bd-sprite
Φώτο: Αθηναική Ζυθοποίια

Δεν έχει έκθεση σε Ρωσία - Ουκρανία η Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος

Η εταιρεία αναφέρει πως προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.

Η εταιρεία Κυλιδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος σε απάντηση της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει πως δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις χώρες αυτές ενώ τις αγορές σίτου που προέρχονται από Ρωσία και Ουκρανία τις πραγματοποίησε μέσω τρίτων προμηθευτών, με τις αγορές αυτές να αποτελούν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του ομίλου.

Παράλληλα η εταιρεία σημειώνει πως η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπη και η πολεμική σύγκρουση αυτών των δυο χωρών θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

Η εταιρεία ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ Κ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (επιστολή με αρ. πρωτ. 478/24.02.2022), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στη δραστηριότητά της οι πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο όμιλος δεν πραγματοποιεί πωλήσεις στις χώρες αυτές. Ο όμιλος κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την Αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης. Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της Διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον Κύκλο Εργασιών, τα Αποτελέσματα και την Οικονομική Θέση της Εταιρείας και του Ομίλου.

Η διοίκηση της Εταιρείας, παρακολουθώντας στενά τις σχετικές εξελίξεις και τα συνεπάγωγα προβλήματα προμήθειας σίτου, προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου (στις οποίες ούτως ή άλλως έχει πρόσβαση) με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος.

Τέλος, η διοίκηση της Εεταιρείας επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της μακράς λειτουργίας της Αλευροβιομηχανίας της, (που ιδρύθηκε το 1912 στον Πειραιά ως ατομική επιχείρηση του Κωνσταντίνου Ι. Σαραντόπουλου) έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές και διάφορες έκρυθμες καταστάσεις, τις οποίες κατάφερε και ξεπέρασε προσαρμοζόμενη επιτυχώς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές απειλές εκτόξευσαν 13% τις τιμές των σιτηρών σε τρεις ημέρες

Φόβοι για νέο ράλι του πληθωρισμού τροφίμων μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και την προειδοποίηση πως τα καράβια που πλέουν εκεί θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες πιέσεις της Μόσχας απειλούν τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λήγει στις 18 Ιουλίου και το Κρεμλίνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για παράτασή της, εκτός αν ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα για άρση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.