ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
Φωτο: Shutterstock

Από ΑΠΕ κατά 100% η παραγωγή ρεύματος για πρώτη φορά στην ιστορία

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ κάλυψε πλήρως τη ζήτηση καθώς η παραγωγή από μονάδες που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν από 98% έως 121%.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, την περασμένη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί ως τις 4 το μεσημέρι η ζήτηση καλύφθηκε κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στις 7 Οκτωβρίου, η παραγωγή από ΑΠΕ άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό (3.106 MW) καλύπτοντας πλήρως τη ζήτηση καθώς η παραγωγή από μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στην Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση, κινήθηκαν σε επίπεδα από 98% έως 121%, υπερβαίνοντας το μέγεθος του καθαρού φορτίου στο Σύστημα Μεταφοράς.

«Η άνθηση των ΑΠΕ και το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες πράσινης ενέργειας συνεχίζουν αμείωτα, με τη χώρα να ξεπερνά το φράγμα των 10 GW εγκατεστημένης ισχύος και με 11,5 επιπλέον GW έργων να έχουν λάβει Προσφορές Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Κρίσιμα για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής είναι τα έργα ανάπτυξης και ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων, μέσα από τα οποία δημιουργείται ικανός ηλεκτρικός χώρος για ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα», αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ και προσθέτει:

Το δεκαετές επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά πρόκειται να αυξήσει τη χωρητικότητα του Συστήματος Μεταφοράς για μονάδες πράσινης ενέργειας σε περίπου 28 GW - από 17 GW σήμερα - ξεπερνώντας κατά 4 GW τον αντίστοιχο στόχο του ΕΣΕΚ για την ίδια περίοδο.

Η αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, αποφέρει και σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές. Όπως επισημαίνει με αφορμή το ρεκόρ της Παρασκευής η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές (τιμή αποζημίωσης των παραγωγών) για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται σε 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα αιολικά πάρκα, 190 ευρώ για τους λιγνιτικούς σταθμούς και 499 ευρώ για τους σταθμούς φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι για τα νέα αιολικά πάρκα που συμμετείχαν στην τελευταία δημοπρασία της ΡΑΕ και αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα χρόνια, η τιμή αποζημίωσης είναι ακόμα χαμηλότερη και διαμορφώνεται στα 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Manousakis - ADMIE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μανουσάκης: Επενδύουμε σε ισχυρά δίκτυα για ασφαλή ενεργειακή μετάβαση

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι την τελευταία 4ετία, ο Διαχειριστής χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Καθημερινή ενημέρωση για τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος

Στόχος είναι το IPTO Analytics να καταστεί σημείο αναφοράς για την άμεση ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα σημαντικότερα στοιχεία που σχετίζονται με τη συνολική λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Τρέχουν οι εργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Η Αριάδνη Interconnection ξεκίνησε την πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων μήκους 335 χλμ για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εγκατάστασης των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων στην Αττική.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μ. Μανουσάκης: Υπερδιπλασιασμός του συστήματος ενέργειας μέχρι το 2030

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε την ανάγκη να «τρέξει» η πράσινη μετάβαση, χαρακτηρίζοντας την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου ως ένα νέο διάδρομο για ανταλλαγή καθαρής ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Β. Αφρικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Θωρακίζει» την άμυνα του έναντι των κυβερνοαπειλών ο ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Διαχειριστή, η νέα πλατφόρμα που σχεδιάστηκε, δίνει τη δυνατότητα να συλλέγει και να συσχετίζει  δεδομένα ασφαλείας από το σύνολο της υποδομής του και βασίζεται  στην «αρχιτεκτονική μηδενικής εμπιστοσύνης».