ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι 10.800 «χρυσές» κατοικίες της επένδυσης στο Ελληνικό

Θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό 10.800 κατοικίες με μέση επιφάνεια 110 τ.μ. και τιμή πώλησης έως 4.000 ευρώ/τ.μ. Από αυτές θα προέλθει το 58% της αξίας που θα δημιουργήσει η εμβληματική επένδυση στη συνολική διάρκεια αξιοποίησης του ακινήτου.

Τεράστιες αξίες προβλέπεται να δημιουργήσουν για την Lamda Development οι κατοικίες που θα κατασκευάσει στο Ελληνικό, από τις οποίες η εταιρεία, όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύονται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, θα αντλήσει τα μεγαλύτερα οφέλη από την εμβληματική αυτή επένδυση.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις κατασκευές κατοικιών, η εταιρεία σημειώνει στο ενημερωτικό δελτίο ότι θα κατασκευαστούν περίπου 10.800  κατοικίες, σύμφωνα με τις ισχύουσες επιτρεπόμενες χρήσεις και υπολογίζοντας ένα μέσο μέγεθος κατοικίας 110 τ.μ. Στις εν λόγω κατοικίες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης: α) πύργος/συγκρότημα κατοικιών και μεικτών χρήσεων πλησίον του Μητροπολιτικού Πάρκου και β) πύργος κατοικιών στη μαρίνα.

Η απόδοση των επενδύσεων στις κατοικίες θα είναι ήδη υψηλή από την πρώτη πενταετία, ενώ στη συνολική διάρκεια της αξιοποίησης του ακινήτου στο Ελληνικό προβλέπεται ότι οι κατοικίες θα αποδώσουν το 58% της αξίας που θα δημιουργηθεί. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία στο ενημερωτικό δελτίο:

 • Η συνολική αξία που θα δημιουργηθεί από τις επενδύσεις της πρώτης πενταετίας εκτιμάται ότι θα προέλθει κατά 43% από πωλήσεις κατοικιών, κατά 35% από την αποτίμηση των δύο εμπορικών κέντρων μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία τους, κατά 10% από την προεξόφληση μελλοντικών εσόδων από την παραχώρηση χρήσης του ακινήτου στο οποίο θα λειτουργήσει το IRC και κατά 12% από τη λειτουργική εκμετάλλευση ή πώληση λοιπών ακινήτων.
 • Η συνολική αξία που θα δημιουργηθεί από τις επενδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αξιοποίησης του Ακινήτου, εκτιμάται ότι θα προέλθει κατά 58% από πωλήσεις κατοικιών. Σημειώνεται ότι η εκτιμώμενη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (σε σταθερές τιμές και μη συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων κατοικιών) κυμαίνεται μεταξύ €3.500 - €4.000. Κατά 8% η αξία θα προέλθει από την αποτίμηση των δύο εμπορικών κέντρων μετά την ολοκλήρωση και τη λειτουργία τους, κατά 6% από την αποτίμηση των ξενοδοχείων μετά την ολοκλήρωσή τους και κατά 28% από τη λειτουργική εκμετάλλευση ή πώληση λοιπών ακινήτων (περιλαμβανομένης και της προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων του IRC).

Οι επενδύσεις της πενταετίας

Μεγάλες επενδύσεις, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το τίμημα που θα πληρωθεί στο Δημόσιο, προγραμματίζει μόνο για την πρώτη πενταετία του έργου στο Ελληνικό η Lamda Development.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Lamda για την αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ, συνολικά, το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα επενδύσει ο Όμιλος μέσα στην πρώτη πενταετία, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώτων δόσεων για την καταβολή του τιμήματος ύψους €467 εκατ., ανέρχεται σε περίπου €2,0 δισ. (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από συνδυασμό κεφαλαίων και, ειδικότερα, μέσω:

 • μέρους της παρούσας Αύξησης (€600 εκατ.),
 • τραπεζικού δανεισμού (περίπου €850 εκατ.) από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς»,
 • Μέρους εκτιμώμενων εσόδων του Έργου εντός της πρώτης πενταετίας (περίπου €400 εκατ.), τα οποία θα προέλθουν κυρίως από προπωλήσεις και πωλήσεις κατοικιών, εκμετάλλευση εμπορικών αναπτύξεων, ενοικίαση του γηπέδου που θα αφορά τον όποιο κάτοχο και λειτουργό του IRC καθώς και
 • από μέρος έκδοσης κοινού ομολογιακού δανείου με δημόσια προσφορά (περίπου €150 εκατ.).

Η χρηματοδότηση του Φ.Π.Α. ύψους έως €303 εκατ. αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω ειδικής χρηματοδοτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες.

Πώς θα αξιοποιηθεί το ακίνητο

Το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης του Ακινήτου εκτείνεται συνολικά σε 25 έτη. Ο σχεδιασμός του Ομίλου για την αξιοποίηση του Ακινήτου περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • 10.800 περίπου κατοικίες, σύμφωνα με τις ισχύουσες επιτρεπόμενες χρήσεις και υπολογίζοντας ένα μέσο μέγεθος κατοικίας 110 τ.μ. Στις εν λόγω κατοικίες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα ψηλά κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης: α) πύργος/συγκρότημα κατοικιών και μεικτών χρήσεων πλησίον του Μητροπολιτικού Πάρκου και β) πύργος κατοικιών στη μαρίνα.
 • 1.000 περίπου δωμάτια 3 ξενοδοχείων, χωρίς να περιλαμβάνεται το ξενοδοχείο του IRC. Τα εν λόγω ξενοδοχεία αφορούν σε: α) πύργο ξενοδοχείου και λοιπών χρήσεων 600 δωματίων περίπου στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, β) πολυτελές ξενοδοχείο (5 αστέρων) 270 δωματίων περίπου στη μαρίνα και γ) παραθαλάσσιο πολυτελές ξενοδοχείο 170 δωματίων περίπου.
 • Δύο εμπορικά κέντρα.
 • Μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις στα οποία περιλαμβάνεται ένα πολυδύναμο κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων με πύργο παρατήρησης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, ένα ενυδρείο – ερευνητικό κέντρο και ένα ιατρικό κέντρο.
 • Λοιπές χρήσεις γραφείων και εμπορίου στις οποίες περιλαμβάνεται ένας πύργος γραφείων και λοιπών χρήσεων (μεικτής χρήσης) στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που αποτελεί ψηλό κτίριο ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.
 • Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, κοινόχρηστους χώρους και λοιπά έργα υποδομής.

Πρόθεση της LAMDA για την αξιοποίηση του Ακινήτου ως ανωτέρω είναι να επιδιώξει την σύναψη στρατηγικών συνεργασιών / συμφωνιών με τρίτα μέρη (ενδεικτικά κοινοπραξίες, πλειοψηφικές ή/ και μειοψηφικές συμμετοχές σε επιμέρους αναπτύξεις, παραχωρήσεις εκμετάλλευσης), με εξαίρεση την υλοποίηση των δύο εμπορικών κέντρων η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά κύριο λόγο από τον Όμιλο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Λάτσης: Φθηνά σπίτια στο Ελληνικό με πριμοδότηση από τη Lamda

Ο βασικός μέτοχος της Lamda παραδέχθηκε ότι οι τιμές στο Ελληνικό είναι ακριβές και ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν φθηνά σπίτια σε οικονομικά ασθενέστερους με επιδότηση από την εταιρεία και μακροχρόνια δάνεια από τις τράπεζες.
The Ellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Lamda με Orilina για επένδυση ύψους 70 εκατ. στο Ελληνικό

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο πλευρές θα εξεταστεί η ανάπτυξη κτιρίου κατοικιών και άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων στο παράκτιο μέτωπο που συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορά μεγάλου εμπορικού κέντρου εξετάζει η Lamda Development

Στη Lamda Malls περνούν όλα τα εμπορικά κέντρα του ομίλου και σχεδιάζεται εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση δεν αποκλείει ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής με εξαγορά. Τι λέει για ομολογιακό δάνειο.
Lamda Development, Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αλλαγές στην οργανωτική δομή προχώρησε η Lamda Development

O κ. Δ. Κίτσιος,θα αναλάβει το ρόλο του Chief Infrastructure & Controls Officer, ενώ ο κ. Δ. Ζωντανός αφήνει το ρόλο του Chief Construction and Planning Officer και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο του Ελληνικού, αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου στον CEO.