ΓΔ: 1374.38 -0.48% Τζίρος: 26.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:24:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.

Την απογοήτευση του εξέφρασε ο ΓΓ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες από τον τρόπο που εφαρμόζεται η συμφωνία της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών, σύμφωνα με ανακοίνωση που επισημαίνει ότι ο βραδύτερος ρυθμός επιθεώρησης των πλοίων σημαίνει πως λιγότερα φθάνουν σε και αναχωρούν από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και κατά συνέπεια φθάνουν μικρότερες ποσότητες εκεί που πρέπει

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά τα τρία τέταρτα τον Μάιο σε σύγκριση με το επίπεδο του Οκτωβρίου του 2022, από τα 4,2 μετρικούς τόνους στο 1,3 εκατ. μετρικούς τόνους. Πρόκειται για το «χαμηλότερο επίπεδο» αφότου η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο κ. Γκουτέρες κάλεσε όλα τα μέρη να επιταχύνουν την εφαρμογή της συμφωνίας και να «κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους» για να εγγυηθούν την παραμονή της σε ισχύ.

Η συμφωνία κλείστηκε με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας το καλοκαίρι της περασμένης χρονιάς, αίροντας τον πολύμηνο αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα από το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Αποτέλεσμα ήταν η Ουκρανία και η Ρωσία, δυο από τους κυριότερους εξαγωγείς σιτηρών σε παγκόσμια κλίμακα, να ξαναρχίσουν τις εξαγωγές τους, αν και σε πιο περιορισμένη κλίμακα, αποτρέποντας κρίσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, ιδίως στην Αφρική.

Όμως η Μόσχα αξιώνει χαλάρωση των κυρώσεων που εμποδίζουν τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (σιτηρών και λιπασμάτων), κάτι που καταγγέλλει πως δεν προχωρά και απειλεί να τερματίσει τη συμφωνία, η ισχύς της οποίας τυπικά εκπνέει τη 17η Ιουλίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε ξανά ότι η Μόσχα θα αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Το κείμενο προέβλεπε επίσης εξαγωγές αμμωνίας, αλλά αυτές δεν προχώρησαν. Η Ρωσία έστελνε μέσω αγωγού 2,5 εκατ. τόνους αμμωνίας για εξαγωγή τον χρόνο στο ουκρανικό λιμάνι Πιβντέβνι, όμως η υποδομή αυτή τέθηκε εκτός λειτουργίας αφότου εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2022 και η Μόσχα κατηγορεί τον στρατό του Κιέβου πως ανατίναξε τμήματά του. Η ρωσική πλευρά αξίωνε μεταξύ άλλων να επισκευαστεί ο αγωγός αυτός και τον περασμένο μήνα απέκλεισε το συγκεκριμένο λιμάνι από τη συμφωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία για παράταση της συμφωνίας με Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά

Από την πλευρά της η Ρωσία διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί να διαθέσει στην παγκόσμια αγορά και παρά τη συμφωνία που υπάρχει, τα δημητριακά και τα λιπάσματά της εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

«Η αύξηση των απωλειών αμάχων τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως στις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία και σε αυξημένο αριθμό αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.