ΓΔ: 1197.84 -0.21% Τζίρος: 65.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:32:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νέες ρωσικές απειλές για τερματισμό της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβροφ σημείωσε πως οι όροι της συμφωνίας δεν εκπληρώνονται καθώς παραμένουν τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων από τη Ρωσία.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά σιτηρών δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει εκτός κι αν εκπληρωθεί η συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών με τη Μόσχα προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

«Εάν όλα μείνουν ως έχουν, και απ’ ό,τι φαίνεται θα μείνουν, τότε θα είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι (η συμφωνία) δεν είναι πλέον λειτουργική», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε επίσκεψή του στο Ναϊρόμπι.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο προβλέπει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα βοηθήσουν τη Ρωσία να ξεπερνά τα όποια εμπόδια στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων για τρία χρόνια. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η συμφωνία δεν εκπληρώνεται.

Η συμφωνία ΟΗΕ-Ρωσίας επιτεύχθηκε παράλληλα με τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή από τη Μαύρη Θάλασσα τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό τον μήνα η Μόσχα συμφώνησε απρόθυμα στην παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για επιπλέον δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου, αλλά δήλωσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη πρόοδος για την προώθηση των δικών της συμφερόντων. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι λιγότερο από το 3% των σιτηρών που εξάγονται βάσει της συμφωνίας έχουν φθάσει στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές απειλές εκτόξευσαν 13% τις τιμές των σιτηρών σε τρεις ημέρες

Φόβοι για νέο ράλι του πληθωρισμού τροφίμων μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και την προειδοποίηση πως τα καράβια που πλέουν εκεί θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες πιέσεις της Μόσχας απειλούν τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λήγει στις 18 Ιουλίου και το Κρεμλίνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για παράτασή της, εκτός αν ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα για άρση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.