ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
orbit
Πηγή: abas.gr

Ένα κτίριο από το μέλλον στο κέντρο της Αθήνας

Κάτι παραπάνω από ένα κτίριο γραφείων θα είναι το «The Orbit», το νέο φουτουριστικό συγκρότημα στην Κηφισίας. Θα στεγάσει την Beat, αλλά θα αποτελέσει, ταυτόχρονα, κέντρο έρευνας και καινοτομίας.

Κάτι παραπάνω από ένα κτίριο γραφείων θα είναι το «The Orbit», το νέο φουτουριστικό συγκρότημα που παρατηρούν (και είναι πολλοί αυτοί), όσοι περνούν τις τελευταίες ημέρες από την Λ. Κηφισίας 115, στη συμβολή με την Πανόρμου, με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο ανήκει στην Noval του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ανακατασκευάζεται, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υφίσταται με την Beat, η οποία θα αποτελέσει και τον κύριο μισθωτή και χρήστη των εγκαταστάσεων.

Ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, προσωπικό της Beat, που σήμερα φιλοξενούνταν σε τρία διαφορετικά κτίρια, έχει ξεκινήσει να μετακομίζει στο νέο κτίριο, το οποίο πάντως ακόμα δεν είναι πλήρως έτοιμο. Το ακίνητο προσφέρει ανωδομή 17.131 τ.μ., που εκτείνεται σε οκτώ ορόφους, ενώ διαθέτει και έξι υπόγεια επιπλέον επιφάνειας 19.435 τ.μ. Τις εργασίες για την ανακατασκευή του κτιρίου (που άρχισε να αναπτύσσεται από την ΒΙΟΧΑΛΚΟ πριν από αρκετά χρόνια, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε) ανέλαβε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Όπως σημείωσε σε σχετική του ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο επικεφαλής της Beat, κ. Ν. Δρανδάκης, «οι άνθρωποι που μπαίνουν από σήμερα σταδιακά στο Orbit είναι το αποτέλεσμα μιας κουλτούρας αριστείας και αποτελεσματικότητας. Συνεχίζουμε να φέρνουμε τους καλύτερους και από το εξωτερικό σε μια προσπάθεια αναστροφής του brain drain (αλλά και γιατί χρειαζόμαστε τις πλούσιες εμπειρίες τους). Η είσοδος μας στο Orbit είναι ταυτόχρονα το επιστέγασμα αυτής της πορείας, και το εφαλτήριο για κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

Στόχος είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας με έδρα την Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια. Όλα δείχνουν ότι πάμε με ταχύτητα προς τα εκεί. Το Orbit δεν είναι ακόμα έτοιμο 100%, αλλά ήμασταν βιαστικοί και θέλαμε να μπούμε. Όταν ολοκληρωθεί, πιστεύω ότι θα είναι το πιο φωτογραφημένο κτίριο της σύγχρονης Αθήνας. Πρόκειται για ένα εμβληματικό νέο κτίριο που πιστεύω ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για την Αθήνα, την πορεία προς μια καλύτερη και πιο δημιουργική πόλη. Εκεί θα στεγάσουμε το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης καινοτομίας της Beat, αυτήν που θα συνεχίσουμε να εξάγουμε σε όλο τον κόσμο», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρανδάκης.

Κέντρο έρευνας και καινοτομίας

Εκτός όμως από την φιλοξενία της Beat, το The Orbit θα αποτελέσει ουσιαστικά ένα σύγχρονο κέντρο έρευνας και καινοτομίας. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, Machine Learning και Big Data, με βασικό στόχο να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επιστήμονες. Πρόκειται δηλαδή για έναν τεχνολογικό κόμβο, καθώς στόχος της Beat είναι να προσελκύσει κι άλλες αντίστοιχες εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας, οι οποίες θα φιλοξενηθούν στους υπόλοιπους χώρους του κτιρίου. Ο στόχος είναι προφανής: η ανάπτυξη συνεργιών, ο διαμοιρασμός ιδεών κι εν τέλει η δημιουργία καινοτομιών. Επιπλέον, ο νέος χώρος θα αξιοποιηθεί και για την διοργάνωση σημαντικών εκδηλώσεων, με την πρόσκληση ανθρώπων από τον κόσμο της τεχνολογίας, επιστημόνων, σχεδιαστών κι επιχειρηματιών.

Βασικό χαρακτηριστικό του The Orbit είναι ασφαλώς ο βιοκλιματικός του σχεδιασμός, καθώς το 90% της έκτασης είναι “πράσινο”, διαθέτοντας τρεις μεγάλες γέφυρες, ανοίγματος 25 μέτρων, επί των οποίων θα λειτουργήσουν υπερυψωμένοι κήποι. Θα μοιάζει με λίγα λόγια με ένα υπερυψωμένο πάρκο, ενώ κήπους, με την μορφή κάθετων φυτεύσεων, θα διαθέτουν ακόμα και τα τέσσερα κλιμακοστάσια του κτιρίου. Φυτεμένα δώματα θα διαθέτουν επίσης οι εσοχές του έβδομου και του όγδοου ορόφου του κτιρίου. Το έργο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο LC Architects των κ.κ. Νατάσσα Λιανού και Ερμή Χαλβατζή.

Σύμφωνα με τον κ. Δρανδράκη, περίπου 350 εργαζόμενοι από τους 700 συνολικά που απασχολεί η Beat θα εργάζονται από το Orbit, αριθμός βέβαια που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η εταιρεία συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό. Σήμερα, το Beat είναι διαθέσιμο και λειτουργεί σε 22 πόλεις της Ν. Αμερικής κι εξυπηρετεί σχεδόν 1 εκατ. διαδρομές ημερησίως με εκατοντάδες εκατ. ευρώ καθαρά έσοδα ετησίως. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλο οικόπεδο αποκτά η Βιοχάλκο, επεκτείνει το Mare West

Ακίνητο 30 στρεμμάτων στην Κόρινθο θα αξιοποιηθεί για την επέκταση του εμπορικού κέντρου Mare West, που ακολουθεί ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, όπως και το River West στον Κηφισό. Προς την είσοδο στο ΧΑ η εταιρεία ακινήτων Noval Property.