ΓΔ: 1412.94 -0.02% Τζίρος: 43.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Vodafone

Επενδύει 200 εκατ. η Vodafone στα δίκτυα, πώς θα γίνουν οι αναβαθμίσεις

Ο CEO Χ. Μπρουμίδης τονίζει ότι στόχος είναι να διαθέτει η εταιρεία 800.000 γραμμές οπτικής ίνας ως το τέλος του 2025. Γιατί η Vodafone δεν ακολουθεί τον ΟΤΕ στην αυτόματη αναβάθμιση ταχυτήτων.

Με ένα νέο επενδυτικό πλάνο που αναμένεται να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ και τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των αναβαθμίσεων των συνδέσεων των συνδρομητών, η Vodafone σχεδιάζει να διευρύνει το μερίδιο αγοράς της.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης, σε εκδήλωση για την πορεία της εταιρείας, ανέφερε πως έως τα τέλη του 2025, η εταιρεία θα διαθέτει 800.000 γραμμές FttH (οπτική ίνα στο σπίτι) και. παράλληλα, θα στοχεύσει στην ενίσχυση των εσόδων με διεύρυνση των δραστηριοτήτων, όπως στα έργα ICT, στοχεύοντας να εισέλθει δυναμικά στον κλάδο αυτό την επόμενη διετία.

Η Vodafone έχει ανακοινώσει πως επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ για κατασκευή δικτύων νέας γενιάς μέχρι το σπίτι με στόχο την επέκτασή τους σε ακόμη περισσότερα σημεία στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα στον σχεδιασμό της και νέες περιοχές, που είχαν μείνει εκτός του προηγούμενου μεγάλου έργου ψηφιακών υποδομών της περιόδου 2016-2020.

Η εταιρεία έχει ξεκινήσει αυτή την περίοδο να κατασκευάζει δίκτυα νέας γενιάς σε περιοχές της Αθήνας, όπως το Γηροκομείο, η Κυψέλη, το ιστορικό κέντρο, το Κουκάκι, το Παγκράτι και ο Νέος Κόσμος, ενώ εργασίες κατασκευής δικτύου FTTH πραγματοποιούνται στο κέντρο του Πειραιά και στις Αχαρνές. Αντίστοιχες εργασίες υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη (ιστορικό κέντρο και Ελευθέριο – Κορδελιό), αλλά και σε Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλο, Βέροια και Κοζάνη.

Σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να αυξήσει την διείσδυση της οπτικής ίνας, η Vodafone έχει σχεδιάσει ένα νέο επενδυτικό πλάνο που αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Το νέο πλάνο, όπως ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης, θα αφορά επενδύσεις στους εσωτερικούς δακτυλίους, και τη μετάβαση των συνδέσεων FttC (οπτική ίνα μέχρι την υπαίθρια καμπίνα) σε FttH.

Επίσης η Vodafone έχει ήδη ολοκληρώσει κατά το ήμισυ το εμβληματικό έργο του υποβρυχίου καλωδίου οπτικών ινών, έχοντας πραγματοποιήσει την προσαιγιάλωσή του σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής που με την ολοκλήρωσή του στα μέσα του 2023, θα φέρει μία νέα εποχή για σχεδόν 1.000.000 κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 10 ελληνικών νησιών, προσφέροντας τους πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες νέας γενιάς μέσω του Gigabit δικτύου της Vodafone.

Στη σταθερή τηλεφωνία, η Vodafone προσέγγισε τους 1 εκατομμύριο πελάτες, καταγράφοντας την υψηλότερη ιστορικά επίδοση μέχρι σήμερα, ενώ στην κινητή πέτυχε επίσης ιστορικό ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων, η οποία με όχημα τα απεριόριστα πακέτα, ξεπέρασε τα 122 petabyte

Διαφορετική στρατηγική στην αναβάθμιση των ταχυτήτων

Για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων από τον ΟΤΕ και τη σκόνη που σήκωσε τους προηγούμενους μήνες, ο κ. Μπρουμίδης επέρριψε ευθύνες στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αναφέροντας πως «δεν είναι δυνατόν η ΕΕΤΤ να εγκρίνει τα πακέτα του ΟΤΕ το 2022 με βάση το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) του 2011».

Υπογράμμισε πως η Vodafone δεν υποστήριξε ποτέ ότι ο ΟΤΕ δεν πρέπει να διπλασιάσει τις ταχύτητες, «ωστόσο θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να έχει αυτή τη δυνατότητα και η υπόλοιπη αγορά». Τόνισε πως «παρατηρήθηκε ρυθμιστική αργία και αυτό σε κάθε περίπτωση ευνοεί τον ρυθμιζόμενο (σ.σ.: τον ΟΤΕ). Δεν ξέρω αν με το σύγχρονο μοντέλο εξέτασης των πακέτων του ΟΤΕ, τα νέα του τιμολόγια θα εγκριθούν -ίσως ναι ίσως όχι- αλλά αυτό σημαίνει εν τέλει ότι δεν υπάρχει ρυθμιστική σταθερότητα».

Όσο αναφορά την προσφυγή της Vodafone τόσο στην ΕΕΤΤ αρχικά όσο και στην Κομισιόν στη συνέχεια, ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως πρόκειται για θέμα ηθικής τάξεως, σημειώνοντας πως αυτό που θέλει η εταιρεία είναι να διασφαλιστεί πως αν είναι να το κάνει ο ΟΤΕ, θα πρέπει να μπορεί να το κάνουν και οι υπόλοιπες εταιρείες.

Για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Vodafone για την αναβάθμιση των ταχυτήτων, ο κ. Μπρουμίδης δήλωσε πως «δεν θα αντιγράψουμε τη στρατηγική του ΟΤΕ. Προχωράμε σε αναβαθμίσεις ανάλογα με αυτό που έχει ανάγκη ο πελάτης μας. Επιλέγουμε να δώσουμε στον πελάτη μας αυτό που έχει αξία για εκείνον. Μπορεί να είναι ο διπλασιασμός της ταχύτητας ή η υπηρεσία Vodafone TV».

Η Vodafone έχει ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια να αναβαθμίζει τις συνδέσεις των πελατών της. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο CEO της εταιρείας, από τους σχεδόν 1 εκατ. πελάτες, έχουν αναβαθμιστεί σε παραπάνω ταχύτητα 350.000 την τελευταία διετία, ενώ προανήγγειλε ότι η Vodafone θα προχωρήσει και σε αναβαθμίσεις ανάλογα με αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο πελάτης.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως η αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι είτε ταχύτητας ή περιεχομένου, με τη Vodafone ήδη να προσφέρει δωρεάν το Vodafone TV, σε όποιον πελάτη πάει στο Vodafone 100«Θέλουμε να δώσουμε επιπλέον αξία σε αυτό που δίνουμε στον πελάτη» σημείωσε και πρόσθεσε πως «αυτό έχουμε την επιλογή να δώσουμε προϊόντα και υπηρεσίες που δεν είναι μόνο η δωρεάν μετάβαση σε υψηλότερη ταχύτητα αλλά είναι το Vodafone TV, το Disney+ και ότι άλλο υπάρξει στην πορεία. Πιστεύω ότι αυτή η στρατηγική είναι περισσότερο προσηλωμένη στην πραγματική ανάγκη και όχι στην ταχύτητα και μόνο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tileorasi-tv-kanalia-leukes perioxes
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιος ήταν ο νικητής του 2023 στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης

Οι πάροχοι είδαν τον αριθμό των συνδρομητών να αυξάνεται το 2023 παρά τις οικονομικές προκλήσεις, τον ανταγωνισμό του streaming και την πειρατεία. Ποια ήταν η εταιρεία με τη μεγαλύτερη αύξηση συνδρομητών.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πόλεμος τιμών στις τηλεπικοινωνίες φέρνει πιέσεις στα έσοδα των παρόχων

Ο έντονος ανταγωνισμός που επέστρεψε στην αγορά, έχει βάλει δύσκολα στους παρόχους που βλέπουν τα έσοδα να βαλτώνουν. Μοναδικό στήριγμα η κινητή που διατηρείται σε ανοδική πορεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone: Τα ψηφιακά έργα και η αύξηση των δεδομένων στήριξαν τα έσοδα

Τα ψηφιακά έργα και η ιστορική επίδοση στα mobile data στήριξαν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδος στο πρώτο εξάμηνο, με τον κύκλο εργασιών να φτάνει τα 478 εκατ. ευρώ. Αύξηση των συνδρομητών συμβολαίων στην κινητή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών «χτυπούν» δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου στοιχηματίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για αύξηση των εσόδων τους. Ο ανταγωνισμός για τις αναθέσεις και η ένωση δυνάμεων σε μεγάλα έργα.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν ρότα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναζητώντας νέες πηγές εσόδων

Με τα έσοδα να έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «χτυπούν» τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και δημιουργούν νέες ροές εσόδων, ενώ μετατρέπονται σε τεχνολογικές εταιρείες.