ΓΔ: 779.68 -3.21% Τζίρος: 80.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
admie
Φώτο: ΑΔΜΗΕ

ΑΔΜΗΕ: Πράσινη στροφή των δικτύων με αποθήκευση και νέα έργα μεταφοράς

Έως σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης αναφερόμενος στο αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Η ταχύτητα επενδύσεων σε ΑΠΕ αναδεικνύεται ως πρωταρχικός στόχος για την επιτυχή έκβαση του πράσινου μετασχηματισμού των δικτύων σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Επεσήμανε ωστόσο ότι εξίσου απαραίτητες παράμετροι είναι η συνεχής ανάπτυξη των ηλεκτρικών υποδομών και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, όπως η αποθήκευση, στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη μείωσης το συντομότερο δυνατό της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με τρόπο που να μη διακυβεύεται η ενεργειακή επάρκεια τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του ΑΔΜΗΕ είναι προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβαίνει στη συγκυρία αυτής της μετάβασης, διαταράσσοντας τις ισορροπίες στην αγορά του φυσικού αερίου που αποτελεί το βασικό μεταβατικό καύσιμο. Απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι η ακόμα γρηγορότερη στροφή προς τις ΑΠΕ» ανέφερε ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ.

Πραγματική επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης των δικτύων με αποθήκευση και νέα έργα μεταφοράς

Πραγματική επιτάχυνση των ΑΠΕ θα φέρει η εισαγωγή της αποθήκευσης και η κατασκευή νέων Γραμμών Μεταφοράς που θα διευρύνουν τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, σημείωσε τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι ΑΠΕ δε συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργειακή επάρκεια και θα απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κλιματική κρίση και τις τιμές ενέργειας. Τα μεγάλα έργα αποθήκευσης είναι απαραίτητα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της πράσινης ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα την ευστάθεια του ηλεκτρικού Συστήματος, ανέφερε ο κ. Μανουσάκης. 

Σε ό,τι αφορά τα έργα μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, πυκνώνει διαρκώς τις εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις, δημιουργώντας ικανό ηλεκτρικό χώρο για ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να αγγίξει τα 29 GW μέχρι το 2030, ανάλογα με το χωροταξικό σχεδιασμό της Πολιτείας. Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ. Δεν λείπουν βέβαια και οι δυσκολίες. «Η διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων και η ανατίμηση των υλικών κατασκευής θέτουν νέες προκλήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεών μας» τόνισε ο κ. Μανουσάκης.

Η επενδυτική στροφή προς τις ΑΠΕ έχει ήδη συμβεί

Ως χώρα έχουμε πετύχει μία από τις καλύτερες επιδόσεις πανευρωπαϊκά ως προς τον ρυθμό απορρόφησής νέων ΑΠΕ, εν μέσω ενός πρωτοφανούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, είπε ο κ. Μανουσάκης παρουσιάζοντας τη σημερινή εικόνα της αγοράς των ΑΠΕ. Όπως είπε, σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW. Συνεπώς, η επενδυτική στροφή προς τις ΑΠΕ έχει ήδη συμβεί. Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι το περασμένο Σάββατο, 2 Απριλίου, η συνολική ζήτηση της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από Ανανεώσιμες Πηγές σε ποσοστό 68%, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Σημαντική πτυχή της πράσινης μετάβασης οι διεθνείς διασυνδέσεις

Οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι εξίσου κρίσιμες για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης καθώς ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια, συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και πρόκειται να μετατρέψουν τη χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο είπε ο κ. Μανουσάκης αναφέροντας ότι το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, δρομολογείται η δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και εξετάζονται οι διεθνείς διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παράλληλα εξετάζονται δύο νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ θα αναβαθμιστεί η υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΔΜΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Ασφυξία στο δίκτυο από τις ΑΠΕ, χρειάζονται νέοι περιορισμοί

Ήδη ξεπερνούν και από τα πιο φιλόδοξα σενάρια χωρητικότητας ΑΠΕ στο δίκτυο οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στον Διαχειριστή. Για ανάγκη νέων μέτρων και περιορισμών έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ι. Μάργαρης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Μανουσάκης: Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί σημαντικές υπερβάσεις

Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης και υπό αυτήν την έννοια «ο Διαχειριστής πρέπει να είναι ο enabler αυτής της προσπάθειας».
Manousakis - ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Επενδύουμε σε ισχυρά δίκτυα για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι την τελευταία 4ετία, ο Διαχειριστής χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.
margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μάργαρης: Τεράστια όρεξη για επενδύσεις σε ΑΠΕ – Τσουνάμι αιτημάτων 8,5 GW

«Μια λύση που προκρίνουμε είναι η θεσμοθέτηση fast-track αδειοδοτήσεων σε έργα μείζονος σημασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Εντός του μήνα η δοκιμαστική ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης

Ο ΑΔΜΗΕ βασικός συντελεστής της ενεργειακής μετάβασης σημείωσε ο Προέδρος & CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο Delphi Economic Forum και αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του Διαχειριστή έως το 2030.