ΓΔ: 891.3 -0.38% Τζίρος: 65.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του ΤΑP στη Βόρεια Ελλάδα

Πολλαπλά είναι τα οφέλη από τη δημιουργία του αγωγού ΤΑP ο οποίος προσφέρει στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών που περνάει, σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό κι εκπαιδευτικό επίπεδο.

Το πέρασμα του TAP από την Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμο προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες συνεισφέρει με διάφορες δράσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό κι εκπαιδευτικό επίπεδο.

Οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες του TAP συμβάλλουν σημαντικά, όχι μόνο στη διάδοση της γνώσης, αλλά και στη δημιουργία υψηλής ποιότητας εργατικού δυναμικού στην περιφέρεια της χώρας, κάτι που μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά εργασίας και να δημιουργήσει περιζήτητα στελέχη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με δεδομένη τη διαρκή ανάγκη απόκτησης νέων δεξιοτήτων, καθώς οι ελλείψεις σε παιδεία και δεξιότητες αποτελούν εμπόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και τη σύγχρονη ανταγωνιστική παραγωγή, η στήριξη του TAP στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση γίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη μείωση της ανεργίας.

Στήριξη προγραμμάτων σπουδών σε πανεπιστήμια της Μακεδονίας

«Πολλοί απόφοιτοι του μεταπτυχιακού μας ‘Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου’, που χορηγεί ο TAP, βρήκαν άμεση απασχόληση –κάποιοι πριν ακόμη την αποφοίτησή τους– ως στελέχη σε εταιρείες υδρογονανθράκων (ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ κ.ά.), κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης του TAP στο πρόγραμμά μας», δηλώνει ο κ. Ευάγγελος Σίσκος, Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Διευθυντής του προγράμματος.

Το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται είναι το ελληνο-αζέρικο Διεθνές Διιδρυματικό-Διατμηματικό κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου» (ή Petroleum oil and gas management and transportation, M.Sc. MOGMAT), τους σπουδαστές του οποίου στηρίζει ο TAP χρηματοδοτώντας τμήμα των διδάκτρων τους.

Ο Καθηγητής κ. Σίσκος είναι ο εμπνευστής, ιδρυτής και διευθυντής του μοναδικού αυτού στην Ελλάδα προγράμματος που έχει έδρα την Καστοριά, και σημειώνει: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, που δίνεται η δυνατότητα σε μεταπτυχιακούς φοιτητές να παρακολουθήσουν, με μειωμένα ή καθόλου δίδακτρα, προγράμματα του επιπέδου του M.Sc. MOGMAT. Μεταπτυχιακά προγράμματα δηλαδή που τους παρέχουν ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό – σε εθνικές ή πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο TAP χρηματοδοτεί δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας, ενώ στηρίζει επίσης το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης «Τεχνολογία Φυσικού Αερίου» που προσφέρει δωρεάν το παράρτημα Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Οφέλη και για τις τοπικές οικονομίες

Τα οφέλη από την υλοποίηση των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών είναι πολλαπλά. Κατ’ αρχάς, η επένδυση στη γνώση και η επιμόρφωση νέων επιστημόνων. Συνολικά 138 σπουδαστές έχουν φοιτήσει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου», από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 μέχρι σήμερα.

Και η επιδότηση των διδάκτρων που χρηματοδότησε ο TAP ήταν ιδιαίτερα σημαντική για να μπορέσουν οι φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του M.Sc. MOGMAT στην πόλη της Καστοριάς, η οικονομία της οποίας ενισχύεται από την παρουσία των σπουδαστών.

Γιατί ο TAP επενδύει στην εκπαίδευση – Η σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων

Σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί ο TAP σε ανώτατα ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας είναι η καλλιέργεια εξειδικευμένων δεξιοτήτων σε σπουδαστές, αποφοίτους ή και επαγγελματίες σε ό,τι αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικά. Με απώτερο στόχο να διευρυνθούν οι ορίζοντες και οι επαγγελματικές τους προοπτικές, με μειωμένο ή και μηδενικό κόστος για τις οικογένειές τους.

Διότι η εκπαίδευση συνιστά σημαντική και διαρκή ανάγκη, καθώς συνδέεται άμεσα με την εργασία και την ποιότητα ζωής. Κι επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, οι ελλείψεις σε παιδεία και δεξιότητες αποτελούν εμπόδιο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό και την σύγχρονη ανταγωνιστική παραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα «Επιχειρήσεις και Ανθρώπινο Δυναμικό» που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος το 2018, κατέδειξε ότι το 36% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πλήρωση κενών θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανέρχεται στο 46% και το 45% για τις περισσότερο εξωστρεφείς και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις – αντιστοίχως.

Οι κλάδοι μάλιστα που αντιμετωπίζουν το εντονότερο πρόβλημα είναι της ενέργειας (49%) και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (42%) – κλάδοι αιχμής δηλαδή. Και ως σημαντικότερος λόγος δυσκολίας πλήρωσης κενών θέσεων εργασίας (σε ποσοστό της τάξης του 27,7%) αναφέρεται η «έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων».

Επομένως, η απόκτηση καινοτόμων δεξιοτήτων αποτελεί για τους νέους βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ τους, για τη διαφοροποίησή τους από τους υπόλοιπους υποψηφίους, και για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας με καλές προοπτικές. Αλλά και για τους ήδη εργαζομένους, η καλλιέργεια δεξιοτήτων συνιστά εισιτήριο για την επαγγελματική τους εξέλιξη και την διεκδίκηση ποιοτικότερων ευκαιριών απασχόλησης.

Για τους λόγους αυτούς ο TAP έχει επιλέξει την εκπαίδευση ως έναν από τους 4 στρατηγικούς άξονες δράσεών του στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υλοποιεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της βόρειας Ελλάδας από όπου διέρχεται. Και για την υλοποίηση των σχετικών πρωτοβουλιών, συνεργάζεται με καταξιωμένους εταίρους – όπως το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το ΕΚΕΤΑ και άλλοι φορείς.

Ειδικότερα, με στόχο να καλύψει ένα σημαντικό επιστημονικό και τεχνοκρατικό κενό και να απαντήσει σε μία ουσιαστική ανάγκη της εγχώριας αγοράς εργασίας για τα λεγόμενα «υψηλών προσόντων επαγγέλματα», ο TAP χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων αιχμής και τη δημιουργία εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού/επαγγελματιών/στελεχών.

Ανθρώπων δηλαδή που εκπαιδεύονται εντός συνόρων (και όχι στο εξωτερικό που σημαίνει επιπλέον κόστος, συχνά απαγορευτικό για κάποιες οικογένειες) σε νέες, καινοτόμες τεχνολογίες στον κομβικό τομέα της Ενέργειας. Και στους οποίους ανοίγονται σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων κλειδί για τον επιτυχημένο εργαζόμενο

Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, οι οικονομικές συνθήκες, η παγκοσμιοποίηση αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα στην αγορά και στο περιβάλλον εργασίας. Ο γρήγορος ρυθμός των αλλαγών δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ανάγκες στις οποίες πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι, ενώ αποτελεί και διαρκή πρόκληση για την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.

Στο νέο ευμετάβλητο εργασιακό περιβάλλον, κατά συνέπεια, οι επιχειρήσεις χρειάζονται, ολοένα και περισσότερο, εργαζόμενους με υψηλή εξειδίκευση, με ανεπτυγμένες προσωπικές, τεχνολογικές και ψηφιακές δεξιότητες, και με ισχυρή τη θέληση και δυνατότητα μάθησης.

Η «ετοιμότητα μάθησης» δηλαδή γίνεται πια ανάγκη. Οι εργαζόμενοι, για να διεκδικούν με αξιώσεις θέσεις εργασίας με προοπτική, πρέπει να είναι πρόθυμοι να μαθαίνουν συνεχώς, ώστε να προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορούν να ξεμαθαίνουν όσα έχουν πλέον ξεπεραστεί και να ξαναμαθαίνουν από την αρχή. Με δεδομένο πάντα ότι οι συνεχείς αλλαγές δημιουργούν συνεχώς την ανάγκη για δεξιότητες που δεν υπάρχουν, ή δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί στο εργατικό δυναμικό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έκπτωση 15 % σε όλους από την Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

Οι οικιακοί καταναλωτές θα προμηθεύονται πλέον το φυσικό αέριο, τουλάχιστον 15% φθηνότερα. Η εταιρεία θα αποδώσει την έκπτωση αυτή στο σύνολο των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πώς θα πραγματοποιηθεί η έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η εταιρεία θα συνεργαστεί με όλους τους ιδιώτες παρόχους για την οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει σε όλους.
DIMITRIS MANOLIS, DEPA EMPORIAS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κομβικός ο ρόλος της ενέργειας στην πράσινη μετάβαση

Μιλώντας στο 5ο Sustainability Summit για τη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, ο διευθυντής δραστιοτήτων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Δ. Μανώλης τόνισε ότι τα έργα υποδομής για το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά και για υδρογόνο - βιομεθάνιο.
EDA Attikis, fysiko aerio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΔΑ Αττικής: Δημοπράτηση δύο έργων για επέκταση δικτύου διανομής

Τα έργα αφορούν την κατασκευή δικτύου διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης, καθώς και εργασίες λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου διανομής και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 4,96 εκατ. ευρώ.