ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μαρινάκης εναντίον Κόκκαλη: Η κόντρα για τον Ολυμπιακό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Πώς έφθασαν οι δύο ισχυροί «κόκκινοι» επιχειρηματίες από τη συνεργασία στη ρήξη και στις δημόσιες αντεγκλήσεις. Οι αγεφύρωτες διαφορές για το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και τις εγκαταστάσεις στου Ρέντη.

Πολύ γνωστός επιχειρηματίας συνήθιζε να λέει ότι «δύο επιχειρηματίες μπορεί να έρθουν κοντά μόνο για έναν λόγο, το κοινό συμφέρον ή όφελος. Όταν εκλείψει το κοινό συμφέρον, χωρίζουν ή έρχονται σε σύγκρουση». Ίσως, αυτό να ισχύει στην περίπτωση των δύο «κόκκινων βασιλιάδων», του πρώην και του νυν ισχυρού άντρα του Ολυμπιακού.

Η κοινή πορεία, όσο γρήγορα ήρθε, γεννώντας ερωτήματα για το πώς προέκυψε, έτσι γρήγορα διακόπηκε και έφθασαν στις δημόσιες αλληλοκατηγορίες.

Πεδίο κοινής δράσης του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Σωκράτη Κόκκαλη, δύο από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας, ήταν ο Ολυμπιακός. Αιτία της σύγκρουσής τους τα θέματα των γηπέδων και εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν την ομάδα.

Η ρήξη έγινε γνωστή τον περασμένο Οκτώβριο, με την αποχώρηση του Σωκράτη Κόκκαλη από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Μια θέση που κατείχε από τον Μάιο του 1993, όταν ο κ. Κόκκαλης ανέλαβε την προεδρία της ΠΑΕ Ολυμπιακός και την κράτησε μέχρι το 2010, όταν παρέδωσε τα ηνία στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Έκτοτε διατηρούσε μια θέση στο ΔΣ των «ερυθρολεύκων», μέχρι που έθεσε εαυτόν εκτός διοικητικού σχήματος, ύστερα από 25 χρόνια.

Της απόφασης για παραίτηση του Σωκράτη Κόκκαλη από το Δ.Σ. του Ολυμπιακού, προηγήθηκε το θέμα που είχε προκύψει με τις δόσεις του ομολογιακού δανείου, ύψους 37 εκατ ευρώ, της εταιρείας που κατέχει το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης», καθώς αδυνατούσε να τις αποπληρώσει λόγω μείωσης των εσόδων της. Ειδικότερα, η ετήσια δόση ήταν τότε, περίπου 4,5  εκατ. ευρώ, με τα συνολικά ετήσια έσοδα της «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης ΑΕ»  να είναι περί τα 3,5 εκατ. ευρώ (3,6 εκατ. στο 12μηνο του 2017).

Τότε το πρόβλημα έδειχνε πως θα μπορούσε να λυθεί με μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, δεδομένης της δυσκολίας που είχε τότε ο έτερος ιδιοκτήτης, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τα θέματα με τη Δικαιοσύνη, η αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης συμμετείχε αναλαμβάνοντας εν όλω ή εν μέρει τη συμμετοχή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Και αυτό γιατί έως τότε σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Ανώνυμη Εταιρεία Ανακατασκευής και Εκμετάλλευσης», οι συνολικές μετοχές (2.050.000) της εταιρείας ανήκουν:

  • 675.000 στον Σωκράτη Κόκκαλη
  • 350.000 στην εταιρεία INTRAPAR, συμφερόντων του κ. Κόκκαλη.
  • 1.025.000 στην εταιρεία RUBYLAND του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Από το ομολογιακό των 37 εκατ.ευρώ, όταν αυτά συνέβαιναν, δηλαδή στις αρχές του 2018, το ανεξόφλητο υπόλοιπο ήταν περίπου 20 εκατ. ευρώ και στη χρήση (1 Ιουλίου 2017- 30 Ιουνίου 2018) η «Καραϊσκάκης ΑΕ» έπρεπε να καταβάλει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησαν δύο ανακοινώσεις από τις δυο πλευρές που σε τίποτα δεν μας έκαναν σοφότερους και η κόντρα φάνηκε να μην έχει φανερή συνέχεια. Το θέμα με την εταιρεία του γηπέδου και τα δάνειά της είναι μέχρι σήμερα ένα άλυτο πρόβλημα για τις τράπεζες και υπάρχει φημολογία για μεταβίβαση του δανείου σε fund, που ως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Στο μεταξύ, η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρών επιχειρηματιών δεν είχε εκτονωθεί και συχνά επανερχόταν στο προσκήνιο με επιθετικά δημοσιεύματα κατά του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού. Μάλιστα, συχνά γινόταν αναφορά σε συμμαχία του Σ. Κόκκαλη με την πλευρά Μελισσανίδη, ιδιαίτερα από τον  Απρίλιο του 2019, όταν η κατασκευαστική εταιρεία του Ομίλου Κόκκαλη, INTRAKAT, ανέλαβε την υπογειοποίηση της «Αγίας Σοφίας», ως ανάδοχος του έργου με το οποίο θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Τώρα, το προπονητικό κέντρο του Ρέντη γίνεται το νέο πεδίο σύγκρουσης των δύο ισχυρών παραγόντων. Αρχικά η εταιρία ΙNTRAKAT, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι είναι εισηγμένη εταιρεία, με σχετική επιστολή ζήτησε  από την εταιρεία ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ, η οποία έχει την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων στου Ρέντη, την απόδοση του ακινήτου του προπονητικού κέντρου, που χρησιμοποιείται από την Ακαδημία της ομάδας. Πρόκειται για μια έκταση η οποία καταλαμβάνει ένα μέρος από το πάρκινγκ αλλά και τρία γήπεδα.

«Πόλεμος» με επιστολές

Η κόντρα για τις εγκαταστάσεις στου Ρέντη άρχισε με μια επιστολή από το διευθύνοντα σύμβουλο της INTRAKAT, Πέτρο Σουρέτης, προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός, όπου αναφέρει για το επίμαχο οικόπεδο, ιδιοκτησίας της INTRAKAT, ότι «μισθώθηκε το 2014 για 5 χρόνια με ένα συμβολικό ενοίκιο στην «Θρύλος Α.Ε.» για να εξυπηρετήσει προσωρινά ανάγκες του προπονητηρίου και με την συμφωνία (κ. Παύλου και κ. Βρέντζου) ότι εάν αυτό πωληθεί νωρίτερα θα γινόταν άμεση αποδέσμευση. Από τις 31/06/2019 έληξε η μίσθωση χωρίς, ποτέ, να ενδιαφερθείτε ως οφείλατε για ανανέωση μίσθωσης ή πληρωμή υποχρεώσεων σας. Στις 1/08/2019 σας ενημέρωσα ότι η «Intrakat Α.Ε.» είναι υποχρεωμένη να πουλήσει το παρόν οικόπεδο ως ήταν και ο αρχικός της σκοπός, προ του 2014. Προτείναμε την διευκόλυνση σας για την εξαγορά αυτού.Στις 20/9/2019, σε νεότερη συνάντηση μας και παρά την προσπάθεια μας για εξεύρεση λύσης με ενημερώσατε ότι δεν ενδιαφέρεστε για την εξαγορά του οικοπέδου, ούτε θέλετε να επενδύσετε σε κάτι σχετικό με τον Ρέντη. Έφυγα με την εύλογη πεποίθηση ότι έχετε βρει εναλλακτική που να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις και την ευρύτερη στρατηγική σας. Προσπάθησα πολλές φορές να έρθω σε επικοινωνία μαζί σας χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό. Πρέπει να βρείτε τη μόνιμη λύση που να καλύπτει τις ανάγκες και την στρατηγική σας στο Ρέντη. Αποφασίστε τι θέλετε και ενημερώστε μας για να προβούμε σε ενέργειες συμβατές με την λογική και το πλαίσιο εταιρικής δεοντολογίας έχοντας υπόψη ότι το σχετικό οικόπεδο ανήκει στην εισηγμένη εταιρεία Intrakat Α.Ε. και όχι στον κ. Σ. Κόκκαλη».

Άμεση ήταν η απάντηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, με μια επιστολή με ιδιαίτερα σκληρές αναφορές για τον Σωκράτη Κόκκαλη.
«Με μεγάλη απογοήτευση αλλά χωρίς ίχνος έκπληξης, λάβαμε την επιστολή σας που μας ενημερώνει ότι η Εταιρεία σας αποφάσισε απροειδοποίητα και κατά παράβαση των οικείων νομοθετικών διατάξεων, και θέτοντας διορία μόλις 30 ημερών, να διακόψει τη μίσθωση οικοπέδου που αποτελεί μέρος των προπονητικών εγκαταστάσεων του Ρέντη και στο οποίο προπονούνται και αγωνίζονται οι ομάδες της Ακαδημίας του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ»

Και προσθέτει: «Σημειώνεται μάλιστα ότι η INTRAKAT είχε αποκτήσει το οικόπεδο αυτό από τη ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. κατά την περίοδο που ιδιοκτήτης της ΘΡΥΛΟΣ Α.Ε. και της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης, στερώντας με αυτό το τρόπο ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο από την ομάδα μας. Επιλέγετε μάλιστα να το κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ώστε η ζημία να είναι μεγαλύτερη αφού ανατρέπεται όλος ο αγωνιστικός προγραμματισμός της Ακαδημίας μας. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται και πάλι η εχθρική στάση του Σωκράτη Κόκκαλη και των εταιρειών του απέναντι στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.

Αποδείχθηκε με την υπόθεση του "Γεώργιος Καραϊσκάκης", τη στάση του τα τελευταία τρία χρόνια και τις συμμαχίες του και τις δουλειές με όλους σχεδόν τους εχθρούς του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, καθώς και με το γεγονός ότι ο ίδιος και οι εταιρείες του δεν συνεισέφεραν ούτε ένα ευρώ για τον Ερασιτέχνη ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Δυστυχώς για τον Σωκράτη Κόκκαλη, τους γιους του και τους συνεργάτες του, βασιλιάς τους είναι το χρήμα ενώ ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι ένα όχημα επίτευξης κερδών για τις κρατικοδίαιτες εταιρείες του.

Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ήδη ετοιμάζει νέους χώρους κοντά στο προπονητικό κέντρο, για να φιλοξενήσουν τις ομάδες της Ακαδημίας του Ολυμπιακού που κάνουν προπόνηση και αγωνίζονται στον συγκεκριμένο χώρο στον οποίο έχουν επενδυθεί από μέρους μας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ώστε να φτάσει στα υψηλά επίπεδα του προπονητικού κέντρου

Σε ό,τι αφορά σε μια οφειλή μερικών χιλιάδων ευρώ σε σχέση με την μίσθωση, την οποία αναφέρετε στην επιστολή σας, σας ενημερώσουμε ότι έχει εξοφληθεί. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν αφήνει χρέη όπως γινόταν επί των ημερών σας, με τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού που μας μας κληροδοτήσατε.

Για όλους εμάς, η λειτουργία της Ακαδημίας και των Σχολών, είναι πολύ σημαντική για τον Σύλλογο και την κοινωνία γιατί αποδίδει σε αυτήν εξαιρετικούς αθλητές, μαθητές και κυρίως ανθρώπους. Να είστε σίγουροι ότι μαζί με τη παραλαβή του οικοπέδου σας θα εισπράξετε και την καθολική αποδοκιμασία του κόσμου του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ για ένα ακόμα απρόκλητο χτύπημα στον Σύλλογο».

Από την Τετάρτη όμως η κόντρα ανάμεσα στον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει φτάσει σε σφοδρές προσωπικές επιθέσεις με βαρύτατες αιχμές και χαρακτηρισμούς. Ο κ. Κόκκαλης με  επιστολή του απευθύνθηκε στον ίδιον τον κ. Μαρινάκη, κατηγορώντας τον —μεταξύ άλλων— ότι χρησιμοποιεί τον Ολυμπιακό «και ΜΜΕ που ελέγχει» ως «ασπίδα προσωπικής του προστασίας, εργαλεία προώθησης προσωπικών του συμφερόντων και πολιτικών φιλοδοξιών».

Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι ο κ. Μαρινάκης κρύβεται πίσω από offshore εταιρείες και παρένθετα πρόσωπα, ενώ τον κάλεσε να μη συνεχίσει να μικραίνει την ομάδα του Ολυμπιακού. 

Δεν άργησε να απαντήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον Σ. Κόκκαλη, κατηγορώντας τον ότι σκοπός του είναι «να κερδοσκοπήσει» για μια ακόμη φορά εις βάρος του Ολυμπιακού. Επίσης μιλά για δραστηριότητες του Κ. Κόκκαλη «ενάντια στην ομάδα μας» και ισχυρίζεται ότι «εσύ είσαι αυτός που συμμαχείς παρασκηνιακά και συνεταιρίζεσαι με τους εχθρούς του Ολυμπιακού».

Ο κ. Μαρινάκης υποστηρίζει εξάλλου πως η ΠΑΕ Ολυμπιακός, όταν την παρέλαβε από τον Σ. Κόκκαλη, είχε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη και ήταν χειρότερη οικονομική κατάσταση από την ΠΑΕ ΑΕΚ, η οποία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Το success story της Chipita και οι 4 βασικές αρχές

Ο ιδρυτής της Chipita μιλά στο Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ για την κατάκτηση της διεθνούς αγοράς με ένα καινοτόμο προϊόν. Τι συμβουλεύει τους επιχειρηματίες: Οι τέσσερις αρχές που οδηγούν στην επιτυχία.
businessdaily-Apostolidis-Kostas-Raycap
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Αποστολίδης: Έσπασε τα στερεότυπα, «έχτισε» μια πολυεθνική στη Δράμα

Ο οραματιστής επιχειρηματίας εξήγησε σε μια από τις σπάνιες δημόσιες ομιλίες του πώς κατάφερε να ξεφύγει από την κακοδαιμονία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και να δημιουργήσει τη Raycap, μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία.