ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Αισιοδοξία για παράταση της συμφωνίας με Ρωσία για τα ουκρανικά σιτηρά

Από την πλευρά της η Ρωσία διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί να διαθέσει στην παγκόσμια αγορά και παρά τη συμφωνία που υπάρχει, τα δημητριακά και τα λιπάσματά της εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την παράταση της συμφωνίας που επιτρέπει τις εξαγωγές ουκρανικών δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο την αισιοδοξία αυτή μετρίασε η Ρωσία, που επιμένει στις διεκδικήσεις της.

Η λεγόμενη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, που υπεγράφη την 22η Ιουλίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έθεσε σε εφαρμογή για 120 ημέρες διαδικασίες που επιτρέπουν εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί εξαιτίας του πολέμου. Χάρη στο σύστημα αυτό εξήχθησαν σχεδόν 9 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και αμβλύνθηκε η παγκόσμια επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου, όμως οι ανησυχίες για την παράταση της συμφωνίας ήδη ανεβάζουν εκ νέου τις τιμές ορισμένων προϊόντων.

«Θέλουμε να ανανεωθεί γρήγορα. Είναι σημαντικό για την αγορά, είναι σημαντικό να υπάρξει συνέχεια», σχολίασε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα μαζί με τη Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, τη γενική γραμματέα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

«Είμαι πάντα συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα εξασφαλίσουμε» την παράταση, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως από τεχνική σκοπιά δεν είναι ανάγκη να συναφθεί νέα συμφωνία, όμως ορισμένες διαδικασίες θα μπορούσαν να επανεξεταστούν και να «απλοποιηθούν».

«Δεν θέλουμε απλά να δούμε την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας να ανανεώνεται για όσο το επιτρέψουν τα μέρη», αλλά και «την άρση των εμποδίων για τις εξαγωγές ρωσικών δημητριακών και λιπασμάτων», συμπλήρωσε.

Δεύτερη συμφωνία, που υπεγράφη επίσης την 22η Ιουλίου, προέβλεπε τη διευκόλυνση των συγκεκριμένων ρωσικών εξαγωγών, όμως η Μόσχα διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί ακόμη να διαθέσει, παρά τη συμφωνία, τα δημητριακά και τα λιπάσματά της, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα και αυτόν του εφοδιασμού. Ο κ. Γκρίφιθς διαβεβαίωσε πως είχε «χρήσιμες συζητήσεις» στην Ουάσιγκτον για το ζήτημα αυτό προχθές Τρίτη.

«Είμαι ικανοποιημένος που ο Μάρτιν (Γκρίφιθς) είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την παράταση της συμφωνίας (της Μαύρης Θάλασσας), όμως πρέπει να δούμε εφαρμογή του δεύτερου μέρους της συμφωνίας προτού ληφθούν αποφάσεις», είπε στον Τύπο ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

«Η Ρωσία θέλει να δει εξαγωγές δημητριακών και λιπασμάτων της στην παγκόσμια αγορά, κάτι που δεν συμβαίνει από την έναρξη (της εφαρμογής) της συμφωνίας», επέμεινε, τονίζοντας πως «τα εμπόδια παραμένουν πάντα τα ίδια».

«Αναγνωρίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας (του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες) και οι ομάδες του προσπαθούν να επιλύσουν αυτά τα προβλήματα, αλλά, δυστυχώς, δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ειδικά τα ζητήματα των ασφαλίσεων και της πρόσβασης στα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Βασανιστήρια με ηλεκτροσόκ για τους αιχμαλώτους πολέμου στην Ουκρανία

Ζοφερές εικόνες κατέγραψε η αποστολή του ΟΗΕ, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για βασανισμούς και κακομεταχείριση αιχμαλώτων από τους Ρώσους. Με συνοπτικές διαδικασίες πραγματοποίησαν εκτελέσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου οι Ουκρανοί.
ΔΙΕΘΝΗ

Διαβουλεύσεις ΟΗΕ με Ουκρανία και Τουρκία για τη μεταφορά σιτηρών

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά που υπεγράφη στις 22 Ιουλίου και έκτοτε έχουν εξαχθεί από την Ουκρανοί εκατομμύρια τόνοι σιταριού, αραβόσιτου, ηλιελαίου, βρώμης, ελαιοκράμβης και σόγιας, βρίσκεται σε κίνδυνο μετά την αποχώρηση της Ρωσίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικά σιτηρά: Το κέντρο συντονισμού επιβεβαιώνει ότι δεν κινούνται πλοία

«Δεν βρέθηκε κοινή συμφωνία στο JCC σε ό,τι αφορά τις κινήσεις εξόδου και εισόδου των φορτηγών στις 30 Οκτωβρίου», δήλωσε το κέντρο σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στη διάρκεια της νύχτας, σχετικά με κινήσεις φορτηγών στη Μαύρη Θάλασσα.
Rusia-Akrtika-Mosxa
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα θα θέσει τις επιθέσεις στη Σεβαστούπολη και τους αγωγούς, στο ΣΑ του ΟΗΕ

Στα άλλα πεδία των μαχών, ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για συγκρούσεις στις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, κυρίως κοντά στην Μπαχμούτ, τη μοναδική ζώνη όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι Ρώσοι σημειώνουν κάποια πρόοδο.