ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
Φώτο: Shutterstock

Ψάχνουν έσοδα οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών και στρέφονται στα έργα ICT

Τα έσοδα από υπηρεσίες έχουν βαλτώσει στο επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ την τελευταία επταετία. Στα μεγάλα έργα ψηφιαποίησης ποντάρουν τώρα οι μεγάλοι του κλάδου για να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις.

Σε δημιουργία νέων ροών εσόδων επενδύουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, καθώς τα έσοδα από υπηρεσίες δείχνουν να έχουν πιάσει «ταβάνι», και στρέφονται όλο και πιο δυναμικά στην διεκδίκηση έργων ψηφιοποίησης.

Με τα έσοδα από υπηρεσίες να μένουν στάσιμα την τελευταία τριετία και την αγορά να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% με 3% φέτος, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι αναζητούν πλέον εναγωνίως νέες πηγές εσόδων, καθώς ο αυξανόμενος ανταγωνισμός πρόκειται να περιορίσει περαιτέρω την αύξηση των κερδών, ενώ μπαίνουν και νέοι παίκτες στην αγορά όπως η Inalan στις τηλεπικοινωνίες και το Disney+ στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ τα έσοδα των παρόχων το 2021 διαμορφώθηκαν στα 1,6 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από τα δεδομένα κινητής να δίνουν «ανάσα» στα αποτελέσματα καθώς αυξήθηκαν κατά 11,7%. Ωστόσο αυτό δείχνει και να είναι το «ταβάνι» για τα έσοδα τους καθώς από το 2015 μέχρι και σήμερα, τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες λιανικής δεν έχουν ξεπεράσει τα 1,6 δισ. ευρώ με εξαίρεση μόνο μία χρονιά, το 2019 όταν και διαμορφώθηκαν στα 1,7 δισ. ευρώ.

Η πίτα των 6 δισ. που ανοίγει την όρεξη

Πλέον οι πάροχοι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην πίτα των 6 δις. ευρώ για τα έργα ψηφιοποίησης που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θέλοντας να πάρουν όσο μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.

Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης ανέφερε πως εντός των επόμενων 10 μηνών θα γίνει  η προκήρυξη 63 έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ.

Επισήμανει πως η ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRMS), η προμήθεια Κεντρικών Νεφο-υπολογιστικών Υποδομών και Υπηρεσιών (Hybrid Government Cloud), η ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, και εκείνη των αρχείων του Συστήματος Δικαιοσύνης, καθώς και η επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής και το έργο για την Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη (ΒΙ) συνολικού προϋπολογισμού 453,8 εκατ. ευρώ που είναι πιο ώριμα αναμένεται να προχωρήσουν εντός του επόμενου τριμήνου.

Οι πάροχοι επίσης την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν σε μια σημαντική συμφωνία με την ΣΤΑΣΥ για τη δωρεάν παροχή wi-fi στο σύνολο του δικτύου του μετρό τα επόμενα 9 χρόνια, λύνοντας έτσι το χρόνιο αίτημα των επιβατών να μπορούν να επικοινωνούν όταν βρίσκονται στους συρμούς. Παράλληλα και το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εντάξει στο έργο (WiFi4GR), και τις αποβάθρες κάποιων κεντρικών σταθμών του μετρό στα σημεία που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης wi-fi.

Στο επίκεντρο της προσοχής των παρόχων βρίσκονται επίσης τα έργα για τις «Έξυπνες Πόλεις» που ενέκρινε πρόσφατα η Βουλή και 320 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε Δήμους της χώρας για να πραγματοποιήσουν το ψηφιακό τους άλμα, ενώ επίσης ξεκινάει και το πρόγραμμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 445 εκατ. ευρώ.

Οι πάροχοι πετάνε τα γάντια τους

Την ίδια στιγμή που η Vodafone διακηρύττει την ενίσχυση της παρουσίας της στα έργα ICT, ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ είχε πρόσφατα δηλώσει πως ο όμιλος έχει ξεκάθαρο στόχο να είναι digital provider της χώρας, ενώ είχε επισημάνει ότι «ξαφνικά, όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι ανακάλυψαν τον τομέα του ICT, μετά από εμάς, και διεκδικούν έργα και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο ΟΤΕ έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του ICT τομέα την τελευταία δεκαετία, με τα έσοδα του ομίλου από τα έργα Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) να καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο το 2021. Πηγές της εταιρείας αναφέρουν πως ο ΟΤΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη στην προσπάθεια της χώρας προς την ψηφιακή μετάβαση και πρόθεση του ομίλου είναι να συμμετέχει στα περισσότερα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό.

Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει το έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ) για το ευρυζωνικό δίκτυο Ultra fast Broadband σε κοινοπραξία με την Grid Telecom και Τέρνα Ενεργειακή. Είναι επίσης μεταξύ των αναδόχων για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ενώ έχει αναλάβει και υλοποιήσει ήδη πολλά έργα όπως το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει λύσεις για την υλοποίηση έργων «Έξυπνων Πόλεων».

Εκτός από τα μεγάλα έργα ICT που έχει αναλάβει και στον ιδιωτικό τομέα, ο ΟΤΕ έχει και διεθνή παρουσία σε έργα για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς όπως για τον Οργανισμό eu-LISA.

Από την πλευρά της η Vodafone έχει όλο και εντονότερη παρουσία στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και σκοπεύει να δώσει περαιτέρω έμφαση στα έργα Πληροφορικής όπως είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Μπρουμίδης.

Εκτός των σημαντικών έργων που έχει αναλάβει είναι ανάδοχος και στο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, με τον κ. Μπρουμίδη να έχει αναφέρει πως η Vodafone στοχεύει ήδη σε έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ η εταιρεία στοχεύει να διεκδικήσει ψηφιακά έργα του Δημοσίου συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Η Vodafone συμμετέχει και στον διεθνή διαγωνισμό της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο, έχοντας καταθέσει προσφορά για τα δύο από τα πέντε συνολικά τμήματα του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τις εταιρείες Geoanalysis, Cosmos Business Systems και Quality & Reliability. Η εταιρεία έχει επίσης παρουσία και στον διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο».

Η Nova-Wind που πρόσφατα παρουσίασε ένα πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης σε συνεργασία με τη Huawei, επενδύει συστηματικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), έχοντας θέσει τα ψηφιακά έργα στο προσκήνιο. Στελέχη της Wind έχουν αναφέρει στο BD ότι «η επέκταση στα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού του δημοσίου είναι στρατηγική επιλογή της WIND Ελλάς και όχι ευκαιριακή προσέγγιση».

Ο πάροχος και η Huawei, παρουσίασαν πρόσφατα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βασίζεται στην τεχνολογία 5G, καθώς και στη χρήση αλγορίθμων, τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικών drone. Το πρόγραμμα πυρανίχνευσης, είναι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως πυρκαγιές, με χρήση αισθητήρων και drone ώστε να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει εξειδικευμένο τμήμα που αποτελείται από 15 έμπειρα στελέχη στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ICT), με υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Μπρέγιαννη, Διευθυντή Έργων Δημόσιου Τομέα και έχει ήδη συμμετάσχει σε περισσότερους από δέκα διαγωνισμούς, είτε αυτόνομα είτε σε κοινοπραξία.

Αναφορικά με το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η WIND αναδείχθηκε μειοδότης τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων της συμφωνίας,  ύψους 42 εκ ευρώ. Παράλληλα παρέχει και ψηφιακές λύσεις για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τα συστήματα Έξυπνης Διαχείρισης των Υδάτων (Smart Water Management) για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων των πόλεων, Έξυπνης Στάθμευσης  (Smart Parking), καθώς και Ενεργειακής Διαχείρισης Κτηρίων (Buildings Energy Management), για τη βελτίωση του σχεδιασμού και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fiber-internet-diktyo-tilepikoinwnies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με… ταχύτητες χαλκού τρέχει η Ελλάδα της οπτικής ίνας

Αν και οι ταχύτητες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί πάνω από 36%, καθώς σημειώνεται σημαντική άνοδος των πακέτων από 100 Mbps και πάνω, ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται στους παγκόσμιους ουραγούς στις σταθερές συνδέσεις.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μεγάλες επενδύσεις για γρήγορο ίντερνετ στις «λευκές» περιοχές της χώρας

Το έργο για το δίκτυο Ultra Fast Broadband έχει προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ και είναι από τα μεγύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη. Θα αυξήσει τη μέση ταχύτητα σύνδεσης για το 20% των νοικοκυριών σε αραιοκατοικημένες περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους.
Diktyo 5G
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το «θαύμα» στην ανάπτυξη των δικτύων 5G: Πώς η Ελλάδα κλέβει την παράσταση

Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τέσσερις πανευρωπαϊκά χώρες που έχουν προχωρήσει στην εκχώρηση φάσματος στα δίκτυα 5G που ξεπερνά το 90%. Με ευρωπαϊκές ταχύτητες τρέχει και η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου στην Ελλάδα.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα κρυφά κόστη για την αποσύνδεση από παρόχους τηλεπικοινωνιών

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν συμβεί στον τρόπο υπολογισμού του κόστους για πρόωρη διακοπή σύμβασης με έναν πάροχο, τα τέλη σύνδεσης μπορεί να αποδειχθούν ο παράγοντας που αλλάζει το κόστος για τον καταναλωτή.
digital skills-ekpaideusi
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κυνήγι ψηφιακών ταλέντων άρχισαν οι ισχυροί των τηλεπικοινωνιών

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επενδύουν στην ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων και την προσέλκυση ταλαντούχου προσωπικού με στόχο να ενισχυθούν ενόψει των έργων του ψηφιακού μετασχηματισμού.