ΓΔ: 946.95 -0.98% Τζίρος: 23.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:37:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Κέρδη... υψηλής τάσης προβλέπει η ΔΕΗ, θα πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ

Η ΔΕΗ προβλέπει πως θα αντλήσει μέχρι 1,35 δισ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μέσα στην επόμενη πενταετία τα λειτουργικά της κέρδη αναμένεται να διπλασιαστούν στα 1,675 δισ. ευρώ.

Πολλαπλάσια κέρδη μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπει η διοίκηση της ΔΕΗ στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ προσδιορίζει πού θα διαθέσει το ποσό που θα αντληθεί με την ΑΜΚ, το οποίο μπορεί να ανέλθει έως και σε 1,35 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσα στην επόμενη πενταετία, τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στο 1 δισ. ευρώ, με τα λειτουργικά κέρδη να διπλασιάζονται. Συγκριτικά τα κέρδη προ φόρων το 2020 ήταν 67 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 912,4 εκατ. το 2026, δηλαδή θα αυξηθούν πάνω από 13 φορές. Αντίστοιχα τα λειτουργικά κέρδη προβλέπεται να διπλασιαστούν από 885,8 εκατ. σε 1,675 δισ. ευρώ.

Η αύξηση κεφαλαίου σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα πραγματοποιηθεί σε τιμή από 8,5 έως 9 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο, το Δημόσιο μέσω της ΕΕΣΥΠ και του ΤΑΙΠΕΔ θα εγγραφεί για την απόκτηση των μετοχών που απαιτούνται προκειμένου η συμμετοχή τους μετά την αύξηση κεφαλαίου να διαμορφωθεί στο 34,123% (καταστατική μειοψηφία).

Τα έσοδα της αύξησης θα φθάσουν μέχρι 1,35 δισ. ευρώ και θα σύμφωνα με το ενημερωτικό θα διατεθούν για:

(α) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024,

(β) την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και

(γ) στο βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσών τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ανοίξει αύριο Τρίτη 2 Νοεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE Renewables

Η ΔEΗ εισέφερε σε είδος στη Μέτων Ενεργειακή 9 θυγατρικές της, οι οποίες αναπτύσσουν εννέα φωτοβολταϊκα έργα με συνολική ισχύ έως 940 MW, τα οποία βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία και απέκτησε το 49% της νέας εταιρείας. 
Deddhe
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζει η εταιρική ταυτότητα του ΔΕΔΔΗΕ με νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Η εταιρεία εισέρχεται σε νέα εποχή με επίκεντρο τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό με ταυτόχρονη αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και των παρεχόμενων υπηρεσιών του.