ΓΔ: 1250.61 0.47% Τζίρος: 178.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Ο λαβύρινθος των δικαστικών εκκρεμοτήτων για το Ελληνικό

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Το ΣτΕ αποφασίζει για την προσφυγή του Δήμου Αλίμου για τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη με την Εκκλησία για φιλέτο του Αγίου Κοσμά. Ποια ντρίπλα κάνει η Lamda Development για την επιτάχυνση του έργου.

Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το Ελληνικό, όχι μόνο επειδή θα κριθεί η τύχη του διαγωνισμού για την παραχώρηση άδειας καζίνο, ανάλογα με τις προσφυγές που θα υποβληθούν. Κυρίως επειδή την προσεχή Παρασκευή εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μία από τις προσφυγές που κρίνουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου που προωθεί η Lamda Development στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Επιπλέον, η εισηγμένη θα αναγκαστεί να προχωρήσει εντός των ημερών σε νέα παράταση της εγγυητικής επιστολής που είχε παραδώσει στο ΤΑΙΠΕΔ στις 14 Νοεμβρίου 2014 αφού ακόμα δεν έχει υπάρξει οριστική συμφωνία για το Ελληνικό. Eκτός από τις γνωστές εκκρεμότητες για την οριστική συμφωνία, υπάρχουν και κάποιες κρυφές «πληγές» που προκύπτουν μέσα από την προσεκτική ανάγνωση του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development.

Την Παρασκευή, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή, εκδικάζεται στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, που κατέθεσε ο Δήμος Αλίμου. Ο συγκεκριμένος φορέας έχει την ευθύνη της διαχείρισης και λειτουργίας όλων των κοινοχρήστων χώρων, υποδομών, έργων και εξοπλισμού εντός του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων, καθώς και της είσπραξης και διαχείρισης των ανταποδοτικών τελών ή άλλων χρεώσεων. Συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 και η λειτουγία του αποτελεί μία από τις αναβλητικές αιρέσεις προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση για το Ελληνικό. Όμως, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, κατέθεσε αίτηση ακύρωσης των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τον Οργανισμό του Φορέα και τον Εσωτερικό κανονισμό του θεωρώντας πως αδικείται η περιοχή του.

Εκτός από τη συγκεκριμένη δικαστική περιπέτεια, υπάρχει και αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής οι οποίες ασκήθηκαν κατά της ΚΥΑ έγκρισης πολεοδομικών μελετών του Ελληνικού από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων, την Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων την 1η Νοεμβρίου 2019 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από κοινού με εκπροσώπους της Ευρείας Επιτροπής Υπεράσπισης του Ελληνικού.

Υπάρχει, όμως, και μια κρυφή - επειδή δεν αναφέρεται ο αντίδικος στο ενημερωτικό της Lamda - διαμάχη μεταξύ της Ελληνικό ΑΕ και της Εκκλησίας για ακίνητο που στέγαζε για χρόνια γνωστό κέντρο διασκέδασης (πολύ γνωστού επιχειρηματία της νύχτας) στο Ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, δηλαδή σε ένα από τα φιλέτα του Ελληνικού.

Πρόκειται για έκταση 4,8 στρεμμάτων για την κυριότητα της οποίας έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον της Ελληνικό ΑΕ από την Εκκλησία. Στις 19/03/2015 δημοσιεύτηκε η 834/2015 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απέρριψε την αγωγή Εκκλησίας αλλά η δικαστική μάχη συνεχίζεται. Σύμφωνα με την Lamda Development «η τελική έκβαση της υποθέσεως εκτιμάται ότι μπορεί να είναι θετική για την εταιρία και το Ελληνικό Δημόσιο ωστόσο αναμένεται η εξάντληση των ενδίκων μέσων από πλευράς εναγόμενου». Εκκρεμούν επίσης και δύο αιτήσεις ακύρωσης της απόφασης της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Πειραιά, με την οποία εκρίθη ότι δεν υφίστανται δασικές εκτάσεις εντός του ακινήτου.

Ολοκλήρωση συμφωνίας με δίκες σε εκκρεμότητα

Επειδή βλέπει πως οι δικαστικές εκκρεμότητες του Ελληνικού δεν έχουν τελειωμό, η διοίκηση της Lamda Development άνοιξε, για πρώτη φορά, «παράθυρο» ολοκλήρωσης της συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να έχουν τελεσιδικίσει οι υποθέσεις.

Στο Ενημερωτικό Δελτίο της αύξησης κεφαλαίων των 650 εκατ.ευρώ, αναφέρεται πως «η Διοίκηση του Ομίλου διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίσει (κατόπιν σχετικής αξιολόγησης και αφού προηγουμένως έχουν πληρωθεί όλες οι άλλες αναφερόμενες αιρέσεις) να παραιτηθεί από την αναμονή πλήρωσης της αίρεσης περί μη εκκρεμούς αίτησης ακύρωσης και να προχωρήσει στη Μεταβίβαση των Πωλούμενων Μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. αναλαμβάνοντας τον κίνδυνο καθυστέρησης ολοκλήρωσης, μερικής ή και ολικής ματαίωσης του υφιστάμενου σχεδιασμού και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του Έργου λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων, καθώς και τον κίνδυνο επανασχεδιασμού του Έργου σε συμμόρφωση τυχόν δικαστικών αποφάσεων...».

Και οι εκκρεμότητες για το Ελληνικό δεν περιορίζονται στις δικαστικές υποθέσεις. Για παράδειγμα «εκκρεμεί η υπαγωγή της επένδυσης της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. στο Έργο στις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953» περί «επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού», όπως προβλέπει η σύμβαση αγοραπωλησίας μετόχων της 14ης Νοεμβρίου 2014 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτικού σχήματος.

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο η Lamda Development πρέπει να ανανεώσει και την εγγυητική επιστολή, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που είχε καταθέσει για τη συμφωνία του Ελληνικού στις 14 Νοεμβρίου 2014. «Η εν λόγω εγγυητική επιστολή είχε αρχική διάρκεια 2 ετών (ήτοι έως τις 14 Νοεμβρίου 2016) και έκτοτε ανανεώνεται τακτικά, με την τελευταία τροποποίηση να φέρει ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 2019 και να παρατείνει την ισχύ της εγγυητικής επιστολής έως τις 14 Δεκεμβρίου 2019, και η οποία θα ανανεώνεται». Επειδή όπως φαίνεται θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, η εγγυητική επιστολή θα ανανεωθεί εκ νέου, πιθανώς για ένα ακόμα τρίμηνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Μυστήριο με τους επενδυτές για τους πρώτους ουρανοξύστες

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών από τη Lamda Development για τους δύο πύργους κατοικιών και γραφείων με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υποτονικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελληνικό: Οι κίνδυνοι ενός έργου χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα

Το μέγεθος και η πολυπλοκότητα της μεγαλύτερης αστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν εστίες ρίσκου. Η Lamda Development επιχειρεί εξισορρόπηση των κινδύνων μέσω συμμαχιών με εξειδικευμένες εταιρείες.
The Ellinikon
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Lamda με Orilina για επένδυση ύψους 70 εκατ. στο Ελληνικό

Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο πλευρές θα εξεταστεί η ανάπτυξη κτιρίου κατοικιών και άλλων βοηθητικών εγκαταστάσεων στο παράκτιο μέτωπο που συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο αξιοποίησης του Ελληνικού.
LAMDA DEVELOPMENT
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξαγορά μεγάλου εμπορικού κέντρου εξετάζει η Lamda Development

Στη Lamda Malls περνούν όλα τα εμπορικά κέντρα του ομίλου και σχεδιάζεται εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση δεν αποκλείει ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής με εξαγορά. Τι λέει για ομολογιακό δάνειο.