ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Energean-Mitsotakis
Φωτο: Energean

Energean: To 2023 η ερευνητική γεώτρηση για φυσικό αέριο στα Ιωάννινα

Η γεώτρηση προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 και στην εκτέλεσή της θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο και θα ακολουθηθούν όλες οι προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ερευνητική γεώτρηση στα μέσα του 2023 στα Ιωάννινα ανακοίνωσε η Energean μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο την επιτάχυνση και ενίσχυση των ερευνών για πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου. 

Σε ανακοίνωσή της η Energean σημειώνει ότι η ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 και στην εκτέλεσή της θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο, ενώ θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Η σεισμική έρευνα σε έξι, συνολικά, Δήμους της Ηπείρου το 2019 έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες φυσικά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση. 

Παράλληλα, η Energean προετοιμάζεται για την διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην θαλάσσια παραχώρηση του Block 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους. Θα πρόκειται για την τέταρτη σεισμική έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από το 2009.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε ότι: «Η Energean, ως η μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, έχει επεκταθεί, όπως είπε και ο κ. Πρωθυπουργός, σε οκτώ χώρες και έχει έναν πολύ σημαντικό λόγο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να λείπουμε από την πρόσκληση αυτή να ερευνήσουμε και να αναπτύξουμε κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος. 

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωρούμε στην πρώτη γεώτρηση που θα γίνει στην Ελλάδα μετά από 20 και πλέον χρόνια, στην περιοχή της Ηπείρου στο νομό Ιωαννίνων, μακριά από τις ιδιαίτερα ευαίσθητες από περιβαλλοντικής πλευράς περιοχές, και θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες τις τοπικές κοινωνίες να δουν το παράδειγμα του Πρίνου. Στον Πρίνο, παράγεται 41 χρόνια τώρα πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς επιβάρυνση της περιοχής σε απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία και συνολικά τις τοπικές κοινωνίες. 

Οφείλουμε να βρούμε τί έχει το ελληνικό υπέδαφος, δεσμευόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες έρευνες και γεωτρήσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την τεχνογνωσία και την επάρκεια να εκτελέσουν τέτοια έργα. Η Energean πραγματοποιεί σήμερα 5 γεωτρήσεις στα βαθιά νερά του Ισραήλ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε σε σύνολο 3 δισεκ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς είναι προτεραιότητά μας να αναπτύξουμε κάθε δυνατότητα που έχει η χώρα μας για να αποκτήσει το δικό της φυσικό αέριο.  Θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και προφανώς θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να διασφαλίσουμε ότι ως εταιρεία, ως Έλληνες, θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε». 

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ομιλία της η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα είχε αναφερθεί στην ανάγκη fast track διαδικασιών ώστε να είναι δυνατόν να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι έρευνες ενώ είχε παρουσιάσει αναλυτικά και τις διαφορετικές δυσκολίες με τις οποίες είχε βρεθεί η εταιρεία σε παραχωρημένα από το Δημόσιο οικόπεδα. 

Ειδικότερα, η κ. Σάρδη ανέφερε ότι δεν έχει νόημα ένας Operator να έχει στα χέρια του μια υπογεγραμμένη και με ισχύ νόμου σύμβαση για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων σε μια περιοχή, όταν αυτή στην πράξη ακυρώνεται είτε από τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες σε κεντρικό ή τοπικό διοικητικό επίπεδο είτε από την απροθυμία, την αντίδραση ή και την προσδοκία τοπικών μικροσυμφερόντων να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη από την εμπλοκή τους στην διαδικασία εκτέλεσης μιας σύβασης.

«Είναι αδιανόητο μια ιδιωτική ένσταση επί της ιδιοκτησίας που έχει παραχωρηθεί για έρευνα από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο να εκδικάζεται δύο χρόνια μετά την υποβολή της από την αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου. Είναι αδιανόητο να χρειάζεται να απευθυνθείς στον Ελληνικό Στρατό για να απομακρύνεις τις νάρκες που είναι διάσπαρτες σε μια περιοχή που σού έχει παραχωρήσει για έρευνα το ελληνικό Δημόσιο ή να έχεις να συνεννοηθείς με 220 κοινότητες. Και είναι αδιανόητο να περιμένεις δύο χρόνια για μια περιβαλλοντική άδεια ή και πέντε χρόνια για τη σύμβαση μιας κύρωσης από τη Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σάρδη, αναφερόμενη στις εμπειρίες της Energean από τη διαχείριση των περιοχών του Κατακόλου Ηλείας και των Ιωαννίνων. «Η αντιμετώπιση αυτών -και πολλών άλλων, ακόμη – εμποδίων συνεπάγεται μεγάλη επιβάρυνση στα κόστη και τεράστιες καθυστερήσεις στον χρόνο εκτέλεσης που, φυσικά, αποτελούν πολύ σοβαρά αντικίνητρα στην επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα», πρόσθεσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της εταιρείας στην Ελλάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energean Power
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Έκλεισε η συμφωνία για γεώτρηση φυσικού αερίου στο Μαρόκο

Η συμφωνία αφορά την απόκτηση ποσοστών 45% και 37% αντιστοίχως στις άδειες Lixus και Risanna, στις οποίες επίσης μετέχουν η Chariot Limited και το ΟΝΗΜ, το Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυκτών του Μαρόκου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Energean: Τρέχει το έργο αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο

Όπως αναφέρει η διευθύνουσα σύμβουλο και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για μετατροπή της άδειας έρευνας σε άδεια αποθήκευσης.