ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Επαφές ΔΕΗ - Vodafone για το νέο δίκτυο που θα «χτυπήσει» τον ΟΤΕ

Αρχίζει ο επόμενος «πόλεμος» στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ΔΕΗ θέλει να προσφέρει πρόσβαση σε γρήγορα δίκτυα στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ με φθηνότερες χρεώσεις. Έγινε η πρώτη συζήτηση με τη Vodafone, συνεργασία έχει προτείνει και η Nova.

Ήδη πριν στεγνώσει το μελάνι των ανακοινώσεων του ΟΤΕ για διπλάσιες ταχύτητες και των αιτήσεων του στην ΕΕΤΤ για μείωση των τιμολογίων, έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τον επόμενο τηλεπικοινωνιακό πόλεμο, ο οποίος θα αρχίσει όταν μπει η ΔΕΗ στο παιχνίδι των οπτικών ινών.

Ενώ το κενό των 2 εκατ. συνδέσεων στις οπτικές ίνες που υπήρχε τον Οκτώβριο, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, προβλέπεται ότι θα καλυφθεί από τον ΟΤΕ με βάση το νέο του επενδυτικό πρόγραμμα, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό αντίπαλο δέος για τον ΟΤΕ στην εποχή της αποχαλκοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Στάσσης έχει επισκεφθεί όλους τους παρόχους προς διερεύνηση πιθανής συνεργασίας. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επισκέφτηκε τα γραφεία της Vodafone, εκφράζοντας τις προθέσεις να δημιουργήσει δίκτυο με τιμές πολύ χαμηλότερες του ΟΤΕ. Παράλληλα είχε ζητήσει να μάθει αν θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλεψη συνδέσεων που θα υπάρξουν, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να δείχνει διατεθειμένη και να της υποδείξουν περιοχές για να αναπτυχθούν εκεί δίκτυα οπτικής ίνας.

Υπενθυμίζουμε πως στα τέλη Νοέμβρη ο επικεφαλής της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος είχε δηλώσει πως η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή προσυμφώνου με τη ΔΕΗ, ώστε να χρησιμοποιεί το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) που θα αναπτύξει η τελευταία. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Γεωργιόπουλος, έτσι η ΔΕΗ θα έχει έναν μεγάλο πελάτη και συνεπώς μπορεί πιο εύκολα να πάρει την επενδυτική απόφαση για επέκταση στις τηλεπικοινωνίες.

Αν και υπάρχει έντονη συζήτηση στην αγορά για το αν χρειάζεται η ΔΕΗ να δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια για να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό δίκτυο, η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει μείνει σημαντικά πίσω τόσο στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών όσο και στην διείσδυσή τους. Η ΔΕΗ θα μπορούσε να επιταχύνει αυτή τη μετάβαση, λένε όσοι στηρίζουν το σχέδιο Στάσση, καθώς η εταιρεία διαθέτει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του σαφώς μικρότερου κόστους που απαιτείται για την ανάπτυξη των οπτικών ινών, που εκτιμάται ότι θα είναι 40% χαμηλότερο είτε γίνει εναέρια, ή μέσω του προγράμματος υπογειοποίησης που έχει ξεκινήσει.

Τι περιμένει να κερδίσει από την οπτική ίνα η ΔΕΗ

Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου πως προτίθεται να επεκταθεί στις τηλεπικοινωνίες με ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών επενδύοντας 680 εκατ. μέχρι το 2026. Οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνουν βασική πηγή κερδοφορίας για τη ΔΕΗ που επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην παροχή χονδρικής υπηρεσίας πρόσβασης για ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέχρι το 2030 προβλέπει πως θα διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες στις τηλεπικοινωνίες μέσω συνεργασιών με παρόχους που θα χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΔΕΗ για να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς τους πελάτες και έσοδα γύρω στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως με σημαντικότατα περιθώρια κερδοφορίας.

Στόχος της ΔΕΗ είναι να αυξήσει τον ανταγωνισμό στο λεγόμενο «τελευταίο μίλι». Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα την Κυριακή, ο κ. Στάσσης είχε δηλώσει πως «δεν αλλάζει τίποτα στον σχεδιασμό» για το δίκτυο οπτικών ινών. Αντιθέτως με τα χρήματα που έχουν εισρεύσει στην εταιρεία λόγω της αύξησης  μετοχικού κεφαλαίου οι επενδύσεις θα προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα. Από την καινούρια χρονιά θα υλοποιηθεί και το πιλοτικό πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει το οποίο θα αρχίσει από το Περιστέρι και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το σύνολο της επένδυσης που θα φτάσει τα 680 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ θα κατασκευάσει ένα δίκτυο οπτικών ινών που κάθε πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα μπορεί να χρησιμοποιεί.  Έχουμε ξεκινήσει από καιρό τις συζητήσεις και με τις τράπεζες και έχουμε πάρει ήδη credit approval». Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες την έκδοση και νέου ομολόγου με ρήτρα αειφορίας, από το οποίο αντλεί άλλα 300 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τους επιχειρηματικούς σκοπούς της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Αρχίζει η αναβάθμιση δικτύου, στόχος οι διπλάσιες ταχύτητες

Πλέον οι συνδρομητές σταθερής COSMOTE, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, διατηρώντας την ίδια τιμή. Πώς θα γίνει η αναβάθμιση.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλες μειώσεις τιμών από τον ΟΤΕ, νέο σκηνικό στις τηλεπικοινωνίες

Κατατέθηκαν στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τα νέα, μειωμένα τιμολόγια του ΟΤΕ που συνδυάζονται με τη δωρεάν παροχή διπλάσιων ταχυτήτων όπου είναι τεχνικά εφικτό. Το σχέδιο για δίκτυα οπτικής ίνας σε 3 εκατ. συνδρομητές.
deutsche telekom-kivernisi
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο» της D. Telekom για επενδύσεις 3 δισ. του ΟΤΕ σε γρήγορα δίκτυα

Για ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από τον γερμανικό όμιλο κάνει λόγο ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης. Ο ΟΤΕ υπόσχεται ότι θα συνεχίσει την πολιτική διανομής μεγάλων μερισμάτων στους μετόχους παρά τις νέες επενδύσεις.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ από τον ΟΤΕ και επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Χωρίς πρόσθετο κόστος για τους συνδρομητές, ο ΟΤΕ θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες στις ευρυζωνικές συνδέσεις, ενώ θα αυξήσει το επενδυτικό πρόγραμμα για τις οπτικές ίνες. Τι συμφωνήθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη και CEO της Deutsche Telekom.
internet-diadiktyo-fiber
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οπτικές ίνες: Η νέα συμμαχία της Telekom και οι φήμες για την Ελλάδα

Σχήμα για επενδύσεις στις οπτικές ίνες συγκροτεί η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Η ίδια θα εισφέρει 1 δισ. ευρώ και επενδυτική εταιρεία άλλα 500 εκατ. ευρώ. Έντονη κινητικότητα και στην ελληνική αγορά.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Οπτική ίνα σε μισό εκατ. συνδέσεις, ποιες είναι οι νέες περιοχές

Μέχρι το τέλος του 2021, ο ΟΤΕ στοχεύει οι γραμμές οπτικής ίνας να έχουν φτάσει τις 550.000. Σε ποιες περιοχές έχει εγκατασταθεί ήδη το γρήγορο ίντερνετ και πού προχωρούν τα έργα το επόμενο διάστημα.