ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πώς τα έργα επεξεργασίας νερού αλλάζουν την εικόνα της Unibios – Watera

Η εταιρία έχει τις περισσότερες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού στην Ελλάδα και αξιόλογη παρουσία στο εξωτερικό. Βελτίωση μεγεθών και επιστροφή σε κερδοφορία.

Ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο της εισηγμένης Unibios Συμμετοχών (πρώην Βιοσώλ), ενώ ο κύκλος εργασιών «τρέχει» με διψήφιους ρυθμούς το πρώτο 7μηνο του 2022 με αιχμή τα έργα αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού που πλέον αποτελούν την κυρίαρχη δραστηριότητα της επιχείρησης, η οποία έχει αλλάξει το προϊοντικό της μείγμα, μπαίνοντας σε έναν κλάδο με τεράστιες προοπτικές, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Πρόκειται για εταιρεία που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου για πολλά χρόνια, έχοντας φτάσει στα όρια του αδιεξόδου, όμως από το 2019 και εντεύθεν έχει επιστρέψει στη λειτουργική κερδοφορία μετά από μια δεκαετία ζημιών, δείχνοντας ανθεκτικότητα και στις δύο χρήσεις που ακολούθησαν, 2020 και 2021, που ήταν χρονιές πανδημίας.

Η «καταστροφή» της οικοδομικής δραστηριότητας από το 2008 και μετά, παράλληλα με την υψηλή ζήτηση για έργα αφαλάτωσης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, οδήγησε την εταιρεία σε αλλαγή πλεύσης, καθώς πλέον η κύρια πηγή εσόδων δεν είναι οι σκαλωσιές και οι άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες αλλά ο κλάδος της αφαλάτωσης νερού μέσω της Watera International.

«Είμαστε μια μικρή εταιρεία σε μια τεράστια αγορά διεθνώς. Στην Ελλάδα έχουμε τις περισσότερες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού, ενώ είμαστε η μεγαλύτερη εταιρεία σ’ αυτόν τον τομέα» τόνισε στην πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης της πορείας της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ορφέας Μαυρίκιος.

Ο ίδιος επισήμανε πως η αγορά αφαλάτωσης και επεξεργασίας νερού τρέχει με ρυθμούς περίπου 7% ετησίως στην Ελλάδα, με τη Unibios – Watera να έχει ήδη χτίσει ένα ανεκτέλεστο άνω των 6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ήδη συνάψει πολλές συμβάσεις με δήμους και κοινότητες κυρίως σε νησιά που έχουν μεγάλο πρόβλημα νερού, με πρώτες τις Κυκλάδες. Πρόσφατα η Watera ΑΒΕΕ σύναψε συμφωνία με το δήμο Σύρου για την «Προμήθεια και εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης Ποσειδωνίας δυναμικότητας 600m3/ημέρα», αξίας 494,5 χιλ. ευρώ.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια φορητής προκατασκευασμένης εντός δύο containers (12 μέτρων) έκαστο, μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού ύδατος δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 600 m3/ημέρα πόσιμου νερού. Η μονάδα, θα λειτουργεί με τη μέθοδο της Αντίστροφης Όσμωσης (R.Ο.), και θα καλύπτει τις ανάγκες υδροδότησης με πόσιμο νερό των οικισμών Ποσειδωνίας, Φοίνικα και Βήσσα της νήσου Σύρου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση υποσταθμού μέσης τάσης, ισχύος 630 KVA καθώς και η σύνδεσή του με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Παρεμφερή έργα και συμβάσεις έχει η εταιρεία στη Μύκονο, όπου «φιλτράρει» 9000 κυβικά νερού ημερησίως, καθώς και 10.000 κυβικά σε ταχυδιυλιστήριο στο ίδιο νησί.

Η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλους ομίλους όπως με τον Mytilineos σε έργο του εξωτερικού και με την Τέρνα Ενεργειακή στην Κομοτηνή, καθώς και άλλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό σε μεγάλα και απαιτητικά έργα σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπου η Watera καθαρίζει το νερό μέσω απιονισμού, καθώς δεν πρέπει να έχει άλατα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μαυρίκιος, η Watera International κατασκευάζει συστήματα που μπορούν να επεξεργάζονται έως 15.000 κυβικά νερού την ημέρα, ενώ δεν μπαίνει σε μεγαλύτερου βεληνεκούς έργα στα οποία δεν έχει εμπειρία διεκπεραίωσης.

Ο εστιασμός της Watera International είναι σε αγορές με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως οι αγορές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης. Ο κ. Μαυρίκιος σημείωσε ότι «μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με τους Γερμανούς έχοντας παρόμοια ποιότητα αλλά με κοστολόγια 10-20% χαμηλότερα». Μέσω αυτής της πρακτικής, έχει παρουσία σε χώρες όπως Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Τσεχία και Βουλγαρία.

Υπερδιπλάσια αύξηση στα κέρδη προ φόρων για τη Unibios το 2021

Στη χρήση του 2021 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Unibios έφτασαν στα 8,47 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 16,1% συγκριτικά με το 2020 που ήταν στα 7,30 εκατ. ευρώ. Η άνοδος αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενίσχυση των πωλήσεων του κλάδου της επεξεργασίας νερού δηλαδή, των πωλήσεων του Ομίλου Watera International.

Τα αποτελέσματα προ φόρων (EBT) του ομίλου στη χρήση του 2021 αυξήθηκαν κατά 510 χιλ. σε σχέση με το 2020 και διαμορφώθηκαν στα 552 χιλ. έναντι κερδών 42 χιλ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο όμιλος Unibios το 2021 παρουσίασε συνολικό κερδοφόρο αποτέλεσμα μετά από φόρους (PAT). Ειδικότερα, το 2021, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μετά από φόρους ανήλθαν σε 334 χιλ. έναντι ζημίας μετά από φόρους 91 χιλ. κατά την προηγούμενη χρήση.

Τέλος, το συνολικό EBITDA του ομίλου το 2021, ενισχύθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 1,287 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 15,2% επί του κύκλου εργασιών, έναντι 811 χιλ. ή ποσοστό 11,1% επί του κύκλου εργασιών της προηγούμενης χρήσης.

Το τεράστιο πρόβλημα με το νερό

Η κλιματική αλλαγή και οι τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, φέρνουν στο προσκήνιο με τον πλέον επιτακτικό τρόπο τη χρηστή χρησιμοποίηση των φυσικών πηγών ενέργειας και ζωής της γης, η κυριότερη των οποίων είναι το νερό. Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, σχεδόν ένας στους εφτά κατοίκους του πλανήτη (άρα πάνω από 1 δισ. άνθρωποι πάνω στη γη) δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ταχύτερα των αρχικών προβλέψεων.

Φυσικά το πρόβλημα έχει γίνει και ευρωπαϊκό, ενώ έφερνες και μελέτες αρμόδιων φορέων προβλέπουν επενδύσεις 180 δισ. δολαρίων την 5ετία 2022 - 2026 με τα 75 δισ. να αφορούν στην αφαλάτωση και το φιλτράρισμα των υδάτινων πόρων. Σε μια συγκυρία που η λεγόμενη «πράσινη» ανάπτυξη και η βιωσιμότητα έχουν γίνει… σημαίες για σύσσωμη την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα παγκοσμίως, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού, έχουν ασφαλώς μέλλον.

Το ιστορικό της επιχείρησης

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1940 και για τις επόμενες πολλές δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των σκαλωσιών οικοδομής, εκμεταλλευόμενη και το μεγάλο οικιστικό «μπουμ» που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα. Μάλιστα το 1960 η Βιοσώλ ήταν η πρώτη που ξεκίνησε στην Ελλάδα την εισαγωγή μεταλλικής σκαλωσιάς καθώς και σωληνωτών σωμάτων καλοριφέρ τύπου Runtal.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Unibios Συμμετοχών είναι εισηγμένη πενήντα χρόνια στο Χ.Α. καθώς εισήχθη στις 30 Αυγούστου 1972, ενώ με τα κεφάλαια που άντλησε χρηματοδοτήθηκε η αγορά οικοπέδου 64 στρεμμάτων και η κατασκευή νέου εργοστασίου στην Α Βιομηχανική Περιοχή Βόλου.

Το 1989 η εταιρεία επένδυσε στην προμήθεια και εγκατάσταση γραμμής παραγωγής για την κατασκευή καλοριφέρ τύπου πάνελ. Τα νέα αυτά σώματα αντικατέστησαν σταδιακά τα παραδοσιακά καλοριφέρ με φέτες.

Το 2008 η Βιοσώλ εξαγοράζει την εταιρεία Culligan Hellas ΑΒΕΕ, την κορυφαία εταιρεία στην Ελληνικά αγορά συστημάτων επεξεργασίας νερού. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα της Βιοσώλ εισφέρεται σε θυγατρική εταιρεία με το ίδιο όνομα, ενώ η παλαιά Βιοσώλ μετονομάζεται σε Unibios Συμμετοχών ΑΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευρωχαρτική: Ακύρωσε την είσοδο στο ΧΑ, πέτυχε ρεκόρ τζίρου το 2022

Στα 72 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει ο τζίρος της Endless EC (πρώην Ευρωχαρτική) το 2022, με άλμα από τα 58,5 εκατ. ευρώ το 2021.Η εταιρεία ετοίμαζε την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο το 2021, αλλά τελικά έκανε πίσω.
SABO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η πολυεθνική από το Βασιλικό της Εύβοιας που κάνει ρεκόρ τζίρου το 2022

Η Sabo αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσχιδείς ελληνικούς βιομηχανικούς ομίλους, με παρουσία σε 55 και πλέον χώρες. Το 2022 πέτυχε ιστορικά υψηλά μεγέθη με τζίρο 80 εκατ. ευρώ και ανάπτυξη περίπου 30% σε όλες τις θυγατρικές της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναψυκτικά και σε κουτάκι από τη Βίκος, στόχος η αύξηση των εξαγωγών

Επένδυση 22 εκατ. σε νέα μονάδα παραγωγής. Εμφιάλωση σε γυάλινα μπουκάλια με στόχο την αγορά της εστίασης και σε κουτάκια για την ενίσχυση των εξαγωγών. Σταθερή ανάπτυξη από την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς οι επενδύσεις του ομίλου Viohalco «νίκησαν» την ενεργειακή κρίση

Τα καλύτερα αποτελέσματα εξαμήνου στην ιστορία του πέτυχε ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της χώρας. Κλειδί της επιτυχίας η στροφή σε προϊόντα υψηλής διεθνούς ζήτησης, που έδωσε στον όμιλο ισχύ στην τιμολόγηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ κερδοφορίας από την Έλτον Χημικά, εξετάζει εξαγορές στο εξωτερικό

Η εισηγμένη «σκανάρει» μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην Πολωνία, στην Τσεχία και στην Ουγγαρία, προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορά. Επίσης, υπάρχουν σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές.
Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο χορός εξαγορών από τη Sunlight και το «οπλοστάσιο» 600 εκατ. ευρώ

Την τρίτη εξαγορά εταιρείας από τα τέλη του 2021 ανακοίνωσε χθες η Sunlight, που διεκδικεί ηγετική θέση διεθνώς σε μπαταρίες και αποθήκευση ενέργειας. Συνεχείς κινήσεις για την άντληση δανεισμού και την κεφαλαιακή ενίσχυση.