ΓΔ: 1491.71 -0.13% Τζίρος: 92.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Γιατί έκανε η Ideal Holdings άνοιγμα στην αγορά της Ν. Αφρικής

Ο ιδρυτής του fund Virtus International Partners και πρόεδρος της IDEAL Holdings, Λ. Παπακωνσταντίνου εξηγεί στο Business Daily τη σημασία της απόκτησης πλειοψηφικής συμμετοχής στη βιομηχανία πωμάτων Coleus Packaging.

«Αποφασίσαμε να επενδύσουμε σε μια αγορά όπως είναι η Νότια Αφρική που έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, ενώ μόνο η συγκεκριμένη χώρα έχει 60 εκατ. κατοίκους. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μπαίνουμε στην αφρικανική αγορά, στην οποία έχουν επενδύσει ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως μεγάλοι όμιλοι. Βλέπουμε σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς η εταιρεία που εξαγοράσαμε εξάγει προϊόντα και σε 7-8 γειτονικές χώρες. Η εξαγορά αυτή θα διπλασιάσει τα μεγέθη της Αφοί Βυτόγιαννη και θα ενισχύσει περίπου κατά 25% τα EBITDA της εταιρείας IDEAL Holdings». 

Αυτά επισημαίνει με δηλώσεις του στο Business Daily ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ιδρυτής του fund Virtus International Partners και πρόεδρος της εισηγμένης IDEAL Holdings με αφορμή την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στον νοτιοαφρικανικό προμηθευτή μεταλλικών πωμάτων Coleus Packaging από τη θυγατρική της εισηγμένης Astir Vitogiannis

Όπως τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου, «η συμφωνία θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον όμιλο, καθώς πλέον διεθνοποιεί την ελληνική εταιρεία Astir Vitogiannis (έχει έδρα τον Πειραιά και δραστηριοποιείται στα καπάκια φιαλών), ενώ θα υπάρξουν συνέργειες σε πρώτες ύλες, κόστος εξυπηρέτησης και συνεργασίες σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Εξ αρχής ο στόχος που είχαμε θέσει από κοινού με τον κ. Στέλιο Βυτόγιαννη, όταν η Virtus επένδυσε στην Astir, ήταν η τελευταία να γίνει διεθνής παίκτης, καθώς έχει εξαιρετική τεχνογνωσία»

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρόκειται για την πιο σημαντική κίνηση που έχει κάνει η εταιρεία συμμετοχών από την ημέρα που έγινε ο όμιλος με τις συγχωνεύσεις και τις ανταλλαγές μετοχών, ενώ περισσότερες πληροφορίες για το κόστος εξαγοράς αλλά και την ακριβέστερη συνδρομή της Coleus στα μεγέθη του 2022 της IDEAL θα δοθούν μετά τις 28 Μαρτίου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα».

Θυμίζουμε πως ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ήταν εκ των ιδρυτών της Π&Κ Χρηματιστηριακή, μιας εκ των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηριακών εταιρειών της χώρας προ εικοσαετίας, ενώ έχει διατελέσει κορυφαίο στέλεχος σε Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς. Προ πέντε περίπου ετών ίδρυσε το fund Virtus International Partners στο οποίο συμμετέχουν η οικογένεια Κάτσου (μέσω του VNKCAPITAL), ο όμιλος Γερμανού (Olympia Group), αλλά και οι Eurobank και Πειραιώς

Τα τελευταία χρόνια το Virtus International Partners έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις όπως η εξαγορά της εταιρείας Αστήρ Αφοί Βυτόγιαννη, εταιρεία που είναι leader στα καπάκια και στα πώματα πάσης φύσεως, και της Three Cents η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της νέας γενιάς αναψυκτικών – ποτών premium mixers & tonics.

H Astir Vitogiannis S.A. υπέγραψε συμφωνία με την The South African Breweries Proprietary Limited, η οποία ανήκει στην AB InBev. Η εταιρεία ανήκε στον παγκόσμιο κολοσσό AB InBev Group, που είναι η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο με κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 δισ. δολάρια, καθώς μία στις τέσσερις μπύρες που κυκλοφορούν παγκόσμια ανήκει σε αυτήν. Αυτός ο όμιλος λοιπόν αποφάσισε να ρευστοποιήσει ορισμένες θυγατρικές, εταιρείες μπουκαλιών, καπακιών κ.α. όπως έγινε με τη συγκεκριμένη. 

Η Coleus (www.coleus.co.za) διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Νότια Αφρική και τις γύρω χώρες. Η εταιρεία διέθεσε περισσότερα από 6,2 δισ. πώματα το 2021 στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των: AB InBev Group, Heineken, Distell, Diageo και Coca Cola και οι οποίες αποτελούν το 98% των πωλήσεών της.

Η αφρικανική εταιρεία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους, το 2021 είχε πωλήσεις ZAR 521,8 εκατ. (31,4 εκατ. ευρώ), EBITDA ZAR 59,6 εκατ. (3,6 εκατ. ευρώ) και καθαρό δανεισμό ZAR 120 εκατ. (7,2 εκατ. ευρώ). Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι €1 = 16,6 ZAR. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με την ολοκλήρωσή της τόσο με ίδια κεφάλαια της Astir όσο και με χρηματοδότηση σε ZAR από τοπικές τράπεζες. 

Το 2021 η Astir και η Coleus είχαν συνολικές πωλήσεις 12,5 δισ. πωμάτων. Η συμφωνία θα επιτρέψει συνέργειες τόσο στα έσοδα και στο κόστος, καθώς και στην εξυπηρέτηση πελατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. 

Το ιστορικό των κινήσεων του Virtus 

Τον Αύγουστο του 2017 το πρώτο επενδυτικό «χτύπημα» του Virtus (σημαίνει ισχύς) International Partners έγινε με την εξαγορά του 51% της Astir-Vitogiannis, μιας εταιρείας – leader στην κατασκευή και διάθεση μεταλλικών πωμάτων για τις γυάλινες φιάλες μπύρας, αναψυκτικών και άλλων ποτών. Η Astir Vitogiannis ιδρύθηκε το 1953 και δραστηριοποιείται κυρίως στην κατασκευή μεταλλικών πωμάτων φιαλών και στην εμπορία πωμάτων μεγαλύτερης διαμέτρου για γυάλινα βάζα τροφίμων. Η εταιρεία έχει παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες με το 90% των πελατών ναι βρίσκονται εκτός Ελλάδος, ενώ διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη του Αυλώνα Αττικής. 

To Νοέμβριο του 2019 το Virtus International Partners πρωτοστάτησε στη δημιουργία… dream team ομάδας στο χώρο του λιανικού εμπορίου με partners πρώτου μεγέθους. Με κεντρικό συντονιστή το Λάμπρο Παπακωνσταντίνου δημιουργήθηκε νέο επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο μετέχουν οι βασικοί μέτοχοι της Attica Πολυκαταστήματα, (δηλαδή οι Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης και Α. Σγουμπόπουλος), με την προσθήκη ομίλων όπως Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, ο Γιάννης Σαραντίτης (W Marine Inc., W Real Estate κ.α.), ο όμιλος Τσάκου και άλλα θεσμικά χαρτοφυλάκια. 

Το νέο σχήμα θα επεκταθεί σε όλη τη γκάμα των καταναλωτικών ειδών ένδυσης, καλλυντικών, αξεσουάρ κ.α. με παράλληλη περαιτέρω γεωγραφική ανάπτυξη του δικτύου, ενώ ήδη υπήρξε περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του υφιστάμενου πολυκαταστήματος στο City Link ως ενός premium προορισμού αγορών, μέσα από την επέκτασή του σε νέο χώρο 4.000 τ.μ.

Τον Ιανουάριο του 2020, το Virtus International Partners προχώρησε στην 3η επένδυσή του, αποκτώντας το 51% της Three Cents, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των «Premium Mixers & Tonics», έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς. Η Three Cents Ltd ιδρύθηκε το 2014 με έδρα το Λονδίνο και δραστηριοποιείται στην παραγωγή premium mixers & tonics. Ξεκίνησε ως η μοναδική ελληνική εταιρεία στον κλάδο της και εξελίσσεται σε ηγέτη της συγκεκριμένης αγοράς στην Ελλάδα. Παράλληλα πραγματοποιεί εξαγωγές, ισχυροποιώντας τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, ενώ εξάγει πλέον σε πάνω από 35 χώρες. 

Το Μάιο του 2021, κλείδωσε ένα deal από τα… παλιά στην αγορά, καθώς το επενδυτικό fund Virtus συμφώνησε να εξαγοράσει το 47,8% της εισηγμένης εταιρείας IDEAL, δημιουργώντας την εταιρεία συμμετοχών που υπάρχει έκτοτε. Δημιουργήθηκε ένας νέος μεγάλος όμιλος με τρεις θυγατρικές σε αντίστοιχους κλάδους, ενώ κατόπιν έλαβε χώρα δημόσια πρόταση, όμως η IDEAL θα παραμείνει στο Χρηματιστήριο. 

Ποιος είναι ο όμιλος IDEAL

Ο όμιλος IDEAL που είναι εισηγμένος από τις 9 Αυγούστου 1990 στο Χ.Α., έχει θυγατρικές που ειδικεύονται στη διανομή λευκών οικιακών συσκευών, προϊόντων πληροφορικής, ψηφιακής ασφάλειας, παραγωγή λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών εμπιστοσύνης και λύσεων κυβερνασφάλειας. 

Με την κίνηση αυτή δημιουργήθηκε ένα νέο ισχυρότερο σχήμα. Ο όμιλος IDEAL επεκτάθηκε σε νέους κλάδους όπως της συσκευασίας καταναλωτικών αγαθών και της παραγωγής ανθρακούχων αναψυκτικών και γενικώς ανοίχτηκε σε νέες δραστηριότητες. 

Τα μεγέθη 

Οι πωλήσεις του ομίλου το 9μηνο του 2021 ανήλθαν στα 36,20 εκατ. ευρώ έναντι 15,54 εκατ. ευρώ το 2020, με τα EBITDA να αυξάνονται στα 5,76 εκατ. ευρώ έναντι 1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και τα μεγέθη του ομίλου στο γ’  τρίμηνο του έτους, με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 18,14 εκατ. ευρώ από 4,89 εκατ. ευρώ στο γ΄τρίμηνο του προηγούμενου έτους και τα EBITDA να φτάνουν στα 4,02 εκατ. ευρώ έναντι 228 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Οι ως άνω αναφερόμενες επιδόσεις συμπεριλαμβάνουν τις οικονομικές επιδόσεις των εισφερόμενων εταιρειών S.I.C.C. Holding Limited και ESM Effervescent Sodas Management Limited μόνο για το χρονικό διάστημα που ακολούθησε την έγκριση από την Γενική Συνέλευση της Εταιρείας της εισφοράς τους μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ήτοι από 17.06.2021 έως 30.09.2021. 

Μετά την αύξηση κεφαλαίου, οι pro forma πωλήσεις του ομίλου Ideal ανήλθαν στο εννεάμηνο στα 51,81 εκατ. ευρώ από 37,06 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα pro forma EBITDA ανήλθαν στα 9,90 εκατ. ευρώ έναντι 6,44 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020. Για το 2022, ο όμιλος αναμένει ότι ο κύκλος εργασιών θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΖΑΓΟΡΙΝ: Ένα success story 108 ετών από τον Συνεταιρισμό του Πηλίου

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το μακρινό 1916 και παράγει τα φημισμένα μήλα Ζαγορίν. Ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που κατοχύρωσε ΠΟΠ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του.
masoutis_kerkyra
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ανοίγει νέα καταστήματα η Μασούτης, γιατί δημιουργεί εταιρεία ακινήτων

Το 18ο κατάστημά της στην Κέρκυρα εγκαινίασε η Μασούτης, ενώ δρομολογεί το άνοιγμα και στη Λευκάδα. Τρία καταστήματα σε Αττική και Χαλκίδα. Αξιοποιούνται ακίνητα αξίας 250 εκατ. ευρώ με νέα εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες μεγάλες επενδύσεις σε ξενοδοχεία από τη Zeus International

Στις εξαιρετικές προοπτικές του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται εξακολουθεί να ποντάρει η ελληνικών συμφερόντων Zeus International υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις εξαγορών ξενοδοχείων και ανακαινίσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καταδικασμένος σε... ανάπτυξη ο κλάδος: Πενταπλάσια τα ασφάλιστρα στην ΕΕ

Η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη και η μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί από την Ευρώπη δίνουν στον ασφαλιστικό κλάδο ώθηση μακροχρόνιας ανάπτυξης. Στο 8,9% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το 2023.