ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Alpha Bank: Μεταβίβασε χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων

Αγοραστής του Orbit η Hoist Finance με τίμημα 108 εκατ. ευρώ ή 7,4% του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου. Μειώνεται κατά 2,3% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Alpha Bank.

Σε συμφωνία με την Hoist Finance κατέληξε η Alpha Bank για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής τραπεζικής Orbit, έναντι 108 εκατ. ευρώ. Με αυτή τη συναλλαγή μειώνεται περαιτέρω, κατά 2,3%, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., η 100% θυγατρική της, Alpha Bank Α.Ε., σύναψε δεσμευτική συμφωνία με την Hoist Finance AB (publ) αναφορικά με το Project Orbit για την πώληση Χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων και άνευ Εξασφαλίσεων Δανείων Λιανικής Τραπεζικής (το “Χαρτοφυλάκιο”) συνολικού οφειλόμενου υπολοίπου ύψους Ευρώ 2,1 δισ. και συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,3 δισ. με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2020 (η “Συναλλαγή”).

Το τίμημα της συναλλαγής έχει συμφωνηθεί στα Ευρώ 108 εκατ. ή 7,4% περίπου του συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου και η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου 2022. Η υπογραφή του Project Orbit αποτελεί το τρίτο σημαντικό ορόσημο σύμφωνα με το σχέδιο της Τράπεζας για την μείωση των ΜΕΑ μέσα στο 2021, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων Galaxy και Cosmos.

Η συναλλαγή συμβάλλει στην εξυγίανση του ισολογισμού της Alpha Bank, μειώνοντας περαιτέρω τον Δείκτη ΜΕΑ κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες και ενισχύοντας τη συνολική μη οργανική μείωση του εν λόγω δείκτη που επιτεύχθηκε κατά το τελευταίο έτος σε περίπου 26 ποσοστιαίες μονάδες.

  • Χαρτοφυλάκιο συνολικής λογιστικής αξίας € 1,3 δισ. και συνολικού οφειλόμενου ποσού € 2,1δισ., αποτελούμενο από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) λιανικής τραπεζικής, κυρίως καταναλωτικά δάνεια και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών. 
  • Χαρτοφυλάκιο με πιο πρόσφατα δάνεια και καλύτερο προφίλ ανάκτησης σε σύγκριση με προηγούμενες συναλλαγές της Τράπεζας σε χαρτοφυλάκια ΜΕΔ άνευ εξασφαλίσεων. 
  • Διαγωνιστική διαδικασία ενός σταδίου με επαυξημένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές.
  • Η τιμή πώλησης του χαρτοφυλακίου είναι η υψηλότερη που έχει ληφθεί από όλες τις προηγούμενες συναλλαγές άνευ εξασφαλίσεων στην ελληνική αγορά ως ποσοστό της συνολικής απαίτησης (5,1%).
  • Η Τράπεζα κατάφερε να ολοκληρώσει την συναλλαγή Orbit με καλύτερους όρους κόστους από τους προϋπολογισμένους για τη συγκεκριμένη συναλλαγή. 
  • Άλλη μία επιτυχημένη συναλλαγή σε ΜΕΔ από την Alpha Bank εντός του 2021, μετά από τις συναλλαγές Galaxy και Cosmos και σε πλήρη συμφωνία με το σχέδιο απομόχλευσης της Τράπεζας.
  • Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022. 
  • Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, ο δείκτης ΜΕΑ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, με την Τράπεζα να έχει επιτύχει συνολική μείωση του δείκτη κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο έτος, αν συμπεριληφθούν και οι πωλήσεις των χαρτοφυλακίων Galaxy και Orbit.
  • Η Τράπεζα κατάφερε να μειώσει το απόθεμα MEA κατά περισσότερα από 14 δισ. στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών μέσω συναλλαγών (Galaxy, Cosmos, Orbit). 
  • Η ολοκλήρωση μεγάλων και περίπλοκων συναλλαγών ΜΕΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα καταδεικνύει την ικανότητα της Τράπεζας να υλοποιήσει το σχέδιο μείωσης προβληματικών δανείων υπό απαιτητικές συνθήκες και επιβεβαιώνει την ετοιμότητα της Τράπεζας να φέρει εις πέρας με επιτυχία το εναπομείναν σκέλος του σχεδίου μείωσης προβληματικών δανείων εντός του 2022.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Β. Ψάλτης: Έτος ανάπτυξης το 2022 για την Alpha Bank και την εγχώρια οικονομία

Ο διευθ. σύμβουλος της τράπεζας υπογράμμισε σε επιστολή του προς το προσωπικό ότι «καταφέραμε, παρά τη συγκυρία, να υλοποιήσουμε μία σειρά από στρατηγικές μας επιλογές, διαμορφώνοντας την Alpha Bank του μέλλοντος».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η πώληση των ομολόγων του project Cosmos

Πρόκειται για την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους περίπου 3,41 δισ.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ολοκλήρωσε τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,9 δις

Η συναλλαγή αποτελεί μέρος του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Τράπεζας “Project Tomorrow” και αναμένεται να συμβάλει περίπου 47 μονάδες βάσης στο Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της τράπεζας.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Άντλησε 400 εκατ. από το senior preferred ομόλογο με επιτόκιο 3%

Οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας έχουν διάρκεια 2 έτη και απόδοση 3%, ενώ παρέχουν δυνατότητα προεξόφλησης κατά το πρώτο έτος και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στo EuroMTF Market του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.