ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Egg

To egg δικτυώνεται με πανεπιστήμια και το οικοσύστημα startup του Ισραήλ

Ο επιχειρηματικός επιταχυντής της Eurobank θα συνεργαστεί μεταξύ άλλων με το Cyprus Seeds με στόχο τη διασύνδεση της καινοτόμου ακαδημαϊκής έρευνας και θα ενισχύσει την προσπάθεια για δημιουργία spin off εταιρειών που θα ξεπηδήσουν από τα πανεπιστήμια.

Έχοντας γεννηθεί σε συνθήκες σκληρού οικονομικού πολέμου, λόγω της κρίσης που έπληττε τη χώρα, το egg, ο επιχειρηματικός επιταχυντής της Eurobank κλείνοντας τα 10 χρόνια παρουσίας, πραγματοποιεί τα επόμενα βήματα για να ενδυναμώσει την παρουσία και την επιδραστικότητά του στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος startup στην Ελλάδα.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια του νέου ιδιόκτητου χώρου του egg, ανακοινώθηκαν οι νέες πρωτοβουλίες και συμφωνίες που πραγματοποιεί ο επιχειρηματικός επιταχυντής, με στόχο την ενδυνάμωση και τη διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Στη σημασία του egg όταν δημιουργήθηκε στάθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας που δήλωσε ότι «θέλω για μια στιγμή μόνο να μεταφερθούμε στο 2013 και να θυμηθούμε μέσα σε ποιές συνθήκες εκκολάφθηκε αυτό το egg. Εκείνη η χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες μιας τόσο ταραγμένης δεκαετίας για την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στήριζαν, αλλά δεν μας πίστευαν. Η Ελλάδα είχε μόλις πάρει τον ανηφορικό δρόμο για να βγει από την κρίση. Η κοινωνία δοκιμαζόταν και δυσφορούσε. Η οικονομία αγκομαχούσε - είχαμε ύφεση 3,8%. Και οι τράπεζες βρίσκονταν σε συνθήκες ασφυξίας, καθώς είχαν περάσει μόνο λίγοι μήνες από την αναγκαία αλλά οδυνηρή συμφωνία περικοπής του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ήταν μέσα σε εκείνες τις συνθήκες που άνθρωποι της Eurobank σκέφθηκαν να δημιουργήσουν μια κοιτίδα επιχειρηματικότητας για νέους ανθρώπους. Το egg γεννήθηκε σε συνθήκες οικονομικού πολέμου. Ωστόσο, σε αυτές τις συνθήκες υπήρχαν συνάδελφοί μας που σωστά σκέφτηκαν πως η κρίση κάποια στιγμή θα ανήκει στο παρελθόν και η χώρα μας θα χρειαστεί επιχειρηματική ικμάδα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, που τότε φαινόταν απελπιστικά μακρινό. Εκείνο το μακρινό μέλλον είναι το σήμερα. Κι αξίζει να σκεφθούμε, πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, μια μεγάλη αλλαγή που συντελέστηκε στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. - Η ελληνική κοινωνία,  με καθυστέρηση δεκαετιών, ενστερνίστηκε την επιχειρηματικότητα ως μοχλό ανάπτυξης, προόδου και κοινωνικής ευημερίας».

Οι νέες πρωτοβουλίες του egg

Τις νέες πρωτοβουλίες και τις συνεργασίες του egg, που στόχο έχουν τη διεθνοποίηση και ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος καινοτομίας σε τρεις βασικούς άξονες, Εξωστρέφεια, Χρηματοδότηση και Επιχειρηματική Δικτύωση, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Σταύρος Ιωάννου.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, το egg, επεκτείνει για επιπλέον πέντε (5) χρόνια τη συνεργασία που ξεκίνησε το 2018 με το διεθνούς κύρους Toronto Metropolitan University (πρώην Ryerson University), με έδρα τον Καναδά, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται οι συνέργειες με τον κορυφαίο επιχειρηματικό επιταχυντή DMZ.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας θα παρέχονται σε επιχειρήσεις του egg αναβαθμισμένες υπηρεσίες συμβουλευτικής καθώς και διευρυμένες ευκαιρίες διασύνδεσης με επενδυτικά κεφάλαια, στον Καναδά και ευρύτερα στη Βόρεια Αμερική, με την ευκαιρία ίδρυσης του νέου DMZ στη Νέα Υόρκη, ενός εκ των τριών σημαντικότερων οικοσυστημάτων καινοτομίας στην παγκόσμια κατάταξη. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη spin-offs ελληνικών Πανεπιστημιακών & Ερευνητικών Ιδρυμάτων, με ιδρυτικά μέλη γυναίκες.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε η υπογραφή της σύμβασης συνεργασίας με το Cyprus Seeds, που έχει σαν στόχο τη διασύνδεση της καινοτόμου ακαδημαϊκής έρευνας που παράγεται σε κυπριακά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, με την πραγματική οικονομία, εξασφαλίζοντας ευκαιρίες δικτύωσης νέων Ελλήνων και Κύπριων επιχειρηματιών.

Το egg εξασφάλισε και τη δυνατότητα επέκτασης για τρία χρόνια του προγράμματος εξωστρέφειας στο Ισραήλ, με κύριο αντικείμενο την επιχειρηματική συμβουλευτική, τη μεταφορά γνώσης και τις διεθνείς συνεργασίες, από μια χώρα που ξεχωρίζει για το επίπεδο τεχνογνωσίας και ανάπτυξης του οικοσύστηματος startup.

Στο πλαίσιο ισχυροποίησης της θέσης του egg, θα διευρυνθούν οι δράσεις διασύνδεσης των ελληνικών Πανεπιστημίων και της ερευνητικής ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά, μέσω Μνημονίων Συνεργασίας (ΜOU) με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών, για τη στήριξη ελληνικών spin-offs με έμφαση στην ενδυνάμωση γυναικών ερευνητριών, φοιτητριών και επιχειρηματιών.

Ενώ στηρίζει και τον πρώτο ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Καινοτομίας στις Ψηφιακές Τεχνολογίες στους Τομείς Τουρισμού & Πολιτισμού. Το cluster αυτό, με συνολικά 13 εταιρείες, εξασφάλισε χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας, του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, για την υλοποίηση τεχνολογικού έργου προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ με στόχο τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος.

Επίσης, η Eurobank θα συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε πέντε (5) Venture Capital funds, που υποστηρίζονται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων και θα επενδύσει επιπλέον πέντε (5) εκατ. ευρώ διπλασιάζοντας τη συμμετοχή της σε VC τέτοιου χαρακτήρα. Θα συμμετάσχει επίσης με, αρχικά, 19 εκατ. ευρώ στο νέο πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας», που έχει συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Σημαντική η συμβολή του egg στην ανάπτυξη της καινοτομίας

Στο eggHub, το νέο σπίτι του επιχειρηματικού επιταχυντή της Eurobank, φιλοξενούνται συνολικά, 53 επιχειρηματικές ομάδες και εταιρείες που επικεντρώνονται σε Ηλεκτρονικό εμπόριο, τεχνολογίες 5G, Βιοτεχνολογία και ευρύτερα Επιστήμες Υγείας, Ενέργεια, Αγροτική Τεχνολογία, Τουρισμός, και σύγχρονες ολοκληρωμένες λύσεις ESG. Παράλληλα, το πρόγραμμα εξωστρέφειας του egg πλέον αριθμεί 13 επιχειρηματικές αποστολές ,με συμμετοχή περισσότερων από 90 start-ups στα μεγαλύτερα οικοσυστήματα καινοτομίας, μεταξύ αυτών Τελ Αβίβ, Τορόντο και Βοστώνη.

Όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου «με στρατηγικές συνεργασίες όπως με το Enterprise Greece, τον ΣΕΒ, το Elevate Greece και μεγάλα Πανεπιστήμια σε Ελλάδα και εξωτερικό, όπως το Toronto Metropolitan University στον Καναδά, επιδιώκουμε σταθερά τη διεθνοποίηση και τη δικτύωση της νέας, ελληνικής επιχειρηματικότητας, προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της εξωστρέφειας. Θα αναφέρω τη στρατηγική μας συνεργασία με την ΑΜΑΖΟΝ WEB SERVICES, την πιο διαδεδομένη πλατφόρμα υπηρεσιών cloud παγκοσμίως που λειτουργεί πλέον ως sponsor για το egg».

Ο κ. Ιωάννου τόνισε πως το egg «δημιουργήθηκε,  μέσα στην μνημονιακή κρίση, επιχειρώντας να λειτουργήσει και σαν ανάχωμα στη μαζική φυγή ταλέντου. Εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς στην ελληνική αγορά και αποτέλεσε εφαλτήριο ανάπτυξης της νέας επιχειρηματικότητας, συμβάλλοντας και στην ισχυροποίηση του brain regain», και επισήμανε ότι «η διεύρυνση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα θα προκύψει από την ενδυνάμωση των ήδη ενεργών καινοτόμων επιχειρήσεων, την προσέλκυση νέων από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και από την ίδρυση νέων spin-off εταιρειών που αναδύονται μέσα από τα ελληνικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε νέα εποχή μπαίνει η Εθνική Τράπεζα με αιχμή την υψηλή τεχνολογία

Αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας συνθέτουν τη νέα εταιρική ταυτότητα της Εθνικής Τράπεζας. Τι δηλώνουν Χαρδούβελης και Μυλωνάς για τον επιτυχημένο μετασχηματισμό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες χωρίς ταμεία και ουρές, με καταστήματα από το... μέλλον

Πώς τα capital controls και η πανδημία επιτάχυναν τη μετάβαση στη νέα εποχή. Τέλος στα γκισέ, συναλλαγές με ραντεβού, παροχή σύγχρονων υπηρεσιών και τα πρώτα αποκλειστικά ηλεκτρονικά καταστήματα.