ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΛΙΝΟΙΛ: Αύξηση του τζίρου στα 1,5 δισ. ευρώ, πτώση της κερδοφορίας

Όπως ανέφερε η εταιρεία, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 αποτυπώνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των πωλήσεων στις τουριστικές περιοχές και στις μαρίνες και τη συνεχή αύξηση των πωλήσεων. Πλήγμα στην κερδοφορία της από την μεγάλη ρευστότητα.

Αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας ανακοίνωσε η ΕΛΙΝΟΙΛ για το 2021, χρονιά κατά την οποία - όπως επισημαίνει - η αγορά επηρεάστηκε ευρέως από την πανδημία COVID-19 και τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσής της, καθώς και από τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, οφείλονται στην αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και του ενεργειακού κόστους.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 1.512,31 εκατ. ευρώ έναντι 1.459,67 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας αύξηση 3,61%. Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 43,74 εκατ. ευρώ έναντι 51,05 εκατ. ευρώ το 2020 και τα κέρδη  προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 15,7 εκατ. ευρώ έναντι 13,9 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά, παρουσιάζοντας αύξηση 13%. Αντίστοιχα, τα  ενοποιημένα προ φόρων κέρδη του Ομίλου (EBT) ανήλθαν στα 5,1 εκατ. ευρώ έναντι 2,4 εκατ. ευρώ το  2020, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM)  ανήλθαν σε κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ το 2020. 
 
Όσον αφορά στη μητρική εταιρία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., το 2021, τα κέρδη προ φόρων,  χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €14,8 εκατ. έναντι  €11,8 εκατ., τα κέρδη προ φόρων σε €6,05 εκατ. έναντι €2 εκατ. το 2020 και τα κέρδη μετά από  φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) σε €4,68 εκατ. έναντι 1,31 εκατ. ευρώ. Η κερδοφορία  της ΕΛΙΝΟΙΛ επηρεάσθηκε αρνητικά από την πολύ μεγάλη ρευστότητα που κυριάρχησε μετά το  β’ εξάμηνο του έτους στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με την τεράστια αύξηση των τιμών  που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές απώλειες της τάξης των 2,3 εκατ. ευρώ
 
Σε επίπεδο ομίλου, το 2021 οι περισσότερες θυγατρικές παρουσίασαν θετική πορεία. Η ελίν Τεχνική ΜΟΝ. Α.Ε., μετά από σειρά ετών, κατέγραψε αρνητικό πρόσημο στα μεγέθη της, το  οποίο οφείλεται στην εκτέλεση και ολοκλήρωση κατασκευαστικών έργων με σταθερά συμβόλαια,  σε μία χρονιά όπου οι τιμές των υλικών ήταν αυξανόμενες, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξόδων λειτουργίας της εταιρίας για την ολοκλήρωση των έργων με απόλυτη ασφάλεια, στο πλαίσιο της πρόληψης εξάπλωσης της πανδημίας. Η ελίν Ναυτική Α.Ε. συνέχισε να είναι κερδοφόρος, χάρη στην άρτια οργάνωση και την εκμετάλλευση των επωφελών συνεργασιών στον χώρο των ναυλώσεων, ενώ η ελίν Σταθμοί Α.Ε. μείωσε τις ζημίες. Η συνδεδεμένη με την ΕΛΙΝΟΙΛ ελίν Verd A.E. διένυσε μια εξαιρετική περίοδο και συνεισέφερε θετικά στα αποτελέσματα του Ομίλου. 

Όπως αναφέρει η ΕΛΙΝΟΙΛ στην ανακοίνωσή της, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 αποτυπώνουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των πωλήσεων στις τουριστικές περιοχές και στις μαρίνες, η οποία οφείλεται στην καλή πορεία του τουρισμού κατά το β' εξάμηνο, τη συνεχή αύξηση των πωλήσεων των διαφοροποιημένων προϊόντων που οφείλεται στα νέα προϊόντα CRYSTAL NEXT, τη σημαντική ανάπτυξη της δραστηριότητας του Διεθνούς Εμπορίου, καθώς και τη θετική πορεία της δραστηριότητας Στερεών Καυσίμων. Αντίθετα η κερδοφορία της ΕΛΙΝΟΙΛ επηρεάσθηκε αρνητικά από την πολύ μεγάλη ρευστότητα που κυριάρχησε μετά το β' εξάμηνο του έτους στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, με την τεράστια αύξηση των τιμών που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές απώλειες της τάξης των 2,3 εκατ. ευρώ.
 
Για το 2022, η ΕΛΙΝΟΙΛ εστιάζει στην κύρια αγορά στην οποία έχει παρουσία, με παράλληλη ανάπτυξη των πωλήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό και τη βιομηχανία, αλλά και ενίσχυση της διεθνούς δραστηριοποίησής της. Η αναμενόμενη αύξηση των μετακινήσεων, σε συνδυασμό με την εκτός συνόρων ισχυρή παρουσία της, εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν την κερδοφορία της. 
 
Ως προς τον ενεργειακό της μετασχηματισμό, η ΕΛΙΝΟΙΛ σταδιακά ενισχύει την παρουσία της στις αγορές της ηλεκτροκίνησης και του φυσικού αερίου, τόσο με την ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού σημείων φόρτισης στο δίκτυο των πρατηρίων της, μέσω της συνεργασίας της με τη ΔΕΗ, όσο και με τη δημιουργία σταθμών CNG-LNG επί του εθνικού δικτύου μεταφορών. 

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το μνημόνιο συνεργασίας της εταιρίας με τον ΔΕΣΦΑ, με απώτερο στόχο την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΕΛΙΝΟΙΛ στην παραγωγή και διανομή «πράσινου» υδρογόνου για οδικές μεταφορές και βιομηχανική κατανάλωση, μέσω πρατηρίων καυσίμων ή αγωγών. Αναγνωρίζοντας τις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες, η εταιρία μελετά τη σταδιακή εξέλιξη ενός τμήματος του δικτύου πρατηρίων, σε ενεργειακούς σταθμούς, καθώς και την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων για αυτοπαραγωγή ή ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας.  

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., Γιάννης Αληγιζάκης, επεσήμανε: «Η ΕΛΙΝΟΙΛ παρέμεινε σε αναπτυξιακή τροχιά, ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και των ευρύτερων πληθωριστικών τάσεων που προέκυψαν. Η συγκρατημένη επενδυτική πολιτική και η ορθολογική πιστωτική πολιτική που εφαρμόσαμε το 2021, αποδείχθηκαν καταλυτικές για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και τη διατήρηση των υπολοίπων μεγεθών μας σε θετικά επίπεδα. Η οπτική μας για τη νέα χρονιά παραμένει αισιόδοξη και, με συνέπεια στη στρατηγική μας και ευελιξία στις αποφάσεις μας, παρακολουθούμε όλες τις προκλήσεις που επηρεάζουν το μακροοικονομικό περιβάλλον και τη ζήτηση καυσίμων, με έμφαση στο υπό διαμόρφωση ενεργειακό περιβάλλον».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχυμένη κατά 24% η κερδοφορία της ΕΛΙΝΟΙΛ παρά την πτώση του τζίρου

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μεγέθη του 2021 θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2020. Η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ εκτιμά πως η αγορά θα επανέλθει μετά το τέλος του α' τριμήνου 2022 σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.