηρίξουν την επανεκκίνηση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, καθώς κάνουμε το βήμα μπροστά.

ΕΡ. Σε ποιους τομείς εκτιμάτε ότι θα πρέπει να κάνουν τις σημαντικότερες αλλαγές οι ελληνικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια;

ΑΠ. Από την καθημερινή μας συνεργασία με επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, καθώς και από όσα ακούμε από τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στους επιμέρους διαγωνισμούς Entrepreneur Of The YearTM ανά τον κόσμο, οι αλλαγές αγγίζουν όλες τις πτυχές της δραστηριότητας και του λειτουργικού μοντέλου των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει, πάνω απ' όλα, να επενδύσουν συστηματικά στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, και να εξετάσουν πώς η στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική υπευθυνότητα και τις αρχές ESG, γενικότερα, επηρεάζει τη λειτουργία τους.

Πρέπει, επίσης, να επανεξετάσουν το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών τους, με βάση τις μεγάλες αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες και την αυξανόμενη περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία των πελατών, και να θωρακίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, που έχουν διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία. Καθώς το μοντέλο εργασίας και οι προσδοκίες των εργαζομένων μεταβάλλονται ραγδαία, οι επιχειρήσεις θα πρέπει, παράλληλα, να προσαρμοστούν στο «αύριο της εργασίας», δίνοντας πολύ μεγαλύτερο βάρος στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στην ανάπτυξη μιας νέας, ανθρωποκεντρικής εταιρικής κουλτούρας.

Ειδικότερα οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει, μέσα στα επόμενα χρόνια, να μεγεθυνθούν, μέσα από συμπράξεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις για να αποκτήσουν την κρίσιμη μάζα που θα τους επιτρέψει να ανταγωνιστούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, η οποία απαιτεί ευελιξία και τη δυνατότητα συνεχούς καινοτομίας.

ΕΡ. Πόσο ευνοϊκό είναι το οικονομικό και το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα;

ΑΠ. Όπως ξέρετε, παρακολουθούμε συστηματικά το επενδυτικό κλίμα της Ελλάδας, μέσα από την ετήσια έρευνά μας, Attractiveness Survey Ελλάδα, η οποία, εδώ και τρία χρόνια, παρακολουθεί και καταγράφει τις απόψεις της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας για τη χώρα μας, στο πλαίσιο του αντίστοιχου παγκόσμιου προγράμματος ερευνών της ΕΥ.

Μπορώ να σας πω, λοιπόν, ότι το κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με την Ελλάδα να κατατάσσεται μεταξύ των 10 ελκυστικότερων προορισμών για επενδύσεις στην Ευρώπη. Βελτιώνονται, επίσης, και τα πραγματικά μεγέθη των άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και το μείγμα τους, με μια πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή κρίσιμων κλάδων, όπως η τεχνολογία και η έρευνα και ανάπτυξη - εξέλιξη πολύ θετική, αν αναλογιστεί κανείς την αδυναμία της οικονομίας μας διαχρονικά σε αυτούς τους τομείς, που αναμένεται να αποτελέσουν τον καταλύτη της ανάπτυξης στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες.

Ωστόσο, για να διατηρήσει αυτή τη δυναμική η χώρα μας πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος σε ζητήματα, όπως η εκπαίδευση και η ανάπτυξη ενός ανθρώπινου δυναμικού με κρίσιμες δεξιότητες που αναζητεί η αγορά, οι ψηφιακές υποδομές και η στήριξη του τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας ευρύτερα, και, βέβαια, να συνεχίσει να επιλύει γνωστές παθογένειες που μαστίζουν επί δεκαετίες την ελληνική κοινωνία και οικονομία, όπως η γραφειοκρατία, οι αργοί ρυθμοί της απονομής της δικαιοσύνης και η υψηλή φορολογία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία της V+O με τη διεθνή εταιρεία επικοινωνίας SECΝewgate

Η SEC Newgate, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 20 μεγαλύτερους ομίλους επικοινωνίας παγκοσμίως έχοντας παρουσία σε 5 ηπείρους, θα αποκτήσει σε βάθος πενταετίας συμμετοχή στην V+O, που θα φτάσει στο 70% του μετοχικού κεφαλαίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Mentionlytics επεκτείνεται στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας

Η εταιρεία με ελληνικές ρίζες έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συχνά δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε ακριβά εργαλεία για social media monitoring.