ΓΔ: 786.8 0.91% Τζίρος: 45.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ethniki Trapeza, ETE, Mylonas, Milonas
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Π. Μυλωνάς. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Π. Μυλωνάς: Επιτακτική η συνεργασία των τραπεζών με εταιρείες fintech

Στο άμεσο μέλλον, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, τα καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη, όπως η αγορά κατοικίας και επενδυτικά - αποταμιευτικά προϊόντα.

Τους παράγοντες που θα μεταμορφώσουν τις τράπεζες στο προσεχές μέλλον, με βασικό στοιχείο την καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη, ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, από το βήμα του 7ο Delphi Economic Forum, σε συζήτηση που είχε με τον κ. Μάρκο Βερέμη, πρόεδρο της Upstream και εταίρο της BigPi Venture Capital. Ο ίδιος τόνισε ότι εκτός από τις τεχνολογικές startups και οι παραδοσιακές μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, να επενδύσουν στην καινοτομία, για να εξελιχθούν στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και να επιβιώσουν. Παράλληλα, και οι τράπεζες δεν θα πρέπει να μείνουν στάσιμες, αλλά να επενδύσουν στην τεχνολογία και να αλλάξουν. Ήδη η Εθνική Τράπεζα έχει πραγματοποιήσει ένα πολύ μεγάλο βήμα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού προσφέροντας μία πολύ μεγάλη γκάμα νέων ανταγωνιστικών, καινοτόμων προϊόντων στην ελληνική αγορά. 

Ο κ. Μυλωνάς, επισήμανε επίσης, ως σημαντικό παράδειγμα της νέας εποχής για τις τράπεζες, τις δυνατότητες αξιοποίησης και τις προοπτικές που ανοίγονται στο πεδίο της εκμετάλλευσης των data, καθώς όπως υπογράμμισε, οι τράπεζες διαθέτουν μεγάλη ποικιλία στοιχείων για διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικούς πελάτες. Στο ίδιο πλαίσιο, χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη συνεργασιών και συμμαχιών με εταιρείες fintech, για τις οποίες επισήμανε ότι λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά των τραπεζών. 

Σημείωσε επίσης ότι οι πελάτες των τραπεζών σήμερα δεν θέλουν να επισκεφθούν το κατάστημα, με αποτέλεσμα πάνω από το 95% των συναλλαγών να διενεργείται πλέον εκτός καταστημάτων. Στο άμεσο μέλλον, πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς, τα καταστήματα θα χρησιμεύουν μόνο για τις μεγάλες αποφάσεις του πελάτη, όπως η αγορά κατοικίας και επενδυτικά - αποταμιευτικά προϊόντα. Γι’ αυτό το λόγο, οι τράπεζες καλούνται να προσφέρουν εξελιγμένες ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς το βασικό στοίχημα είναι ποιος θα συμβουλέψει σωστά, διατηρώντας τη σχέση με τον πελάτη.

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των startups, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι για τις τράπεζες είναι πιο δύσκολο να υποστηρίξουν τις συγκεκριμένες εταιρείες με δανεισμό καθώς το ρίσκο δεν είναι αναλογικό της απόδοσης. Ακόμη και η επένδυση των τραπεζών σε funds που συμμετέχουν σε startups, επιβαρύνεται σημαντικά από πλευράς εποπτικών κεφαλαίων. Οι τράπεζες, ωστόσο, χρηματοδοτούν τις startups σε επόμενο στάδιο ωρίμανσης και ανάπτυξης. Ακόμη, τις στηρίζουν συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ενίσχυσης της καινοτομίας. 

Πριν όμως φτάσουμε στη χρηματοδότηση, ο κ. Μυλωνάς έστειλε το μήνυμα της υποστήριξης του ταλέντου και της καινοτομίας στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της επένδυσης στην εκπαίδευση και κυρίως την αναγκαιότητα σύνδεσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Αίτηση για ένταξη του Frontier II στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ»

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της ETE με την ονομασία Frontier II, συνολικής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ είναι το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στοίχημα η ενίσχυση της εξωστρέφειας: Πώς στηρίζει η Εθνική τους εξαγωγείς

Σημαντική αύξηση των εξαγωγών τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αλλά διατηρείται η μεγάλη διαφορά από την Ευρώπη. Ποιες ευκαιρίες δίνει η στροφή της Ε.Ε. προς την αυτάρκεια. Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία προσφέρει η Εθνική.
Mylonas, Ethniki Trapeza, ETE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Με μονοψήφιο δείκτη P/E το 2021, αύξηση 40% στα οργανικά κέρδη

Στόχος της τράπεζας η διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων και η διανομή μερίσματος, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς. Στα 833 εκατ. τα κέρδη μετά τους φόρους, με «ένεση» 404 εκατ. από τα κέρδη από ομόλογα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αιτήσεις για παροχή δανείων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δέχεται η Εθνική Τράπεζα

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, με το συνολικό επιλέξιμο κόστος να συγχρηματοδοτείται μέχρι 50% με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.