ΓΔ: 1198.57 -0.89% Τζίρος: 27.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:19:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Eurobank

Η Eurobank με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων στη ναυτιλία

Το 2021, το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αυξήθηκε κατά 29,4% σε σύγκριση με το 2020 ή κατά 768 εκατ. δολάρια. Ήταν η ελληνική τράπεζα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση.

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες μεταξύ των ελληνικών τραπεζών  που δανειοδοτούν τον κλάδο και το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Petrofin Research που εδώ και 21 χρόνια καταγράφει με συνέπεια την εξέλιξη του δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας, διαθέτει ο όμιλος Eurobank.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το 2021, το χαρτοφυλάκιο της Eurobank αυξήθηκε κατά 29,4% σε σύγκριση με το 2020 ή κατά 768 εκατ. δολάρια. Ήταν η ελληνική τράπεζα που κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στα δάνεια προς την ελληνική ναυτιλία το 2021 σε σύγκριση με το 2020 με το διεθνή φορέα να υπογραμμίζει στην έκθεση του, την εντυπωσιακή άνοδο της Eurobank - κατά 4 θέσεις -  στη γενική κατάταξη μέσα σε έναν μόλις χρόνο. 

«Τo συνολικό ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο  του ομίλου Eurobank προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες ανήλθε σε 3,38 δισ. δολ. που αντιστοιχεί περίπου στο 6,43% της συνολικής δανειακής έκθεσης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών παγκοσμίως. Συνολικά, παγκοσμίως εμπλέκονται 56 τράπεζες στη δανειοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από όλες τις τράπεζες παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5,6% το 2021 και ανήλθε σε 52,58 δισ. δολάρια  από 49,79 δισ. δολάρια το 2020 και 53,1 δισ. δολάρια το 2019. Το 2021 ήταν, μάλιστα, η τρίτη χρονιά στο διάστημα 2008 – 2021 που ο συνολικός δανεισμός κινήθηκε ανοδικά (οι άλλες δύο χρονιές ήταν το 2012 και το 2014). Το 2020 ο δανεισμός ήταν 49,79 δισ. δολάρια που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από το 2006.  Τα υπόλοιπα των δανείων μόνο από ελληνικές τράπεζες σημείωσαν άνοδο 14,2% και διαμορφώθηκαν σε 13,57 δισ. δολ. Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών προς ελληνικές ναυτιλιακές παραμένει σε ανοδική τροχιά, χωρίς διακοπή από το 2017. Μεταξύ των τραπεζών που δανειοδοτούν, παγκοσμίως, τον ελληνικό ναυτιλιακό στόλο, οι ελληνικές τράπεζες ήταν η μοναδική ομάδα τραπεζών που παρά τη πανδημία και την παγκόσμια αβεβαιότητα συνέχισαν την αύξηση των χρηματοδοτήσεων. Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες συνέβαλλαν και στη σχετική αύξηση που σημειώνει ο δανεισμός των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες σε σχέση με προηγούμενα έτη. Οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση στο δανεισμό προς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, μεταξύ των υπολοίπων τραπεζών που εξετάζονται στο συγκεκριμένο δείκτη.

Η άνοδος των χρηματοδοτήσεων από τις ελληνικές τράπεζες στην ελληνική ναυτιλία χαρακτηρίζεται ως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο το 2021 με τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν εστιασμένες στον κλάδο, καθώς είναι μεταξύ άλλων πια σε θέση να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους, με την εξυγίανση των ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια. Αυτό, σε συνδυασμό, μεταξύ άλλων, με την γενική ανάκαμψη, τη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, το ισχυρό και υγιές πελατολόγιο που διαθέτουν στον κλάδο ώθησε τις ελληνικές τράπεζες να είναι πιο ανταγωνιστικές και να επεκταθούν στο συγκεκριμένο πεδίο.

Οι διεθνείς τράπεζες με γραφεία στην Ελλάδα σημείωσαν περιορισμένη άνοδο 3%, αντιστρέφοντας ωστόσο την πτώση 19% που είχε σημειωθεί το 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Χριστίνα Μαργέλου της Eurobank στη λίστα Top 10 in ship finance 2022

Η κα Μαργέλου που βρίσκεται από το 2014 στο «τιμόνι» της Μονάδας Shipping της Eurobank και αποτελεί τη μόνη Ελληνίδα που ανήλθε στο τοπ 10 της λίστας της Lloyd's. Στα 3,3 δισ. δολάρια φτάνει το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Στόχος τα 600 εκατ. εκταμιεύσεις στην Κρήτη μέχρι το 2025

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η τράπεζα στην Κρήτη, χορήγησε πάνω από 220 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και έχει στηρίξει 14.500 επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος Business Banking Τουρισμός.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Premium 18% η πρόταση της Eurobank, προχωρά σε διαγωνιστική διαδικασία το ΤΧΣ

H Eurobank προσφέρει 1,8 ευρώ ανά μετοχή για την αγορά του 1,4% των μετοχών της που αντιστοιχεί σε premium 18% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Η ανταγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 6 Οκτωβρίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Συνεργασία με Microsoft για αξιοποίηση των αγορών μέσω κάρτας

Η νέα εφαρμογή με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα λειτουργεί ως προσωπικός σύμβουλος με βάση τις αγοραστικές συνήθειες των πελατών και θα ειδοποιεί αντίστοιχα για καλύτερες προσφορές και ευκαιρίες.