ΓΔ: 1185.98 -0.49% Τζίρος: 28.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αφαιρέθηκε η άδεια φέτας ΠΟΠ της LA Farm για υπόθεση νοθείας

Η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία κατηγορεί για εμπαθή και παράνομη στάση τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ».

Μετά την απόφαση του ΕΛΓΟ Δήμητρα για οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας LA Farm για παραγωγή φέτας ΠΟΠ, η εταιρεία προαναγγέλλει πως θα προσφύγει στα δικαστήρια και ζητά την παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπόθεση.

Υπενθυμίζουμε πως μετά από μοριακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ξένα εργαστήρια σε προϊόν της γαλακτοβιομηχανίας που πωλούνταν σε σούπερ μάρκετ της Σουηδίας και της Γερμανίας διαπιστώθηκε ότι ήταν λευκό τυρί, με την LA Farm να υποστηρίζει πως ήταν συσκευαστικό λάθος.

Το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο του Γενικού Χημείου του κράτους αναφορικά με την εξέταση δείγματος προϊόντος “Τυρί Φέτα ΠΟΠ” ιδιωτικής ετικέτας, σε τάπερ 400 gr, με την επισήμανση "ΦΕΤΑ, επιλογή μου, μεγαλύτερη των 3 μηνών ωρίμανσης", παραγόμενο από την τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία, το οποίο είχε ληφθεί, στο πλαίσιο ελέγχων και δειγματοληψιών κλιμακίων του ΕΛΓΟ σε supermarket, αναφέρει πως «είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, διότι περιέχει μόνο αγελαδινό γάλα αντί για πρόβειο και γίδινο γάλα και έχει υγρασία σε ποσοστό (60,24±0,38)% που υπερβαίνει το μέγιστο όριο του 56%, καθώς και λίπος επί ξηρού (41,52±0,72)% που υπολείπεται του ελαχίστου ορίου του 43%, ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί το προϊόν ως τυρί ΦΕΤΑ. Η ονομασία του δείγματος “Τυρί Φέτα ΠΟΠ” παραπλανά τον καταναλωτή ως προς την ταυτότητα και τη σύνθεση του τροφίμου». Μετά από αυτή την απόφαση, ο οργανισμός ΕΛΓΟ Δήμητρα προχώρησε στην ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης της γαλακτοβιομηχανίας LA Farm για παραγωγή φέτας ΠΟΠ.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Ιωάννης Βιτάλης ανέφερε για την οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ» σε γαλακτοβιομηχανία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πως «σε μια χώρα που μέχρι προσφάτως για ανάλογα περιστατικά επικρατούσε ο νόμος της σιωπής και της συγκάλυψης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανό και το επιτελείο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως ελεγκτικό μηχανισμό, για το ότι έκαναν, με αποφασιστικότητα και συνέπεια αυτό που έπρεπε, δηλαδή την δουλειά τους, πράγμα επίσης καθόλου αυτονόητο.

Η απόφαση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ» στη γαλακτοβιομηχανία LA FARM είναι πρωτόγνωρη και δίνει το στίγμα για την εξυγίανση του κλάδου.

Στην ίδια κατεύθυνση αποφασιστικά κινείται και η συζήτηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για ένα νέο πλαίσιο «νόμου ελέγχου και των κυρώσεων» στην οποία συμμετέχουμε ως ΕΔΟΦ και θα συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Δεν τα παρατάει η LA Farm

Από την πλευρά της η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία, αναφέρει πως το επίμαχο δείγμα ήταν απόρροια συσκευαστικού λάθος κατηγορώντας τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για εμπαθή και παράνομη στάση προαναγγέλλοντας προσφυγή στα δικαστήρια.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της, «δεδομένης της από την αρχή άρνησης μας, για την οιαδήποτε παραβατική μας συμπεριφορά, μετά και από εξονυχιστικούς ελέγχους στην επιχείρησή μας τους τελευταίους δύο μήνες και υποβολή του συνόλου των απαιτούμενων εγγράφων, όπως επίσης και λήψη πολλαπλών και τυχαίων δειγμάτων των προιόντων μας, η Υπηρεσία και τα ελεγκτικά Όργανα και πορίσματα, κατέληξαν ανεπιφύλακτα στο ότι η εταιρία μας τηρεί πλήρως όλες τις προδιαγραφές για την ΦΕΤΑ ΠΟΠ και δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα (ειδική έκθεση ελέγχου 14 και 15/10/2021 τριών ελεγκτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις μας). Σημειωτέον ότι η απόφαση της προσωρινής αναστολής, κατά την ρητή αναφορά της, ίσχυε μέχρι την εφαρμογή των οριζόμενων στην απόφαση αυτή μέτρων και όρων, τα οποία συνολικά εκπληρούνταν, ως άλλωστε και πάντοτε μάλιστα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

supermarket, trofima, proionta
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάος με τις ημέρες πληρωμών στην αγορά: Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

Πληρωμές εντός 30 ημερών προβλέπει η νέα νομοθεσία σε όλη την αλυσίδα παραγωγών, βιομηχανίας και σούπερ μάρκετ. Όμως, οι προθεσμίες «ξεχειλώνουν» και νόμος εφαρμόζεται a la carte από τους ισχυρούς της αγοράς.
online, trofima, emporio, delivery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επεκτείνονται οι ισχυροί του delivery και απειλούν τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ

O κλάδος του quick commerce θέλει να «κλέψει» μερίδια από τα σούπερ μάρκετ και επενδύει δυναμικά στην ανάπτυξη του δικτύου των dark stores και φυσικών σημείων, με Wolt και E-food να δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος εξαγόρασε τις εταιρείες τροφίμων Έδεσμα και Αμβροσία

Ο πρώην ισχυρός άντρας της Chipita συνεχίζει να διευρύνει την παρουσία του στον κλάδο των τροφίμων αποκτώντας δυο ακόμα εταιρείες που μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος και συνέργειες με τις άλλες εταιρείες που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό του.
veneti-monemvasiotis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βενέτης: Μετ' εμποδίων τα σχέδια ανάπτυξης, «βαρίδι» η γραφειοκρατία

Το «πάγωμα» στο άνοιγμα νέων καταστημάτων franchise και οι απώλειες λόγω πανδημίας, το νέο concept στο χώρο του fast food που δοκιμάζεται στο «Μπάγκειον» και τα χρόνια καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας.
Sklavenitis, sklabenithw, super market
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη φορά κέρδη για τη Σκλαβενίτης μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος

Ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων, αύξηση 15% στον τζίρο και 2.500 προσλήψεις. Ανακαίνιση 300 καταστημάτων, αναβάθμιση των Hypermarkets και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καναλιού πωλήσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόβουν τη φόρα της βιομηχανίας τροφίμων τα αυξημένα κόστη παραγωγής

Αυξημένος ο τζίρος των εισηγμένων εταιρειών τροφίμων το α' εξάμηνο, αλλά προβληματίζει η άνοδος των πρώτων υλών, του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους, που αρχίζει να πλήττει την κερδοφορία.