ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kastelorizo
Πηγή: Καστελόριζο

Ανοίγει νέα εστιατόρια το Καστελόριζο κόντρα στην κρίση της εστίασης

Δύο νέα καταστήματα στην Κηφισιά από τον όμιλο, ενώ ο κλάδος εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τα μέτρα της πανδημίας. Προχωρά σε ανατιμήσεις 10%, για πρώτη φορά από το 2009.

Στο διαρκές crash test που υποβάλλεται εδώ και καιρό ο κλάδος της εστίασης, τόσο μέσω της παλινδρόμησης των lockdown και των νέων μέτρων, όσο –εσχάτως– και από τη ραγδαία αύξηση των τιμών πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους αναφέρθηκε χθες σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο ιδρυτής του ομίλου Καστελόριζο, Αντώνης Σταύρου, με αφορμή την παρουσίαση του νέου εστιατορίου της εταιρείας Δον Μόσκιο στην Κηφισιά. Παράλληλα, γνωστοποίησε πως ετοιμάζεται να κάνει άνοιγμα στην κατηγορία του catering, σχέδιο που είχε εδώ και μια διετία όμως είχε παγώσει λόγω της πανδημίας.

Ο κ. Σταύρου τόνισε πως τα αλλεπάλληλα lock down έχουν εξουθενώσει τον κλάδο, ενώ το τελευταίο διάστημα «έχουμε μεγάλη κάμψη, πάνω από 30%, κυρίως τις καθημερινές», αμέσως μετά την αναγγελία των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία της εστίασης τους χειμερινούς μήνες, ενώ γνωστοποιεί πως λόγω της αύξησης των τιμών πρώτων υλών και ενέργειας, θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις περί το 10%.

Σημείωσε πως ο όμιλος δεν είχε προχωρήσει σε αυξήσεις τιμοκαταλόγου από το 2009, ενώ απορρόφησε τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Όμως, με τα νέα δεδομένα και ειδικότερα τις ανατιμήσεις κατά περίπου 30% των πρώτων υλών, η αύξηση αυτή στις τελικές τιμές του τιμοκαταλόγου είναι επιβεβλημένη.

Πάντως, παρά τις δύσκολες συνθήκες ο όμιλος Καστελόριζο συνεχίζει το επενδυτικό του πρόγραμμα, λειτουργώντας εδώ και μια εβδομάδα το 14ο κατάστημα με την επωνυμία Δον Μόσκιο. Το εστιατόριο έχει ως επίκεντρο το κρέας, εμπλουτίζοντας την πολύπλευρη γκάμα εστιατορίων του ομίλου. Το νέο εστιατόριο αντλεί την επωνυμία του από τον τόπο καταγωγής του ιδρυτή του ομίλου και την ηπειρωτική διάλεκτο, όπου το μοσχάρι αποκαλείται «μόσκιο».

Πρόκειται για επένδυση 300 χιλ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει την λειτουργία του στην Κηφισιά το 15ο κατάστημα του ομίλου με την επωνυμία K.Grill. Τα δύο νέα αυτά καταστήματα θα απασχολούν περί τους 30 εργαζόμενους, ανεβάζοντας στους 400 το σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο Καστελόριζο.

Ο όμιλος Καστελόριζο είναι ξεχωριστός στον κλάδο των εστιατορίων, καθώς υπό την ομπρέλα του διαθέτει διαφορετικού concept καταστήματα, μακριά από τακτικές franchise και... ομογενοποιημένες διαδικασίες. Ο Αντώνης Σταύρου, έχοντας συμπληρώσει 42 συναπτά έτη στο χώρο της εστίασης υψηλών απαιτήσεων, διευθύνει τη δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα εστιατορίων (πλην αλυσίδων ταχυφαγίας και franchise) στην Ελλάδα μετά τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου.

Ο όμιλος αποτελείται από το «Καστελόριζο Κηφισιάς», το «Καστελόριζο Βάρκιζας», τους «Ορίζοντες Λυκαβητού», το «Όμικρον» στη Νέα Κηφισιά, το «Ρακί Μεζέ», το «Κ.Grill» στις Τζιτζιφιές, το «Μezze Glyfada», το «Ramino» στη Γλυφάδα, το «K.Grill» στη Βούλα, το «Omnivore» στην πλατεία Αγ. Ειρήνης και το «Ζουμπουρλού» στου Ψυρρή, με το οποίο για πρώτη φορά μπήκε στην κατηγορία γλυκού και καφέ.

Η αλυσίδα απασχολεί 400 εργαζόμενους, συνεργάζεται με 50 Έλληνες προμηθευτές, ενώ έως την έλευση της πανδημίας πραγματοποιούσε τζίρο περί τα 12 εκατ. ευρώ. Η πανδημία έπληξε τα μεγέθη καθώς ο τζίρος από τα 11,7 εκατ. ευρώ το 2019 έπεσε στα 6,7 εκατ. ευρώ το 2020, με τα κέρδη να κατέρχονται σε 200 χιλ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ το 2019. Ωστόσο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα το 2021, όπου στο πρώτο 8μηνο (παρά το αρχικό lockdown), καταγράφεται αύξηση πωλήσεων οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,5 εκατ. ευρώ, με ναυαρχίδα το εστιατόριο Καστελόριζο.

Ο Αντώνης Σταύρου έχει μακρά παράδοση και στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς ήταν εκ των ιδρυτών της εταιρείας Σελόντα όπου κατείχε το 49% των μετοχών πριν η εταιρεία εισέλθει στο Χρηματιστήριο, με τον ίδιο να αποχωρεί έκτοτε. Διατηρεί ακόμη δύο ιδιόκτητες ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες στο Σούνιο (νήσο Πάτροκλο) και στη Σητεία, με ετήσια παραγωγή περίπου 500 τόνων (τσιπούρα, λαυράκι, κρανιό). Όμως, βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή, ώστε να επικεντρωθεί στα εστιατόρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bread Factory, Larisa
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Bread Factory: «Ψήνει» νέες επενδύσεις σε Αττική και περιφέρεια

Η αλυσίδα πολυχώρων εστίασης εγκαινίασε το ένατο κατάστημά της και σχεδιάζει επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ σε νέους χώρους στη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις. Στα 20 εκατ. ο τζίρος, ενώ απασχολεί 1.500 άτομα.
Loumidis, kafes, coffee
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα σερβίρει πάλι καφέ το ιστορικό καφεκοπτείο Λουμίδης στην Ομόνοια

Την απόφαση για την επιστροφή στην αγορά του σερβιρισμένου καφέ επηρέασε η αναβάθμιση της Ομόνοιας με μεγάλες επενδύσεις ξενοδοχειακών ομίλων. Στόχος, η διείσδυση σε νεανικό κοινό.
SABO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SABO: Άνοιγμα σε ναυτιλία και κατασκευές, πάνω από 50 εκατ. ο τζίρος

Ο όμιλος SABO έχει έξι κύριους τομείς δραστηριοποίησης, εδρεύει στο Βασιλικό Ευβοίας και εξάγει σε πάνω από 50 χώρες. Επενδύει στις ναυτιλιακές υπηρεσίες με εξαγορά κτηρίου στον Πειραιά. Δυναμική αύξηση κύκλου εργασιών στις κατασκευές.
Ακίνητα, Real Estete
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dimand: Αίτηση για το Χρηματιστήριο με χαρτοφυλάκιο μεγάλων project

Η εταιρεία ακινήτων διαθέτει χαρτοφυλάκιο υπογεγραμμένων έργων ύψους 1 δισ. ευρώ. Ανάμεσά τους, το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ο Πύργος του Πειραιά και η ανακαίνιση του ιστορικού κτηρίου της Παπαστράτος.
ElvalHalcor
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Ισχυρή ώθηση στις επενδύσεις με νέο δάνειο 75 εκατ. ευρώ

Δεκαετές δάνειο 75 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μετά τα 250 εκατ. που άντλησε ο όμιλος με έκδοση επταετούς ομολόγου. Ουσιαστική αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας στο αλουμίνιο.