ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elefsina_naypigeio
Ναυπηγεία Ελευσίνας, πηγή: Shutterstock

Ξεμπλοκάρει με εντολή του πρωθυπουργού η εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Νομοθετική ρύθμιση εντός 15θημέρου, ώστε να ξεπεραστούν τυπικά εμπόδια και να κατατεθεί στο δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης από την ONEX. Νέα δεδομένα για την αμυντική βιομηχανία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να ξεμπλοκάρουν άμεσα την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης που προτείνει ONEX και να προωθηθεί το συντομότερο δυνατόν στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πηγές από το Σωματείο Εργαζομένων, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο πρόκειται να γίνουν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης από την ONEX, που έχει και τη στήριξη της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε γνωστή προχθές, όταν εκπρόσωποι από το σωματείο είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και ενημερώθηκαν ότι, μετά από διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία και συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος και Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Α. Σκέρτσος, δόθηκε η οδηγία για την επίλυση εντός του επομένου δεκαπενθημέρου του θέματος της εξυγίανσης των Ναυπηγείων. 

Παράλληλα, ο Αδ. Γεωργιάδης ορίστηκε υπεύθυνος για τις συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, της ONEX, αλλά και της Ernest Young, ώστε να γίνει ό,τι χρειάζεται για να κατατεθεί το γρηγορότερο δυνατό το σχέδιο εξυγίανσης στα δικαστήρια. 

Με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα εξοφλήσουν 220 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, τις τράπεζες και τους εργαζομένους, ενώ θα διαγραφεί το υπόλοιπο χρέος των ναυπηγείων, που συνολικά πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ. Η έγκριση του σχεδίου είχε «παγώσει» μετά την άρνηση του υπουργείου Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού να το υπογράψουν ως πιστωτές, επειδή είχε εκτιμηθεί ότι δεν είχαν αρμοδιότητα και θα έπρεπε να υπογράψει το υπ. Οικονομικών. Αυτό το πρόβλημα θα ξεπερασθεί πλέον με νομοθετική ρύθμιση, βάσει των εντολών του πρωθυπουργού.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αλλάζει άρδην τα δεδομένα, καθώς όπως όλα δείχνουν το σχέδιο εξυγίανσης της ONEX για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, βρίσκει «εήκοα ώτα» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νέες προτεραιότητες φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις προφανώς και σχετίζονται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν προκύψει από αυτή, καθώς το NATO προετοιμάζεται για μια μακρά αντιπαράθεση με τη Ρωσία, οι χώρες της Ευρώπης αυξάνουν κατακόρυφα τις εξοπλιστικές τους δαπάνες και η σημασία της πολεμικής βιομηχανίας αναβαθμίζεται.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η σημασία των Ναυπηγείων στην Ελλάδα, τόσο της Ελευσίνας και του Νεωρίου όσο και του Σκαραμαγκά θα είναι πολύ μεγάλη στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αφού θα κληθούν να παίξουν έναν αναβαθμισμένο ρόλο τόσο για τη χώρα όσο και για τη Βορειοατλαντική συμμαχία.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πλέον θα υπάρχει πλέον ισχυρή παρουσία του 6ου στόλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τα αμερικανικά πλοία να χρειάζονται υποστήριξη και κατ’ επέκταση ένα ναυπηγείο που να μπορεί να αναλάβει τέτοιες εργασίες.

Την ίδια ώρα, νέα δεδομένα δημιουργεί και η προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αναμένεται μεγάλη αύξηση των πλοίων μεταφοράς LNG που θα πλέουν στην περιοχή, καθώς οι ανάγκες για υγροποιημένο φυσικό αέριο πλέον θα είναι πολύ μεγάλες και η Ρεβυθούσα, όπως και το νέο hub που θα δημιουργηθεί στην Αλεξανδρούπολη στο κοντινό μέλλον θα έχουν καίριο ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Να υπενθυμίσουμε ότι πίσω από την ONEX που θέλει να προχωρήσει σε αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, βρίσκεται η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζας DFC, που στηρίζει τα σχέδια της εταιρείας του Πάνου Ξενοκώστα, καθώς επίσης και η ιταλική Fincantieri που θέλει να συμπράξει σε αυτό το εγχείρημα, αναλαμβάνοντας το αμυντικό κομμάτι των ναυπηγείων.

Άλλωστε στο τέλος του 2021, πέρασε από το αμερικανικό Κογκρέσο το νομοσχέδιο Μενέντεζ, μέσω του οποίου η Ουάσιγκτον επιτρέπει στην κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC να επενδύσει στην Onex Ναυπηγεία Ελευσίνας της Ελλάδας, καθώς προάγουν την ασφάλεια της περιοχής.

Προχωράει και το θέμα των κορβετών

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες, επισπεύδει και το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς όπως όλα δείχνουν οι κορβέτες μάλλον θα είναι …made in France.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί μνηστήρες για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, η πρόταση της γαλλικής Naval Group, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, γίνεται όλο και καλύτερη, καθώς μπορεί να φτάσουν και τις πέντε κορβέτες στο τίμημα και τις απαιτήσεις που δίνει η Ελλάδα.

Παράλληλα η συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου είναι σε πάρα πολύ καλό δρόμο, καθώς έχουν γίνει συναντήσεις στη Γαλλία, ώστε να πάρει από το συνολικό πρόγραμμα την κατασκευή των τριών κορβετών στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Elefsina-Shipyards-Naypigeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θα γίνουν... έξυπνα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τρεις σημαντικές συνεργασίες

Cisco, Amazon και δίκτυο 5G από την Cosmote, αλλά ακόμη και drones για μεταφορά υλικών θα αλλάξουν την εικόνα των ναυπηγείων. Λύνονται και τα τελευταία διαδικαστικά θέματα για να περάσουν στον Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Elefsina-Naypigeia-Shipyards
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγουν πάλι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από το καλοκαίρι του 2023

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΝΕΧ τόνισε ότι θα δοθεί έμφαση στα πλοία LNG και ξεκαθάρισε ότι τα ναυπηγεία δεν εξαρτώνται από την ανάληψη του προγράμματος των κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στον αέρα η εξυγίανση, δεν υπογράφει το υπ. Άμυνας

Αναρμόδιο να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης δηλώνει το υπουργείο Άμυνας και μεταθέτει την ευθύνη στο υπουργείο Οικονομικών, δημιουργώντας έντονη αβεβαιότητα για την τύχη του σχεδίου διάσωσης.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρά η συνεργασία Onex - Fincantieri για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι δύο πλευρές εξετάζουν κοινά έργα ναυπήγησης και επισκευής πλοίων για την ελληνική και διεθνή αγορά. Μεγάλο μέρος των εργασιών θα πραγματοποιείται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Διερεύνηση συνεργασιών με ελληνικές εταιρείες.
elefsina_naypigeio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψυχρολουσία από το υπουργείο Άμυνας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Με μια ανακοίνωση που αφήνει πολλά ερωτηματικά, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ουσιαστικά παίρνει πίσω τη δέσμευσή του για έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας ως τις 15 Φεβρουαρίου.