ΓΔ: 1381.71 0.05% Τζίρος: 12.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:10:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
peskov
Φώτο: Shutterstock

Νέες πιέσεις της Μόσχας απειλούν τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λήγει στις 18 Ιουλίου και το Κρεμλίνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για παράτασή της, εκτός αν ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα για άρση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Η Ρωσία είναι απαισιόδοξη σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανανέωσης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στην εφαρμογή των συνοδευτικών συμφωνιών που αφορούν τις ρωσικές εξαγωγές, όπως ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η εφημερίδα Financial Times ανέφερε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πρόταση βάσει την οποίας η Ρωσική Αγροτική Τράπεζα θα συστήσει θυγατρική για να επανασυνδεθεί με το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο, προκειμένου να δοθεί κίνητρο προς τη Μόσχα για με την παράταση της συμφωνίας.

Η συμφωνία, βάσει της οποίας η Ρωσία εγγυάται την ασφάλεια των πλοίων μεταφοράς σιτηρών προς και από τα ουκρανικά λιμάνια που πλέουν σε ύδατα τα οποία ελέγχει η Μόσχα, αναμένεται να λήξει στις 18 Ιουλίου και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες» ότι θα παραταθεί.

Όταν υπεγράφη η συμφωνία τον Ιούλιο του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ρωσία υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης δεσμεύοντας τα Ηνωμένα Έθνη να διευκολύνουν την πρόσβαση ρωσικών λιπασμάτων και άλλων προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Προκειμένου να τηρηθεί το μνημόνιο, η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρέπει να ικανοποιηθούν πολλοί όροι, συμπεριλαμβανόμενης της επανεισδοχής της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας (Rosselkhozbank) στο διεθνές σύστημα τραπεζικών πληρωμών SWIFT.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, ο Πεσκόφ δήλωσε: «Έως τώρα δεν έχουμε τίποτα να αναφέρουμε στην εφαρμογή του μέρους της συμφωνίας που αφορά τη ρωσική πλευρά» και πρόσθεσε ότι «για την ώρα, δηλώνουμε ότι αυτό το μέρος των συμφωνιών ακόμα δεν έχει ικανοποιηθεί. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να λήξει η προθεσμία, αλλά δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές απειλές εκτόξευσαν 13% τις τιμές των σιτηρών σε τρεις ημέρες

Φόβοι για νέο ράλι του πληθωρισμού τροφίμων μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και την προειδοποίηση πως τα καράβια που πλέουν εκεί θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.
ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.