ΓΔ: 2089.74 -0.88% Τζίρος: 228.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
σταγόνα νερού κοντινό
Φωτογραφία Shutterstock

Επιστήμονες τονίζουν τους κινδύνους από χημικές ουσίες στο νερό

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι νέοι κίνδυνοι για το νερό από μικρορρύπους και ανθεκτικές χημικές ουσίες, η ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση και καθαρισμό, καθώς και στοιχεία που επιβεβαιώνουν την υψηλή ποιότητα πόσιμου νερού.

Στο επίκεντρο της επιστημονικής συζήτησης βρέθηκαν οι μικρορρύποι και οι νέες προκλήσεις για το νερό και τα λύματα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

 Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρακολούθηση και τον έλεγχο των PFAS (Per- and PolyfluoroAlkyl Substances), μιας μεγάλης κατηγορίας συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται ευρέως σε προϊόντα όπως αδιάβροχα υφάσματα, συσκευασίες τροφίμων, καλλυντικά και καθαριστικά.

Η Νικολέττα Ξανθοπούλου, προϊσταμένη Τμήματος Εργαστηρίου εγκατάστασης επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ, ανέφερε ότι οι PFAS δεν αποδομούνται εύκολα, βιοσυσσωρεύονται στον οργανισμό και το περιβάλλον και απαιτούν συστηματική παρακολούθηση στη ρύπανση από την πηγή, καθώς η απομάκρυνσή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κοστοβόρα.

Η Γεωργία Σερετούδη, διευθύντρια εγκαταστάσεων ύδρευσης της ΕΥΑΘ, διαβεβαίωσε τους καταναλωτές ότι «πίνετε άφοβα το νερό χωρίς φίλτρο», σημειώνοντας πως οι τιμές όλων των παραμέτρων στους ελέγχους βρίσκονται πολύ κάτω από τα προβλεπόμενα όρια της ισχύουσας υγειονομικής διάταξης.

Η καθηγήτρια χημείας του ΑΠΘ, Δήμητρα Λαμπροπούλου, τόνισε ότι πλέον εντοπίζονται στο περιβάλλον ρύποι που προηγουμένως δεν ανιχνεύονταν, ή εμφανίζουν νέα χαρακτηριστικά και πηγές προέλευσης, με ασυνήθιστα επίπεδα συγκεντρώσεων.

Η Όλγα Ουρλόγλου, πολιτικός μηχανικός στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, επεσήμανε πως οι PFAS, ως υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, συσσωρεύονται στους ανθρώπους και το περιβάλλον, είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και προκαλούν τοξικές αντιδράσεις, βλάβες στο ήπαρ, παθήσεις του θυρεοειδούς, προβλήματα γονιμότητας και διάφορες μορφές καρκίνου.

Όπως σημείωσε, «οι μικρορρύποι στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης αποτελούν αναδυόμενη περιβαλλοντική πρόκληση» και απαιτούνται ολοκληρωμένες πολιτικές, πρόληψη, παρακολούθηση και ενημέρωση.

Στη νέα οδηγία της ΕΕ για τη Διευρυμένη Ευθύνη Παραγωγού (ΔΕΠ) στην επεξεργασία αστικών λυμάτων αναφέρθηκε η Κατερίνα Χριστοδούλου, προϊσταμένη Τμήματος Ερευνητικών Προγραμμάτων και εκπρόσωπος της ΕΥΑΘ στη EUREAU ΙΙ.

Όπως υπογράμμισε, «η αναδιατυπωμένη οδηγία της ΕΕ για την επεξεργασία αστικών λυμάτων αποσκοπεί στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων και εφαρμόζει την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει μέσω της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού». 

Η οδηγία αναγνωρίζει τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα καλλυντικά ως βασικές πηγές μικρορρύπων στα αστικά λύματα και απαιτεί από τους παραγωγούς να καλύπτουν τουλάχιστον το 80% του κόστους απομάκρυνσης των μικρορρύπων.

Η κ. Χριστοδούλου σημείωσε πως επικριτές της οδηγίας εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή αύξηση των τιμών ή μείωση της διαθεσιμότητας φαρμάκων, ωστόσο η ΔΕΠ διασφαλίζει ότι όποιος εισάγει τέτοια προϊόντα στην αγορά της ΕΕ θα καταβάλλει το ίδιο ποσό, ανεξαρτήτως χώρας παραγωγής.

Η οδηγία ενθαρρύνει την ανάπτυξη πιο οικολογικών προϊόντων και τη μείωση του κόστους της ΔΕΠ. Τόνισε μάλιστα ότι οι τομείς των φαρμάκων και των καλλυντικών είναι σημαντικά μεγαλύτεροι σε μέγεθος σε σύγκριση με τους φορείς επεξεργασίας λυμάτων, που συνήθως είναι μικρές ή μεσαίες δημοτικές επιχειρήσεις. 

Η μετακύλιση του κόστους στις επιχειρήσεις ύδρευσης/αποχέτευσης θα επιβάρυνε τους ιδιώτες καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις, επηρεάζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανταγωνιστικότητα.

Η ίδια εκτίμησε πως, παρά τις δυσκολίες στην εφαρμογή της ΔΕΠ, πρόκειται για μια ευκαιρία υιοθέτησης της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», όπως επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ο Oliver Loebel, γενικός γραμματέας της EUREAU (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Εταιρειών Ύδρευσης & Αποχέτευσης), επισήμανε την ανάγκη για εκτεταμένη απαγόρευση των PFAS και τον καθορισμό ορίων που βασίζονται στην υγεία για τα PFAS στο πόσιμο νερό και τα τρόφιμα.

Η Φανή Μισκάκη, αναπληρώτρια διευθύντρια σχεδιασμού & ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, χαρακτήρισε το νερό στην Αθήνα άριστης ποιότητας. Όπως ανέφερε, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά σε διαπιστευμένα εργαστήρια κατά ISO 17025.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, διενεργούνται ετησίως 9.000 έλεγχοι πόσιμου νερού για μικροβιολογικούς δείκτες, έναντι των 3.300 που απαιτεί η νομοθεσία, ενώ εφαρμόζονται και συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης. 

Σε 170.000 μετρήσεις σε περίπου 10.000 δείγματα πόσιμου και 2.000 δείγματα ανεπεξέργαστου νερού ετησίως, διαπιστώνεται συνεχώς ότι το νερό της Αθήνας είναι από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ΑΠΘ μέλος του μεγαλύτερου δικτύου καινοτομίας νερού στην ΕΕ

Το ΑΠΘ διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EIT Water για τη βιώσιμη διαχείριση νερού, συμμετέχοντας ως ιδρυτικό μέλος στην κοινοπραξία Allwaters και στο Steering Committee της Κοινότητας Γνώσης και Καινοτομίας.
Κτίριο ΕΥΑΘ Θεσσαλονίκης
ESG

Θεσσαλονίκη: Η ΕΥΑΘ μείωσε το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά 33% το 2023

«Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε "πράσινες" τεχνολογίες και πρωτοβουλίες, όπως η υπογραφή συμφωνίας για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΥΑΘ: Επιχειρήσεις εστίασης εκπαιδεύονται για καθαρότερες αποχετεύσεις

Η ΕΥΑΘ αντιμετωπίζει περίπου 1.000 περιστατικά εμφράξεων ετησίως, με την πλειοψηφία αυτών να οφείλονται σε απόβλητα που κανονικά δεν θα έπρεπε να απορρίπτονται στο δίκτυο αποχέτευσης.
EYATH-ΕΥΑΘ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΥΑΘ: Εκτόξευση στα καθαρά κέρδη το α' εξάμηνο στα 3 εκατ. ευρώ

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου σημείωσε αύξηση κατά 5,71% και ανήλθε στο ποσό των 36,77 εκατ. έναντι 34,785 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση οφείλεται στην αύξηση της κατανάλωσης.
σταγόνα νερού κοντινό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκιουλέκας για ΕΥΑΘ: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού

«Οι αυξήσεις δεν θα είναι οριζόντιες για όλους στη χώρα και όπως διευκρινίστηκε, η τιμή του νερού θα καθορίζεται από αλγόριθμο με βάση -μεταξύ άλλων- τον εξυπηρετούμενο πληθυσμό και τις απώλειες νερού» αναφέρθηκε στη συνέλευση.
EYATH-ΕΥΑΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΥΑΘ: Αποκατάσταση έργων και αντιπλημμυρική προστασία της πόλης

«Προσβλέπουμε σε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΥΑΘ, ώστε να αναζητήσουμε και να προωθήσουμε από κοινού λύσεις σε μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων, που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης» σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.