ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ
Φώτο: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Η Τέρνα Ενεργειακή του μέλλοντος και οι συζητήσεις για την εξαγορά της

Υπό κατασκευή βρίσκονται έργα σε ΑΠΕ 1,2GW, το 2025 ο όμιλος θα φτάσει τα 3,3GW και το 2029 τα 6,4GW. Ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2022. Σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τους Αυστραλούς της First Sentier.

Την Τέρνα Ενεργειακή του 2029 παρουσίασε στους αναλυτές η διοίκηση της εταιρείας με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Η οδηγία (guidance) της διοίκησης αναφέρει ότι το 2029 η εγκαταστημένη ισχύς του ομίλου θα ανέλθει στα 6,4GW από 895MW το 2021. Τα έσοδα από 405 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθούν στα 1,25 δισ.ευρώ, τα EBITDA από 162 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τα 700 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των εργαζομένων από 508 άτομα θα προσεγγίσει τα 800 άτομα.

Θα υπάρξει μια ενδιάμεση «στάση» το 2025 όπου η δυναμικότητα θα ανέλθει στα 3,3GW. Μεταξύ αυτών 710MW θα προέλθουν από τα υδροηλεκτρικά έργα, 820MW από φωτοβολταϊκά και 1.630MW από αιολικά.

 Σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή 1,23GW. Στον Καφηρέα αιολικό πάρκο ισχύος 330MW με μερική λειτουργία αρχές του 2023, 182ΜW φωτοβολταϊκά τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία τέλος του 2023 και 680ΜW της μονάδας αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που θα λειτουργήσει το 2026.

Το συνολικό κόστος του επενδυτικού προγράμματος υπολογίζεται στα 5,9 δισ. ευρώ.  Ο δανεισμός του ομίλου της Τέρνα Ενεργειακής ανέρχεται σήμερα  στα 1,067 δισ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου (εξαιρουμένων των δεσμευμένων καταθέσεων) διατηρήθηκαν στα 394,5 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να βρίσκεται στα 611 εκατ. ευρώ. Η σχέση καθαρού δανεισμού προς τα ebitda των τελευταίων 12 μηνών ανέρχεται στο 3,4.

Σημειώνεται πως οι καθαρές λειτουργικές ροές το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ. Το 69% των δανείων έχουν σταθερό επιτόκιο (μέσο κόστος δανεισμού 3,1%) και το 31% κυμαινόμενο.Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στα 276,7 εκατ. ευρώ από 139,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, τα προσαρμοσμένα κέρδη ebitda διαμορφώθηκαν στα 95,7 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ευρω και τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 44,5 εκατ. ευρώ από 28,8 εκατ. ευρώ το περσινό εξάμηνο.

Τι γίνεται με το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών δεν έγινε κάποια αναφορά στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή. Αλλωστε, ο κ. Περιστέρης δεν ήταν στο πάνελ. 

Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιgneo (πρώην First Sentier Investors) ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο, που έχει προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994. Κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,8 δισ. δολ και διεκδικεί μέσω της θυγατρικής της, FS Ark, μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ την παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Συμφωνία δεν υπάρχει αν και ανεπίσημα διαρρέεται πως οι συζητήσεις είναι προχωρημένες. Επίσης, πηγές κοντά στην εταιρεία αναφέρουν πως αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία θα διασφαλίζει και τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας. Δηλαδή θα υποβληθεί και δημόσια πρόταση.

Σε σχέση με τα εκτιμώμενα κέρδη ebitda των 182 εκατ. ευρώ για το 2022 και την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των 1,9 δισ. ευρώ η εταιρεία διαπραγματεύεται 10 φορές τα EBITDA. Δεδομένου ότι το πιο πρόσφατο μεγάλο deal στις ΑΠΕ μεταξύ της Motor Oil και της Ελλάκτωρ για τον Ανεμο έγινε με αποτίμηση 12,5 φορές τα EBITDA και αντίστοιχες εξαγορές στο εξωτερικό στον κλάδο έχουν γίνει με 14 φορές τα ebitda, έχουν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες για το τελικό τίμημα, με την βασική προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 37,3%, ο κ. Γιώργος Περιστέρης με 11% και ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 6%. Αθροιστικά δηλαδή και οι τρεις ελέγχουν το 54,3% της Τερνα Ενεργειακή.

Ο ρόλος των  ΑΠΕ ιδίως τώρα με τις  τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη έχει αναβαθμιστεί,  Εκτός από την πιο φτηνή ενέργεια που παράγουν και το πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυτές οι μορφές ενέργειας προσφέρουν καθορισμένες τιμές και «κλειδωμένες» αποδόσεις για τους επενδυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

terna energeiaki-aiolika-energeia-ananewsimes piges
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανάβουν «πράσινο» οι τράπεζες για το deal της Τέρνα Ενεργειακή

Έθεσε τους όρους της η Εθνική και περιμένει απάντηση των Αυστραλών. Η First Sentier θα υποβάλει δημόσια πρόταση για να αποκτήσει έως 70% της εταιρείας. Επιμένουν οι πληροφορίες για αποτίμηση στα 22 ευρώ ανά μετοχή.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Οι «μνηστήρες» και η προστασία των μικρομετόχων

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ενδιαφερόμενους. Πηγές κοντά στη διοίκηση αναφέρουν ότι αν κλείσει συμφωνία, αυτή θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και των μετόχων μειοψηφίας Η «προίκα» της εταιρείας και η αποτίμηση για το deal.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Το deal με τους Αυστραλούς και το crash test της αποτίμησης

Οι προχωρημένες συζητήσεις με τη Macquarie και οι υπολογισμοί των αναλυτών για την αποτίμηση του deal, με βάση την πρόσφατη συμφωνία για την Άνεμος και τις διεθνείς τάσεις. Τι θα κερδίσει η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι ρεαλιστικός ο στόχος της ΔΕΗ για EBITDA 2,3 δισ. ευρώ το 2026

Η ΔΕΗ έχει πλέον ώριμα έργα σε ΑΠΕ σε αντίθεση με το παρελθόν, ενώ τα δίκτυα από τη Ρουμανία θα συνεισφέρουν σχεδόν το 20% των λειτουργικών κερδών. Διακόσιοι επενδυτές στο Λονδίνο για το νέο business plan.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεράκτια αιολικά: Η καθυστέρηση 11 ετών, οι άδειες και τα επόμενα βήματα

Από το 2012 εκκρεμούσαν τα αιτήματα για έρευνες. Δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για υπεράκτια αιολικά σταθερού πυθμένα ισχύος 600MW στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ρόλος - κλειδί για την Κομισιόν.