ΓΔ: 1471.63 -0.65% Τζίρος: 85.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
cambas-park-reds
Φώτο: REDS

Γιατί η «προίκα» της Reds δελεάζει τους Ολλανδούς της Reggeborgh

Ολοκληρώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση και, σύμφωνα με πληροφορίες, η Reggeborgh άμεσα και έμμεσα έχει ενισχύσει το ποσοστό της στην εταιρεία real estate τουλάχιστον στο 72%. Αλλάζει το διοικητικό συμβούλιο στις 9 Νοεμβρίου.

Ολοκληρώθηκε χθες η υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 100% της εισηγμένης εταιρείας Reds που είχε υποβάλει η RB Ellaktor Holding, θυγατρική της ολλανδικής Reggeborgh. Η πρόταση υποβλήθηκε επειδή η Reggeborgh μέσω της δημόσιας πρότασης που είχε υποβάλει για το 100% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είχε αποκτήσει το 46,15% της εταιρείας, η οποία με τη σειρά της κατείχε το 55,45% της Reds και ως εκ τούτου οι Ολλανδοί ενίσχυσαν τη θέση τους και στη Reds.

Τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης θα ανακοινωθούν σήμερα, ή το αργότερο τη Δευτέρα. Το αντικείμενο της δημόσιας πρότασης ήταν το 39,7% των μετοχών που δεν κατείχε η Reggeborgh στη Reds. Είχε υπό τον έλεγχό της το 55,45% αλλά και το 4,81% που κατείχε η ολλανδικών συμφερόντων Prosilio, η οποία στηρίζει τη δημόσια πρόταση.

Η δημόσια πρόταση, όπως αναφέρθηκε, ήταν υποχρεωτική και δεν έχει ως πρωταρχικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ποσοστού των Ολλανδών στη Reds, εξού και η επισήμανση στο πληροφοριακό δελτίο ότι ακόμη και αν συγκεντρωθεί ποσοστό άνω του 90% η Reggeborgh δεν θα αιτηθεί τη διαγραφή της μετοχή της Reds από το Χρηματιστήριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρώην πρόεδρος της Reds Χρήστος Παναγιωτόπουλος που ήταν και μέτοχος με ποσοστό 11,66% έχει ήδη παραδώσει τις μετοχές του στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης και οι Ολλανδοί μαζί με την Prosilio ελέγχουν ήδη το 72% της Reds. Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Reds, o εφοπλιστής Δ. Διαμαντίδης που κατέχει το 7,14% της Reds. Θεωρείται πάντως δύσκολο να έχει πωλήσει τις μετοχές του.

Υπενθυμίζεται πως το τίμημα των 2,48 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρει η RB Ellaktor Holding θεωρήθηκε ως «μη εύλογο και δίκαιο» από τη διοίκηση της Reds, η οποία είχε αναθέσει στη  Euroxx την αποτίμηση της εταιρείας. Η Euroxx έδωσε ως εύρος αξίας της μετοχής τα 2,51-2,85 ευρώ. Με τη σειρά της η RB Ellaktor στηρίχθηκε για την προσφορά των 2,48 ευρώ στην αποτίμηση της Eurocorp που είχε γίνει για λογαριασμό της και έδωσε δίκαιη τιμή τα 1,95 ευρώ ανά μετοχή.

Τα έργα που καθιστούν τη Reds σημαντικό «παίκτη» στο real estate

Οι Ολλανδοί της Reggeborgh έχουν μεγάλα σχέδια για τη Reds, η οποία εκτελεί στρατηγικά έργα, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι: 

α) Η εκμετάλλευση της Μαρίνας Αλίμου για 40 χρόνια που είναι η μεγαλύτερη μαρίνα της Ελλάδας και η κύρια βάση για ναύλωση σκαφών αναψυχής στην Αθήνα.

β) Η αξιοποίηση  της παραθαλάσσιας έκτασης των 345.567 τ.μ., (πρώην αμερικάνικη βάση) στις Γούρνες Ηρακλείου με μικτής χρήσης ανάπτυξη που θα αποτελέσει έναν ξεχωριστό τουριστικό, εμπορικό και ψυχαγωγικό προορισμό.

γ) Το Πάρκο Καμπά. Ένα έργο μικτής χρήσης στα προάστια της Αθήνας, στην Κάντζα σε μία προνομιακή τοποθεσία, λόγω της απευθείας προσέγγισης μέσω Αττικής Οδού, προαστιακού και μετρό, σε μια έκταση συνολικής επιφάνειας 315.000 τ.μέτρων. 

Πρόκειται για έργα με αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης για τα οποία πλέον η Reggeborgh μπορεί να εγγυηθεί. H  Reggeborgh ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία Royal VolkerWessels B.V. με έσοδα 6 δισ. ευρώ, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1,1 δισ. ευρώ και έχει και το δικό της private equity fund με υπό διαχείριση κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στις 9 Νοεμβρίου έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση στη Reds με αίτημα της Reggeborgh με κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης την ανάκληση του συνόλου των μελών του ΔΣ, την εκλογή νέου και την εκλογή νέας Επιτροπής Ελέγχου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cambas-park-reds
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κερδίζει η Ελλάκτωρ με την έξοδο της Reds από το χρηματιστήριο

Η πρώτη κίνηση αξιοποίησης της ρευστότητας που διαθέτει η Ελλάκτωρ. Πώς θα αναπτυχθεί η εταιρεία ακινήτων. Κέρδος 4,9 εκατ. ευρώ από την ενδοομιλική συναλλαγή για τους Ολλανδούς της Reggeborgh.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι φέρνει το 2024 στον όμιλο Ελλάκτωρ: Τα 650 εκατ. και η νέα στρατηγική

Ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός με την πώληση του 25% της Άνεμος. Καμία άλλη πώληση asset το 2024. Λήγει η «χρυσή» σύμβαση της Αττικής Οδού. Πώς θα διαχειριστεί η διοίκηση τα διαθέσιμα.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Στην Αθήνα ο Χ. Χόλτερμαν, «ψήνεται» επιστροφή κεφαλαίου

Η έλευση του Ολλανδού βασικού μετόχου Χένρι Χόλτερμαν στην Ελλάδα έχει πυροδοτήσει τα σενάρια για γενναία επιστροφή κεφαλαίου, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 9μηνου τις επόμενες ημέρες.
cambas-park-reds
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 400 εκατ. από τη Reds σε τρία mega-projects στο real estate

Με τη στήριξη της μητρικής Ελλάκτωρ και του Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh προχωρούν τα έργα για την εκμετάλλευση της μαρίνας Αλίμου, την ανάπτυξη του Πάρκου Καμπά και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτήρια της «νέας» Ελλάκτωρ: Τα κέρδη και το ταμείο των 115 εκατ.

Ετήσιος τζίρος 403 εκατ. ευρώ, EBITDA 179 εκατ. ευρώ και καθαρό ταμείο 115 εκατ. ευρώ από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες σε παραχωρήσεις, περιβαλλοντικά έργα και real estate. Η Αττική Οδός και το πλάνο στα ακίνητα.