ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mega Yeeros

«Άλμα» πωλήσεων το 2022 για την Μέγας Γύρος με ώθηση από τουρισμό - εξαγωγές

Παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα συγκυρία η εταιρία καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρόβλημα η περιορισμένη εγχώρια παραγωγή κρέατος. Τι αναφέρει στο BD ο επικεφαλής κ. Νίκος Λούστας.

Το τουριστικό «μπουμ» και οι εξαγωγές «απογείωσαν» τις πωλήσεις της μεγαλύτερης εταιρείας κρεατοπαρασκευασμάτων Μέγας Γύρος ΑΕ στη διάρκεια του 2022. Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Λούστας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, μιλώντας προς το Business Daily  οι πωλήσεις της βιομηχανίας παρά τις γενικότερες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει λόγω της ενεργειακής κρίσης, από 44 εκατ. ευρώ που ήταν το 2021 εφέτος εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα περίπου 60 εκατ. ευρώ - «δεν προλαβαίνουμε να παράγουμε» έλεγε συγκεκριμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία πραγματοποιεί το 45% των πωλήσεων της στις ξένες αγορές, κυρίως στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες - διαθέτει εργοστάσιο στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Δηλαδή πωλήσεις ύψους περί τα 27 εκατ. ευρώ προέρχονται από το εξωτερικό. Η εταιρεία επεξεργάζεται ετησίως περί τους 4.000 τόνος κρέατος συνολικά (χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχαρίσιο και πρόβειο), ενώ παράγει μία ολοκληρωμένη σειρά vegan προϊόντων.

Το ενδιαφέρον στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι πως η αύξηση των πωλήσεων δεν οφείλεται μόνο στις ανατιμήσεις – κάτι που είναι γενικότερο φαινόμενο στην αγορά -, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας μετακυλίοντας ένα μέρος των κοστολογικών επιβαρύνσεων που δέχθηκε στις τιμές των προϊόντων της, αλλά και στην σημαντική αύξηση του όγκου των πωλήσεων. Ο κ. Λούστας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εφέτος υπάρχει αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 15% - η εταιρεία παράλληλα ανατίμησε μέχρι τώρα τα προϊόντα της από 12% έως 14% κατά μέσο όρο.

Πρόβλημα η περιορισμένη εγχώρια παραγωγή κρέατος

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της εταιρείας στα προβλήματα που παρατηρούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα έλεγε πως λόγω της ελλειμματικότητας που υπάρχει στην ελληνική παραγωγή κρέατος, όλες σχεδόν οι πρώτες ύλες εισάγονται. Ετσι λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γερμανική κτηνοτροφία – έχει μειωθεί ο αριθμός των ζώων, λόγω του ενεργειακού κόστους και αντίθετα έχουν αυξηθεί οι τιμές του κρέατος – υπάρχει και ο κίνδυνος να εκδηλωθούν ακόμη και ελλείψεις στην προμήθεια των πρώτων υλών.

Ελεγε χαρακτηριστικά ότι μία παραγγελία από την Γερμανία που πέρυσι κόστιζε 1 εκατ. ευρώ, την άνοιξη εφέτος πήγε η ίδια παραγγελία στα 1,3 εκατ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο, όπως μας έχουν ενημερώσει, θα κοστίζει 1,4 εκατ. ευρώ – και φυσικά οι πληρωμές είναι «τοις μετρητοίς». Τούτο πρακτικά σημαίνει, εξηγεί ο ίδιος ότι τον Σεπτέμβριο η εταιρεία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέες ανατιμήσεις κατά περίπου 10%.

Γενικότερα πάντως η Μέγας Γύρος ΑΕ στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της εξαγωγική της δραστηριότητας, έχοντας δημιουργήσει ένα δίκτυο με 1.500 σημεία πώλησης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, και μάλιστα σε σημείο ώστε να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει στα επόμενα χρόνια ένα Logistic Center είτε στη Γερμανία, είτε στην Ολλανδία, που είναι από τις καλύτερες ευρωπαϊκές της αγορές, για να στηρίξει την ανάπτυξη της στη Βόρεια Ευρώπη.

 Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι πριν από 6 χρόνια οι εξαγωγές της δεν αντιστοιχούσαν σε περισσότερο από το 4% - 5% των πωλήσεων της. Παράλληλα διαθέτει άλλα 1.500 σημεία πώλησης στην ελληνική αγορά. Η Μέγας Γύρος ΑΕ απασχολεί περί τους 300 εργαζόμενους στον Ασπρόπυργο, ενώ από την 1η Απριλίου προχώρησε σε αύξηση των αμοιβών κατά 15%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Vergina_beer
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αυξημένες πωλήσεις για την μπύρα Βεργίνα με περιορισμένες ανατιμήσεις

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στα κόστη, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης περιόρισε σε χαμηλά ποσοστά τις ανατιμήσεις. Η αυξημένη τουριστική κίνηση στήριξε τον όγκο των πωλήσεων. Αβεβαιότητα λόγω πολέμου για το 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Παίζει άμυνα» η Agrino με συγκράτηση των ανατιμήσεων στο ρύζι

Αυξήσεις τιμών πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες στα κόστη πέρασε η Agrino σε μια δύσκολη συγκυρία για την αγορά. Αύξηση της αξίας των πωλήσεων φέτος, παρά τη μείωση του όγκου. Επενδυτικό πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καφές σε φακελάκι τσαγιού: Καινοτομία από τον ιδρυτή της Coffeway

Άρχισε να διατίθεται μέσα από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ το νέο προϊόν καφέ που ανέπτυξε ο Γιάννης Μπενόπουλος. Η διαδρομή από την αλυσίδα καταστημάτων στην παραγωγή καφέ για τα σούπερ μάρκετ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπισκότα Βιολάντα: Αύξηση εξαγωγών και νέο εργοστάσιο το 2023

Η βιομηχανία μπισκότων αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 20% το 2022, αλλά υποχρεώθηκε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων ενεργειακού κόστους και πρώτων υλών και θα έχει μειωμένη κερδοφορία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελεγχόμενες οι ανατιμήσεις από Nestle παρά το διπλάσιο ενεργειακό κόστος

Μεσοσταθμικά και συνυπολογιζομένων των προσφορών, η εταιρεία προχώρησε σε ανατίμηση 3% στον καφέ, ενώ το ενεργειακό κόστος αυξήθηκε κατά 100%, τα υλικά συσκευασίας κατά 30% - 40% και η πρώτη ύλη κατά 65%.
Aggelakis-Kotopoula
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγγελάκης: Μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων και αύξηση πωλήσεων 35% το 2022

Η πτηνοτροφική εταιρεία προχωρά σε επενδύσεις 32 εκατ. ευρώ για την παραγωγική της αναβάθμιση και δίνει έμφαση στις εξαγωγές. Η διοίκηση προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η συγκέντρωση στον κλάδο.