ΓΔ: 1374.85 -0.45% Τζίρος: 25.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:17:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επισιτιστική ανασφάλεια προκαλεί η κατάρρευση του φράγματος στην Ουκρανία

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζει πως η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και μπορεί να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η καταστροφή του σοβιετικής εποχής φράγματος στον ποταμό Δνείπερο στην Ουκρανία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τροφίμων και θα προκαλέσει προβλήματα με το πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Το φράγμα, που είναι τμήμα του υδροηλεκτρικού εργοστασίου Καχόβκα, υπέστη ρήγμα τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου, με αποτέλεσμα ένα μέρος από τα 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού που συγκρατούσε να ξεχυθεί σε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Ουκρανίας.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκάλεσε την καταστροφή, αν και Νορβηγοί σεισμολόγοι και αμερικανικοί δορυφόροι εντόπισαν σήματα που μοιάζουν με έκρηξη. Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξή του.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας στα Ηνωμένα Έθνη Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε στο BBC ότι ο αντίκτυπος στην επισιτιστική ασφάλεια μπορεί να είναι σημαντικός. «Είναι σιτοβολώνας –ολόκληρη εκείνη η περιοχή προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Κριμαία είναι σιτοβολώνας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Γκρίφιθς στο BBC. «Έχουμε ήδη δυσκολίες με την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά οι τιμές τροφίμων, είμαι σίγουρος, πρόκειται να αυξηθούν».

Επισήμανε ότι «είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα δούμε τεράστια, τεράστια προβλήματα στην συγκομιδή και τη σπορά για την επόμενη συγκομιδή. Και άρα αυτό που θα δούμε είναι ένας τεράστιος αντίκτυπος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια –αυτό πρόκειται να συμβεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι έως και 700.000 άνθρωποι εξαρτώνται από τον ταμιευτήρα πίσω από το φράγμα για πόσιμο νερό. Χωρίς πόσιμο νερό, δήλωσε, οι άνθρωποι κινδυνεύουν από ασθένειες και τα παιδιά είναι τα πλέον ευάλωτα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε επίσης ότι η καταστροφή αυτής της κλίμακας σε μη στρατιωτικές υποδομές είναι απολύτως αντίθετη στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων της Γενεύης. «Είναι αυτονόητο. Όποιος το έκανε αυτό έχει παραβιάσει τις συμβάσεις της Γενεύης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιοδοξία για παράταση της συμφωνίας με Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά

Από την πλευρά της η Ρωσία διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί να διαθέσει στην παγκόσμια αγορά και παρά τη συμφωνία που υπάρχει, τα δημητριακά και τα λιπάσματά της εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη αύξηση θανάτων και τραυματισμών αμάχων στην Ουκρανία τον Μάρτιο

«Η αύξηση των απωλειών αμάχων τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως στις πυραυλικές επιθέσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων σε όλη την Ουκρανία και σε αυξημένο αριθμό αεροπορικών βομβαρδισμών κοντά στην πρώτη γραμμή», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.