ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Premia Properties

Premia Properties: Ισχυρές πρωτοβουλίες ανάπτυξης στο real estate

Αντλεί συνεχώς κεφάλαια και προχωρά σε επενδύσεις επέκτασης του χαρτοφυλακίου της η Premia Properties. Εκ των βασικών επενδυτών και στρατηγικός εταίρος της εταιρείας είναι η σουηδική FASTIGHETS AB BALDER.

Τρεις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε 1,5 χρόνο, εντυπωσιακή άνοδος των οικονομικών μεγεθών μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σημαντική και ταχύτατη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων και ένα από τα πιο επιτυχημένα turnaround stories των τελευταίων ετών, συνθέτουν το προφίλ της Premia Properties.

Η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε εν μέσω θερινής ραστώνης αποτέλεσε μία κίνηση που αποκάλυψε τη λελογισμένη ανάληψη ρίσκου αλλά και τις καλά σχεδιασμένες κινήσεις της έμπειρης διοικητικής ομάδας της εταιρείας. Το αποτέλεσμα; Υπερκάλυψη αλλά και ευρεία συμμετοχή από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Η στρατηγική αλλά και τολμηρή κίνηση της εταιρείας άνοιξε το δρόμο για να δούμε ακόμη πιο σημαντικές πρωτοβουλίες από την Premia Properties, η οποία παρά την ραγδαία ανάπτυξη που έχει δει σε λίγους μόλις μήνες, παραμένει προσηλωμένη σε ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο.

 

Η Premia Properties αποτελεί μία εταιρεία διαφορετική από τις άλλες του κλάδου της. Διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο με σημαντική ποσότητα και κυρίως ποιότητα. Έχει καταφέρει να αυξήσει το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της από επτά (7) ακίνητα αξίας €65,9 εκ. πριν από περίπου ένα χρόνο σε είκοσι επτά (27) σήμερα, αγγίζοντας τα €173 εκ., συμπεριλαμβανομένων των σχολείων μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ, τομέας στον οποίο η Premia θεωρείται πρωτοπόρος. Έχει καταφέρει να αναπτυχθεί σε μία δύσκολη περίοδο εστιάζοντας σε νευραλγικούς κλάδους για την οικονομία, όπως τα logistics και τα ακίνητα κοινωνικού χαρακτήρα που ταυτόχρονα καθιστούν την ανάπτυξη βιώσιμη και λιγότερο ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες. 

Υποστήριξη από τη Σουηδία και εξειδικευμένη διοικητική ομάδα

Με το ορόσημο της επιτυχημένης τρίτης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Premia προσέλκυσε πλήθος ξένων επενδυτών αυξάνοντας ταυτόχρονα και την ευρεία διασπορά της μετοχής (free float). 

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως ένας εκ των βασικών επενδυτών και στρατηγικός εταίρος της Premia Properties είναι η εταιρεία κολοσσός στο real estate FASTIGHETS AB BALDER  η οποία μέσω της ΑΜΚ απέκτησε ποσοστό 17,22% στο μετοχικό κεφάλαιο της. Διαθέτει παρουσία σε 6 χώρες και ανήκει στον Σουηδό μεγιστάνα Erik Selin, ο οποίος μάλιστα όχι μόνο συγκαταλέγεται στους 750 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, σύμφωνα με το Forbes, με περιουσία ύψους 5,1 δις δολαρίων, αλλά θεωρείται αυθεντία του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο με επιτυχημένη διαδρομή περίπου 30 ετών στον κλάδο του Real Estate.

 

Αέρας Σουηδίας επί 2 λοιπόν για την Premia, αν λάβουμε υπόψη μας και το ότι βασική μέτοχος είναι η σουηδική εταιρεία Sterner Stenhus που παραμένει ενεργά στο πλευρό της διοικητικής ομάδας στην Ελλάδα. Μιας ομάδας που διαθέτει εξειδίκευση, εμπειρία και έχει ως στόχο τη διαρκή ανάπτυξη, τη συνεχή εφαρμογή στοχευμένης στρατηγικής αλλά και την ουσιαστική πρόοδο. Η Premia έχει επενδύσει σε μία ομάδα ανθρώπων που διαθέτει σαφή προσανατολισμό στο αποτελέσματα με σπουδαίες ικανότητες στην επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και αναβάθμιση έργων, με μία ιδιαίτερα αναπτυγμένη κουλτούρα εταιρικής διακυβέρνησης.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας 

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί επιλογή ουσίας για την Premia Properties. Παραμένει προσηλωμένη και φιλοδοξεί να ενεργεί βιώσιμα μετρώντας την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική επίδοσή της ακολουθώντας τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας.  Για την εταιρεία άλλωστε η βιωσιμότητα είναι μια επιχειρηματική μέθοδος συνώνυμη με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ευθύνη που προέρχεται από την πλήρη αναγνώριση του ρόλου της ως εταιρικός πολίτης. Και πρόσφατα αυτή η υπόσχεση αναγνωρίστηκε με την είσοδο της Premia στον ESG Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Ένα ακόμα κίνητρο λοιπόν για να την προσέλκυση ξένων επενδυτών που δίνουν ολοένα και περισσότερη βαρύτητα στις εταιρείες που ενσωματώνουν στη λειτουργία τους τα ESG κριτήρια. Μία ελληνική εταιρεία που επενδύει με συνέπεια στην Ελλάδα, συμβάλλοντας άμεσα και έμμεσα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση του κάθε Έλληνα. Γιατί βασική αρχή της Premia Properties είναι η συμμετοχική φιλοσοφία. 

Οι προοπτικές για το μέλλον

Στις προτεραιότητες της εταιρείας για το μέλλον παραμένει η υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της Premia, ύψους 120 εκατ. ευρώ, με απώτερο στόχο μέχρι τον Ιούνιο του 2022, η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της να ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι επενδύσεις στον τομέα logistics, των εμπορικών αλυσίδων (big boxes) αλλά και επενδύσεις σε κτήρια κοινωνικού χαρακτήρα, όπως σχολείων, νοσοκομείων, διαγνωστικών κέντρων, χώροι περίθαλψης τρίτης ηλικίας παραμένει στην ατζέντα της.

Αξίζει να τονιστεί ότι η Premia, χρησιμοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές των θεσμικών μετόχων της, πρωτοπορεί και πάλι επενδύοντας σε ένα νέο κλάδο διαχείρισης ακινήτων, αυτόν των εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments), έχοντας ήδη αγοράσει ένα ακίνητο 58 διαμερισμάτων στον Πειραιά, ενώ λίγο πριν το κλείσιμο του 2021, ανακοίνωσε την συμφωνία για την εξαγορά άλλων τριών ακινήτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. 

 

Μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των μετόχων και των στελεχών της εταιρείας, ο στόχος είναι ο πολλαπλασιασμός της αξίας του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητα, ανεβάζοντας τη συνολική αξία του σε 1 δισ. ευρώ. Όλα δείχνουν πως ακόμη και αυτός ο στόχος δεν είναι μακριά. Πρόσφατα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την υποβολή αίτησης για την αδειοδότηση της ως Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας («ΑΕΕΑΠ»). Μια στρατηγική κίνηση που εξυπηρετεί τον σχεδιασμό της Εταιρείας για την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση της στην αγορά ακινήτων αξιοποιώντας τα φορολογικά πλεονεκτήματα που προσφέρει το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ.

Η Premia Properties έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά για το ελληνικό real estate και όπως φαίνεται έχει ανοίξει τον δρόμο για εισροή ξένων κεφαλαίων. Διαθέτει σταθερή και σημαντική κερδοφορία με εύρωστη κεφαλαιακή δομή και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που δημιουργεί ισχυρές ταμειακές ροές. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την πεπειραμένη διοικητική ομάδα, την ξεκάθαρη επενδυτική στρατηγική, αλλά και την προσήλωση στους φιλόδοξους στόχους της δείχνει τον δρόμο και για άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια από το ΧΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περνά στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς η Trastor έναντι 98 εκατ.

Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, κ. Μεγάλου η συναλλαγή θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδα της Τρ. Πειραιώς από προμήθειες και αυξήσει την παρουσία της τράπεζας στην αγορά ακινήτων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea: Απέκτησε πέντε οικόπεδα στο Μαρούσι συνολικής αξίας 35 εκατ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας στην έκταση αυτή θα κατασκευαστή ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων, ενώ η χρηματοδότηση θα προέλθει και από τα έσοδα του «πράσινου» ομολόγου που εξέδωσε το 2021.