ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ote-cosmote
Φώτο: OTE Group

«Χτυπάει» τράπεζες και εταιρείες πληρωμών ο ΟΤΕ με νέα ψηφιακή υπηρεσία

Ο όμιλος ΟΤΕ μετασχηματίζεται και αναζητεί νέες ροές εσόδων, καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν πιάσει «ταβάνι». Μπαίνει στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών με ανταγωνιστικές χρεώσεις και ανταποδοτικά οφέλη σε μετρητά.

Αναζητώντας νέες ροές εσόδων, ο ΟΤΕ μπαίνει με αξιώσεις στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών, προσφέροντας ανταγωνιστικές χρεώσεις και ανταποδοτικά οφέλη σε ρευστό, με την εφαρμογή payzy, που αποτελεί το επόμενο βήμα στον μετασχηματισμό του ομίλου.

Με τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών εκτός του βασικού τομέα τηλεπικοινωνιών να μένουν στάσιμα την τελευταία τριετία και την αγορά τηλεπικοινωνιών να αναμένεται να σημειώσει φέτος μικρή ανάπτυξη της τάξης του 2%, ο ΟΤΕ αποφάσισε να εισέλθει δυναμικά στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών που διαθέτει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενος και το πλεονέκτημα που διαθέτει στην τεχνολογία.

Έχοντας εξασφαλίσει άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως «Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος», δημιούργησε την εφαρμογή payzy που έχοντας δυο σημαντικά πλεονεκτήματα μπορεί να κάνει disrupt σε μια αγορά όπου κυριαρχούν τράπεζες και εταιρείες πληρωμών και να αποδειχθεί ακόμη μια σημαντική πηγή εσόδων για τον όμιλο. Η νέα εφαρμογή θέλει να αλλάξει τον τρόπο που ο κόσμος πραγματοποιεί τις συναλλαγές του, προσφέροντας μια ψηφιακή λύση για όλους τους χρήστες, έχοντας σχετικά χαμηλά χρεώσεις για την πληρωμή λογαριασμών και επιστροφή μετρητών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προμήθειες για την πληρωμή λογαριασμών θα είναι στα 0,40 ευρώ, ενώ οι τράπεζες χρεώνουν έως και 0,60 ευρώ, ενώ χωρίς χρέωση θα είναι η πληρωμή λογαριασμών Cosmote και στα χαμηλά επίπεδα της αγοράς κινούνται και οι υπόλοιπες χρεώσεις της εφαρμογής. Η πορεία της θα παρακολουθείται και από την Deutsche Telekom για πιθανή έξοδο και εκτός ελληνικών συνόρων.

Ωστόσο, το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της payzy είναι το γεγονός πως αποτελεί τη μοναδική εφαρμογή στην ελληνική αγορά που ανταμείβει με χρήματα τον χρήστη για τις συναλλαγές του, μετατρέποντας κάθε ευρώ σε αντίστοιχο ψηφιακό νόμισμα (coin), όπου τα 100 coin αντιστοιχούν σε 1 ευρώ που μπορεί να μετατραπεί σε χρήμα άμεσα. To Chat&Pay είναι ακόμη μια λειτουργικότητα του payzy, με την οποία ο χρήστης μπορεί να ανταλλάσσει χρήματα με τους φίλους του -που έχουν επίσης payzy- μέσω chat, άμεσα και χωρίς χρέωση.

Επίσης δεν υπάρχει προμήθεια κατά την φόρτιση του ΙΒΑΝ λογαριασμού του, εν αντιθέσει με εφαρμογές όπως της Viva Wallet που είναι στο 1 ευρώ η χρέωση για την διαδικασία, ενώ οι συνδρομητές κινητής COSMOTE, με κάθε νέα εγγραφή στο payzy, κερδίζουν απεριόριστα data για 1 μήνα, εκτός από τα coins που κερδίζουν για κάθε νέα εγγραφή μετά από πρόσκλησή τους.

Το επόμενο βήμα του μετασχηματισμού του ομίλου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως αυτή η είσοδος στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του ομίλου, που τρέχει εδώ και μια δεκαετία, με τον ΟΤΕ να μετασχηματίζεται από τηλεπικοινωνιακό πάροχο, σε έναν digital provider σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

«Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας είναι να μπαίνουμε σε νέες αγορές και, με τη δύναμη της τεχνολογίας, να δίνουμε ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας. Όραμά μας είναι να μετατρέψουμε τον όμιλο ΟΤΕ σε έναν digital services provider που δεν θα παρέχει μόνο τηλεπικοινωνίες και κορυφαία συνδεσιμότητα στον πελάτη, αλλά σύγχρονες λύσεις τεχνολογίας. Σε αυτό πλαίσιο κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα, και με το payzy by COSMOTE μπαίνουμε δυναμικά στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών και στις υπηρεσίες πληρωμών μέσω κινητού» ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την επιτυχία της νέας υπηρεσίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσαμάζ, ο ΟΤΕ έχει επενδύσει πέρα από τις τηλεπικοινωνίες, έχοντας πλέον σημαντική παρουσία στα έργα ICT, όπου βρίσκεται στις κορυφαίες επιλογές εταιρειών και Δημοσίου, στον κλάδο των ασφαλίσεων με την Cosmote Insurance, στο delivery με την BOX, αλλά και την Cosmote TV.

«Από την αρχή δηλώσαμε στην αγορά ότι δεν είμαστε μόνο μια εταιρεία οπτικών ινών και 5G. Θέλουμε να μπαίνουμε σε καινούριες αγορές αξιοποιώντας τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πελάτη και συμβάλλοντας στη διατήρηση των εσόδων του ομίλου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Cosmote Payments αναμένεται να καταγράψει φέτος έσοδα 7 εκατ. ευρώ από τις εκκαθαρίσεις ηλεκτρονικών πληρωμών όπως ανέφερε ο Μπάμπης Μαζαράκης, Chief Officer Χρηματοοικονομικών Θεμάτων ομίλου ΟΤΕ, που υπογράμμισε ότι από το 2018, ο όμιλος ΟΤΕ είχε διαβλέψει τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της αγοράς αυτής.

Έσοδα, τα οποία θα προστεθούν στην κατηγορία «Λοιπά Έσοδα» του ΟΤΕ όπου στο πρώτο εξάμηνο είχαν διαμορφωθεί στα 279,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 4% έναντι των 268,6 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία από το 2020 μέχρι σήμερα, αντανακλώντας τις επιτυχημένες επενδύσεις του ομίλου.

Υπενθυμίζουμε πως τα έσοδα των παρόχων δείχνουν να έχουν πιάσει «ταβάνι», καθώς από το 2015 μέχρι και σήμερα, από τις υπηρεσίες λιανικής δεν έχουν ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ με εξαίρεση μόνο μία χρονιά, το 2019 όταν και διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών, βρίσκεται σε άνθηση, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το 2021 πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα 1,5 δισ. ηλεκτρονικές πληρωμές, αξίας 49 δισ. ευρώ, με τον αριθμό των συναλλαγών να έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα επίπεδα του 2017, ενώ η αντίστοιχη αξία των συναλλαγών έχει υπερδιπλασιαστεί στο ίδιο διάστημα.

Από αυτές τις συναλλαγές, μόλις το 3% έχουν γίνει με ηλεκτρονικό χρήμα (δηλαδή eWallets), όταν τα αντίστοιχα μεγέθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάνω από 11%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι η διείσδυση του ηλεκτρονικού χρήματος θα αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και η αύξηση αυτή θα προκύψει αντικαθιστώντας τη χρήση μετρητών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Αρχίζει η αναβάθμιση δικτύου, στόχος οι διπλάσιες ταχύτητες

Πλέον οι συνδρομητές σταθερής COSMOTE, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, διατηρώντας την ίδια τιμή. Πώς θα γίνει η αναβάθμιση.
fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλες μειώσεις τιμών από τον ΟΤΕ, νέο σκηνικό στις τηλεπικοινωνίες

Κατατέθηκαν στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών τα νέα, μειωμένα τιμολόγια του ΟΤΕ που συνδυάζονται με τη δωρεάν παροχή διπλάσιων ταχυτήτων όπου είναι τεχνικά εφικτό. Το σχέδιο για δίκτυα οπτικής ίνας σε 3 εκατ. συνδρομητές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλίμα... πολέμου τιμών στην κινητή: Τι προσφέρουν τώρα οι πάροχοι

Ακόμα πιο επιθετική εμπορική πολιτική από τις εταιρείες για να κερδίσουν μερίδια αγοράς. Πιο φθηνά τα δεδομένα, περισσότερος χρόνος ομιλίας, εκπτώσεις για συνδυαστικά πακέτα με σταθερή τηλεφωνία.
ote-cosmote
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Βασιλιάς» ο ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία με συνεχή αύξηση των μεριδίων του

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα μερίδια αγοράς του ΟΤΕ στις τηλεπικοινωνίες την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η αγορά συρρικνώθηκε από 5 παρόχους σε 3. Σχεδόν αδύνατη η είσοδος νέου παίκτη στη χονδρική.