ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
O Γενικός Διευθυντής Retail Banking της Eurobank Ιάκωβος Γιαννακλής

Ι. Γιαννακλής (Eurobank): Οι τράπεζες θα πάψουν να είναι κλειστό οικοσύστημα

Για την τράπεζα του μέλλοντος μίλησε στο Fin Forum 2022 ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking ενώ ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Head of Structured Finance, Corporate & Investment Banking Σπύρος Βενετσιάνος επικεντρώθηκε στο ταμείο Ανάκαμψης.

Το μέλλον των τραπεζών επιχείρησε να σκιαγραφήσει στο πλαίσιο συμμετοχής της Eurobank στο “Fin Forum 2022: Transformation, M&A’s & Νew Βusiness Opportunities”, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες ο Γενικός Διευθυντής Retail Banking Ιάκωβος Γιαννακλής, ενώ ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής & Head of Structured FinanceCorporate & Investment Banking Σπύρος Βενετσιάνος επικεντρώθηκε στη σημασία της χρηματοδότησης της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακλή για να σκιαγραφήσει κανείς το μέλλον των Τραπεζών χρειάζεται να εντοπίσει τα βασικά στοιχεία του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλούνται να δράσουν και να εξελιχθούν: 

Το περιβάλλον:

 • Κανονιστικό πλαίσιο: Έχει γίνει πιο αυστηρό, πιο λεπτομερές και πιο περίπλοκο ώστε να περιλαμβάνει όλα τα πλαίσια λειτουργίας των Τραπεζών (κεφάλαιο, ρευστότητα, διακυβέρνηση, αμοιβές, νομιμοποίηση και καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, συστημικός κίνδυνος κ.λπ.)
 • Η άνοδος των Fintech: Νέοι παίκτες έρχονται να προσφέρουν στοχευμένες λύσεις, απλές και καινοτόμες, τόσο στους ιδιώτες πελάτες όσο και στις επιχειρήσεις, ροκανίζοντας μερίδια αγοράς και περιθώρια κέρδους των παραδοσιακών Τραπεζών
 • ESG: Οι έννοιες της βιωσιμότητας, του ενδιαφέροντος για το κοινωνικό καλό, της αποδοχής όλων (inclusion) αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στη συνείδηση των ανθρώπων και στην κουλτούρα των επιχειρήσεων.
 • Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις θέτουν την επίτευξη ενός ανώτερου σκοπού στον πυρήνα τους (π.χ.  IKEA, Microsoft )
 • Ακόμα και το πιο θεμελιώδες στοιχείο του τραπεζικού κλάδου, το νόμισμα, μεταμορφώνεται: Ψηφιακά νομίσματα έρχονται στο προσκήνιο μαζί με ένα σύμπαν παράλληλων διατραπεζικών δικτύων πληρωμών.

Η Χρήση της Τεχνολογίας:

 • Τα παραδοσιακά συστήματα των Τραπεζών θα εκσυγχρονιστούν σε νέες cloud based πλατφόρμες, ώστε οι συναλλαγές των πελατών να είναι πιο απλές, γρήγορες, paperless και ασφαλείς. Με διασύνδεση σε βάσεις δεδομένων, οι πληροφορίες και τα έγγραφα που θα ζητούνται από τους πελάτες θα είναι τα ελάχιστα (π.χ. ψηφιακή θυρίδα, υπογραφή στην ταμπλέτα, e-kyc για λήψη εγγράφων)
 • Ακόμα και οι εσωτερικές διαδικασίες των Τραπεζών θα απλοποιηθούν και θα αναμορφωθούν, ώστε οι επαναλαμβανόμενες διαδικασίες να γίνονται γρήγορα και χωρίς ανθρώπινο κόπο με τη χρήση robotics, ενώ η ψηφιοποίηση των εγγράφων και η αυτόματη ανάκτηση δεδομένων θα απελευθερώνουν ωφέλιμο χρόνο από τα στελέχη των Τραπεζών

Customer experience:

Όλα θα σχεδιάζονται με βάση τον πελάτη και τις ανάγκες του δίνοντάς του πρόσβαση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες όποτε θέλει και από όπου θέλει.

 • Ο πλούτος δεδομένων που διαθέτουν οι Τράπεζες και η αξιοποίησή τους  θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμπειρίας των πελατών.  Η χρήση advanced analytics και τεχνητής νοημοσύνης θα δημιουργούν στοχευμένες προτάσεις και θα ακολουθούν τους πελάτες στην εξέλιξη των αναγκών τους (digital campaigns, automated credit decisions)

Νέο επιχειρηματικό μοντέλο:

Ο Τραπεζικός κλάδος θα πάψει να είναι ένα κλειστό οικοσύστημα, αλλά θα χρησιμοποιήσει το εύρος της πελατείας του για τη δημιουργία οικοσυστημάτων και συνεργασιών, που θα δίνουν συνολικά πακέτα λύσεων για όλες τις ανάγκες των πελατών (τραπεζικών και μη) (παραδείγματα: συνδρομητικά πακέτα με non banking benefits, digital marketplace επιχειρήσεων, συνεργασία με Epsilonet) 

Πάντοτε οι άνθρωποι είναι βασικός παράγοντας στην εξέλιξη και παραμένουν στο επίκεντρο. Αλλά, όπως το περιβάλλον αλλάζει, όπως η Τράπεζα εξελίσσεται, έτσι και οι άνθρωποι.

«Όλα όσα ανέφερα, κατέληξε ο κ. Γιαννακλής, θα αναπτύσσονται μέσα στα πλαίσια της κουλτούρας κοινωνικής ευθύνης που θα διέπουν τις Τράπεζες, καθώς είναι από τους κλάδους που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις παγκόσμιες προσπάθειες βιωσιμότητας (διεθνείς τραπεζικοί οργανισμοί έχουν δεσμευτεί σε σημαντικά ποσά βιώσιμων επενδύσεων, π.χ. Bank of America)».

Από την πλευρά του ο Σπύρος Βενετσιάνος, επεσήμανε επικεντρώνοντας την ομιλία του στο Ταμείο Ανάκαμψης:

 • Τη μεγάλη δυναμική που βλέπει στο ΤΑΑ, καθώς θα αποτελέσει καταλύτη για πολλές νέες επενδύσεις. Το πρόγραμμα δεν έρχεται να παρέχει χρηματοδότηση σε επιχειρηματικά σχέδια που δεν ήταν ούτως ή άλλως βιώσιμα αλλά, με το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης, έρχεται να διευκολύνει τους επενδυτές κάνοντας το εγχείρημά τους πιο ανταγωνιστικό, ελκυστικό αλλά και ασφαλές. Η ανταγωνιστικότητα προκύπτει από το ύψος του δανεισμού, που μέχρι τώρα απολάμβαναν εταιρείες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ, η ασφάλεια προκύπτει από το -ουσιαστικά- μειωμένο κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού.
 • Την «επανάσταση» του Προγράμματος, η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να προσεγγίσει ούτε το ΤΑΑ ούτε το δημόσιο. Το αίτημά του θα αντιμετωπισθεί μέσω μίας συνηθισμένης χρηματοδότησης με την πρόσθετη επιβάρυνση ενός φακέλου που περιλαμβάνει τα στοιχεία και κριτήρια της επιλεξιμότητας, τα οποία έχει γίνει προσπάθεια να οργανωθούν. Σίγουρα θα υπάρχουν βελτιώσεις όσο προχωρά το πρόγραμμα, αλλά έχει γίνει σημαντικότατη προετοιμασία, μέσω της εξαιρετικής συνεργασίας με το Δημόσιο, το Ταμείο, τις υπόλοιπες τράπεζες και τους δυνητικούς ελεγκτές.
 • Τους πυλώνες του ΤΑΑ, που αν και διαμορφώνονται από την ΕΕ, έρχονται να ταιριάξουν πολύ καλά με αυτά που η ελληνική οικονομία και χρειάζεται και μπορεί να αξιοποιήσει, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα ΑΠΕ, τα «πράσινα κτίρια», τις ψηφιακές υποδομές, τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Καταλήγοντας ο κ. Βενετσιάνος επισήμανε ότι «H Eurobank επένδυσε, όχι μόνο στη δημιουργία κεντρικής μονάδας συντονισμού του εγχειρήματος αλλά και την εκπαίδευση των στελεχών που έρχονται σε επαφή με τους επιχειρηματικούς πελάτες».

H Eurobank συμμετείχε στο Fin Forum 2022 ως Χρυσός Χορηγός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στις 21 Ιουλίου η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, μεταξύ των θεμάτων θα είναι και η έγκριση της σχετικής τροποποίησης της Τριμερούς Συμφωνίας Πλαισίου Συνεργασίας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση των μετοχών της Cardlink One στη Worldline

Η Eurobank θα λάβει ως τίμημα για το 80% των μετοχών της Cardlink One το ποσό των 254 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της τράπεζας, η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 80 μ.β. στο δείκτη CET1 του ομίλου Eurobank.
Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περιοδεία της διοίκησης της Eurobank στην Κρήτη

Η Eurobank στοχεύει σε συνολικές εκταμιεύσεις 250 εκατ. ευρώ για το 2022 που αφορούν χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων στην Κρήτη, ενώ συμμετέχει ενεργά σε όλα τα εμβληματικά έργα υποδομής στο νησί όπως η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική.