ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
optiki ina-fiber-internet-broadband
Φώτο: Shutterstock

«Πόλεμος» δικτύων στις τηλεπικοινωνίες: Φθηνότερη 20% η ΔΕΗ από τον ΟΤΕ

Έχοντας χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης για το δίκτυο οπτικής ίνας έως και 40%, η ΔΕΗ διεκδικεί σημαντικό κομμάτι της πίτας στην αγορά της χονδρικής ακολουθώντας επιθετική εμπορική πολιτική.

Με ένα ιδιαίτερο φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο και επιθετική εμπορική πολιτική, η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος για τον ΟΤΕ στην αγορά χονδρικής, στον επόμενο μεγάλο πόλεμο των τηλεπικοινωνιών. Ξεκινώντας πιλοτικά από το Περιστέρι, η ΔΕΗ στοχεύει να φτάσει τα 3 εκατ. συνδέσεις και έχοντας χαμηλότερο κόστος ανάπτυξης του δικτύου, η ενεργειακή εταιρεία έχει την ευκαιρία να κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας χονδρικής στις τηλεπικοινωνίες.

Καθώς η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη του πιλοτικού της δικτύου στο Δήμο Περιστερίου, το ερώτημα που επικρατεί είναι αν η εταιρεία ενέργειας θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των τηλεπικοινωνιών. Από την πλευρά της η ΔΕΗ δείχνει πως έχει στοιχηματίσει αρκετά στην είσοδο της στις τηλεπικοινωνίες, ευελπιστώντας να διαθέτει μια σταθερή ροή εσόδων ετησίως που θα της επιτρέπει να αποπληρώνει τον τεράστιο δανεισμό που έχει.

Όπως είχε αναφέρει το BD, ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει πραγματοποιήσει επαφές με όλους τους εναλλακτικούς παρόχους προς διερεύνηση πιθανής συνεργασίας. Ο κ. Στάσσης έχει εκφράσει τις προθέσεις να δημιουργήσει δίκτυο με τιμές πολύ χαμηλότερες του ΟΤΕ, με τις πληροφορίες από την αγορά να αναφέρουν πως η έκπτωση αυτή είναι της τάξεως του 20%.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν στο BD ότι η ΔΕΗ έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει πολύ γρήγορα το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο της διαθέτοντας ένα σημαντικό πλεονέκτημα που της επιτρέπει να «χτυπήσει» τις τιμές και να πάρει το δικό της μερίδιο στην αγορά χονδρικής. Ενσωματώνοντας δίκτυο οπτικής ίνας σε ένα υπάρχον ενεργειακό δίκτυο, η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει το τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο με κόστος χαμηλότερο περίπου κατά 40% από τους παρόχους, που αναπτύσσουν υπόγεια δίκτυα υψηλότερου κόστους. Παράδειγμα τέτοιας επιτυχημένης ανάπτυξης δικτύου είναι η Ρουμανία, που έχει χαμηλότερες χρεώσεις και πολύ υψηλότερες ταχύτητες από την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος του κόστους ανάπτυξης υπόγειου δικτύου οπτικής ίνας αποτελούν τα έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Το σκάψιμο των δρόμων, τα υλικά αποκατάστασης της οδοποιίας κοστίζουν αρκετά, ενώ και ο αριθμός των εργαζομένων που απαιτείται είναι πολλαπλάσιος. Με την εξάλειψη αυτών των έργων, η ΔΕΗ έχει την ευελιξία να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σχέση με τον ΟΤΕ.

Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το αν μπορεί η ΔΕΗ να πραγματοποιήσει την μετάβαση στις τηλεπικοινωνίες με επιτυχία. Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι η ενεργειακή εταιρεία μπορεί να έχει το πλεονέκτημα της λιγότερο δαπανηρής ανάπτυξης δικτύου, ωστόσο η έλλειψη τεχνογνωσίας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις, ενώ τονίζουν ότι, γενικότερα, οι τηλεπικοινωνίες «αποτελούν ένα πολύ ακριβό σπορ».

Επιπλέον, υπενθυμίζουν, ότι την περυσινή χρονιά και μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε προαναγγείλει την υπογειοποίηση του δικτύου. Κάτι το οποίο δείχνει να έχει «παγώσει», ωστόσο το ζήτημα παραμένει ότι όσο ευάλωτο στις φλόγες είναι το δίκτυο ηλεκτρισμού άλλο τόσο θα είναι και το δίκτυο οπτικών ινών, ειδικά εκτός του αστικού ιστού.

Επίσης, ήδη ο ΟΤΕ μαζί με την Vodafone και τη Nova-Wind έχουν ανακοινώσει τα δικά τους επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν να καλύψουν περίπου 4,8 εκατ. συνδέσεις. Η ανάπτυξη δικτύου της ΔΕΗ θα έρθει και σε περιοχές όπου θα υπάρχουν ήδη άλλοι παίκτες που θα λειτουργούν ως πάροχοι χονδρικής και εκεί θα παρουσιαστεί το ερώτημα αν η ΔΕΗ θα μπορέσει να κερδίσει την μάχη των τιμών, απέναντι όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και σε Vodafone ή Nova-Wind.

Το σχέδιο της ΔΕΗ για την οπτική ίνα και τα κέρδη

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Αλέξανδρο Πατεράκη, η εταιρεία εξέταζε για δυο χρόνια την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες ως πάροχος χονδρικής με τον στόχο να είναι να καλύψει περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά μέχρι το 2027. Εκτιμάται ότι, από το προσεχές φθινόπωρο, η ΔΕΗ σε συνεργασία με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους θα προσφέρει αρχικά ταχύτητες 1 Gbps.

Το έργο κοστολογείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 530 εκατ. θα καλυφθούν μέσω ομολόγου και τα υπόλοιπα με ίδια κεφάλαια που θα προέλθουν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του εν λόγω έργου, ο κ. Πατεράκης τόνισε ότι η ΔΕΗ διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στο να διαχειρίζεται την υποδομή ενέργειας (στύλους, κολώνες, υπόγειες υποδομές κ.ά.). Αυτό λοιπόν το δίκτυο θα το εκμεταλλευτεί ώστε το δίκτυο οπτικών ινών να «περάσει» στην υπάρχουσα υποδομή, ενώ όπου δεν υπάρχει εναέριο δίκτυο θα βασιστεί στο υπόγειο δίκτυο.

Υπενθυμίζουμε πως η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου πιο χαμηλές εκτιμήσεις για τις επενδύσεις, σημειώνοντας πως προτίθεται να επεκταθεί στις τηλεπικοινωνίες με ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών επενδύοντας 680 εκατ. μέχρι το 2026. Οι τηλεπικοινωνίες, σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνουν βασική πηγή κερδοφορίας για τη ΔΕΗ που επιδιώκει να αποκτήσει ηγετική θέση στην παροχή χονδρικής υπηρεσίας πρόσβασης για ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εκεί προέβλεπε, πως μέχρι το 2030 θα διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο πελάτες στις τηλεπικοινωνίες μέσω συνεργασιών με παρόχους που θα χρησιμοποιούν το δίκτυο της ΔΕΗ για να παρέχουν υπηρεσίες σε αυτούς τους πελάτες και έσοδα γύρω στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως με σημαντικότατα περιθώρια κερδοφορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φορτσάρει στις οπτικές ίνες η ΔΕΗ με 1 εκατ. συνδέσεις ως το τέλος 2024

Ως το τέλος του επόμενου έτους θα έχει εγκατασταθεί το ένα τρίτο των συνολικών συνδέσεων οπτικής ίνας που προγραμματίζει η ΔΕΗ. Θα μπει στην αγορά χονδρικής με ανταγωνιστικές τιμές.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επαφές ΔΕΗ - Vodafone για το νέο δίκτυο που θα «χτυπήσει» τον ΟΤΕ

Αρχίζει ο επόμενος «πόλεμος» στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η ΔΕΗ θέλει να προσφέρει πρόσβαση σε γρήγορα δίκτυα στους ανταγωνιστές του ΟΤΕ με φθηνότερες χρεώσεις. Έγινε η πρώτη συζήτηση με τη Vodafone, συνεργασία έχει προτείνει και η Nova.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι παίρνουν δάνεια μισού δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις οπτικές ίνες

ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Fiber είναι οι νέοι παίκτες της οπτικής ίνας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με ΟΤΕ και Nova να συνεχίζουν τα επενδυτικά τους πλάνα. Τι θα φέρουν οι νέοι παίκτες της αγοράς.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόλεμος τιμών στις τηλεπικοινωνίες φέρνει πιέσεις στα έσοδα των παρόχων

Ο έντονος ανταγωνισμός που επέστρεψε στην αγορά, έχει βάλει δύσκολα στους παρόχους που βλέπουν τα έσοδα να βαλτώνουν. Μοναδικό στήριγμα η κινητή που διατηρείται σε ανοδική πορεία.