ΓΔ: 1376.91 -0.30% Τζίρος: 21.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:50:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Συνεχίζει τις πιέσεις για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας η Ρωσία

Ο ΟΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να παραταθεί η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, την ίδια στιγμή που η Μόσχα αναφέρει ότι δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη απόφαση.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το εάν θα παρατείνει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που πρόκειται να λήξει στις 17 Ιουλίου, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύθηκαν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την παράτασή της.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημη απόφαση για το εάν θα παραταθεί η συμφωνία, που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. «Δεν έχουμε ακόμα ανακοινώσει επισήμως την απόφαση, θα την ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει απαισιόδοξη για τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας πέραν της 17ης Ιουλίου λόγω των εμποδίων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Αλλά ο Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι η Δύση να ικανοποιήσει αυτά τα μέρη της συμφωνίας που αφορούν τη Ρωσία.

«Υπάρχει ακόμα χρόνο να ικανοποιηθεί αυτό το μέρος των συμφωνιών που αφορά τη χώρα μας. Έως τώρα, αυτό το μέρος δεν έχει ικανοποιηθεί και, κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη βάση για την παράταση αυτής της συμφωνίας», δήλωσε.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσουν την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά και του μνημονίου κατανόησης που αφορά στη διευκόλυνση της πρόσβασης των ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε σήμερα η πλέον υψηλόβαθμη αξιωματούχος του ΟΗΕ για το εμπόριο Ρεμπέκα Γκρίνσπαν.

«Χρειάζεται να συνεχίσουμε να μειώνουμε τις τιμές και να έχουμε σταθερές αγορές τροφίμων και λιπασμάτων στον κόσμο», δήλωσε η Γκρίνσπαν σε δημοσιογράφους στη Γενεύη. «Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται στο να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη συνέχιση των συμφωνιών».

Η ίδια δήλωσε ότι ίσως επισκεφθεί τη Ρωσία πριν από τη λήξη της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. «Θα σκεφθούμε το να μεταβούμε στη Μόσχα στις ημέρες που απομένουν αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία για παράταση της συμφωνίας με Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά

Από την πλευρά της η Ρωσία διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί να διαθέσει στην παγκόσμια αγορά και παρά τη συμφωνία που υπάρχει, τα δημητριακά και τα λιπάσματά της εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

«Η αύξηση των απωλειών αμάχων τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως στις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία και σε αυξημένο αριθμό αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.