ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Fitch: Υποβάθμιση σε «Β» της Ελλάκτωρ, με αρνητικές προοπτικές

«Βαρίδι» για τον όμιλο αποτελεί η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ, για την οποία υπάρχει ανάγκη συνεχούς οικονομικής στήριξης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «οικονομική αιμορραγία».

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάκτωρ στο «Β» από «Β+» πριν και μάλιστα με αρνητικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με βασικό αιτιολογικό τη συνεχιζόμενη «αιμορραγία» μετρητών της εταιρείας κυρίως λόγω της θυγατρικής Άκτωρ. 

Όπως αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη διαρροή μετρητών για την υποστήριξη επαναλαμβανόμενων ζημιών σε ορισμένες θυγατρικές και πιο συγκεκριμένα στην κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ, γεγονός το οποίο αποδυναμώνει τη χρηματοοικονομική πολιτική για το σύνολο του ομίλου. Πάντως υπάρχουν και θυγατρικές οι οποίες εμφανίζονται ως υγιείς γεγονός που συγκρατεί το ενδεχόμενο να υπάρξει, άμεσα, μία νέα υποβάθμιση.

Η αξιολόγηση «Β» αντικατοπτρίζουν τα διαφορετικά επίπεδα κινδύνου που έχει το προφίλ του ομίλου κυρίως στον τομέα των υποδομών, με τις δραστηριότητές του σε αυτόν να επικεντρώνονται στην ελληνική αγορά. Παράλληλα το 60% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά το περασμένο έτος προήλθαν από τη διαχείριση των διοδίων και τα υπόλοιπα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διαχείριση αποβλήτων. 

Στα θετικά ότι η δομή του χρέους υψηλής απόδοσης παρέχει κάποιο είδος προστασίας, ενώ η έκθεσή της στη ζημιογόνο κατασκευαστική Άκτωρ είναι το κυρίαρχο «βαρίδι» για τον όμιλο. Ο χαρακτηρισμός των προοπτικών ως «αρνητικές» αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν αναμένεται αύξηση της κίνησης και των εσόδων από τα διόδια, αλλά και την ύπαρξη αβεβαιοτήτων αναφορικά με την επερχόμενη ολοκλήρωση της παραχώρησης της Αττικής Οδού τον Σεπτέμβριο του 2024, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να ασκήσει επιπλέον πίεση στο πιστωτικό προφίλ της εταιρείας. 

Σύμφωνα με τον οίκο η οδική κίνηση θα επιστρέψει στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2019 στις αρχές του 2023, δηλαδή μόλις ένα έτος πριν τη λήξη της παραχώρησης.  Παράλληληα ο οίκος τονίζει ότι εάν η σοβαρότητα και η διάρκεια της πανδημίας είναι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, θα εξετάσει εάν χρειάζεται νέα αναθέωρηση της αξιολόγησής του. 

Επιπρόσθετα ο Fitch προχωρά σε ανάλυση των τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται η Ελλάκτωρ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο κλάδος παραχωρήσεων παράγει το 60% του EBITDA και υποστηρίζεται από παραχωρήσεις διοδίων στην Ελλάδα. Οι περισσότερες από τις ταμειακές ροές της δημιουργούνται από την Αττική Οδός που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Οι συνεισφορές από άλλες παραχωρήσεις που ανήκουν σε μειοψηφία είναι επί του παρόντος ασήμαντες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ