ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πώς αξιολογούν την Ελλάκτωρ η Fitch και η S&P

Την αρχική της αξιολόγηση για την Ελλάκτωρ (ΒΒ και σταθερό outlouk) ανακοίνωσε η Fitch. Με «Β» και σταθερό Outlook αξιολογεί την εταιρεία η Standard and Poors.

Στη δημοσιότητα έδωσε η Fitch την αρχική της αξιολόγηση για την Ελλάκτωρ και την θυγατρική Ellaktor Value PLC, η οποία θα προχωρήσει στην έκδοση ευρωομολόγου ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Ο οίκος αξιολογεί με BB και σταθερό Outlook, ενώ, όπως επισημαίνει, η τελική αξιολόγηση θα κριθεί ύστερα από την μελέτη των οριστικών στοιχείων τα οποία πρόκειται να ενσωματωθούν στα υπάρχοντα.

Αναλυτικότερα, η αξιολόγηση αυτή σκιαγραφεί το διαφοροποιημένο προφίλ ρίσκου από τις δραστηριότητες του ομίλου στις κατασκευές. Τα έσοδα που λαμβάνει η Ελλάκτωρ από τον οδικό άξονα της Αττικής Οδού είναι σημαντικά και προσφέρουν μεγάλη ροή μετρητών, στον αντίποδα όμως σημειώνεται μεγάλη μεταβλητότητα στην κίνηση και τα διόδια παραμένουν σταθερά.

Αναφορικά με τις ΑΠΕ, τονίζεται ότι ιστορικά η απόδοση είναι ισχυρή ενώ και από εκεί υπάρχει τόνωση στη ροή μετρητών του ομίλου.

Σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάκτωρ, η Fitch σημειώνει ότι η έκθεση στην αναχρηματοδότηση αντισταθμίζεται από την πολιτική απομόχλευσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάκτωρ, ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, η διαδικασία αυτή πρόκειται να συνεχιστεί μέχρι το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε τα σχέδια της για έκδοση ευρωομολόγου ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με την εταιρεία να στοχεύει σε ένα επιτόκιο μεταξύ 4% και 5%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αναμένεται να διατεθεί στην αποπληρωμένη υφιστάμενου δανεισμού.

Με Β αξιολογεί την εταιρεία η S&P

Από τη πλευρά της, την αξιολόγηση Β με σταθερό outlook για την Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε η Standard and Poors.

Ο οίκος σημειώνει πως παρά τις ενδείξεις λειτουργικής και χρηματοοικονομικής ανάκαμψης το 2019, δεν έχει εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της στρατηγικής μετάβασης. 

Ακόμα, εκτιμά ότι ο λόγος χρέους προς EBITDA θα μειωθεί στο 5,5 ως το 2020, ενώ, υπογραμμίζεται ότι ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της εισηγμένης αν βελτιωθεί περαιτέρω ο λόγος χρέους προς EBITDA, πέραν του 5, με την εταιρία να διατηρεί επαρκή ρευστότητα. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού θα κατευθυνθούν τα 120 εκατ. από την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ

Μεταξύ άλλων, θα δοθούν περίπου 20,3 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών, αναφέρει η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκλείει νέα αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση της Ελλάκτωρ

Ωστόσο η διοίκηση της Ελλάκτωρ σημείωσε πως βάσει της απόφασης της ΓΣ το ΔΣ έχει το δικαίωμα να υλοποιήσει έκτακτες αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, συναίνεσης ή διαπραγμάτευσης με οποιοδήποτε μέτοχο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφαλαιαγορά για την Ελλάκτωρ: «Δεν εμπλεκόμαστε, δεν χειραγωγούμαστε»

Εξετάζονται όλες οι καταγγελίες με αντικειμενικότητα αλλά δεν εμπλέκεται η Επ. Κεφαλαιαγοράς σε επιχειρηματικές διενέξεις, τονίζεται σε ανακοίνωση με αφορμή τη νέα δημόσια αντιπαράθεση για την Ελλάκτωρ.