ΓΔ: 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 05:48:29 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Mytilineos: «Ξεκλειδώνει» αξίες και... στο βάθος εισαγωγή σε ξένη αγορά

Λειτουργικά οφέλη από τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων σε ενέργεια - μέταλλα και κατασκευές - παραχωρήσεις, αλλά και στόχευση στην ανάδειξη της πραγματικής αξίας για καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό και χρηματιστηριακές αγορές.

Το μεγαλύτερο «άλμα» αναδιάρθρωσης στην ιστορία του κάνει ο όμιλος Mytilineos με την απόφαση του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων των κατασκευών και των έργων ΣΔΙΤ (παραχωρήσεις) από τη μητρική, που κρατάει την ενέργεια και τα μέταλλα, σε μια προσπάθεια προσαρμογής στις νέες ανάγκες και πρόσβασης με καλύτερους όρους σε χρηματοδοτήσεις και κεφαλαιαγορές.

Πρόκειται για μια κομβική συγκυρία για τη Mytilineos που βρίσκεται στην πλέον ισχυρή αναπτυξιακή φάση από την ίδρυσή της, έχοντας διπλασιάσει τα μεγέθη συγκριτικά με το 2020, ενώ εισέρχεται σε διεθνείς δείκτες μεγάλου κύρους (MSCI, Dow Jones Sustainability Indices). Απώτερος στόχος, εν ευθέτω χρόνω, είναι η εισαγωγή σε μεγάλο χρηματιστήριο του εξωτερικού, εν προκειμένω στο Λονδίνο και στον δείκτη FTSE 100.

Πέραν από τους πρακτικούς στόχους του μετασχηματισμού που είναι η μεγαλύτερη ευελιξία του κάθε τομέα δραστηριότητας, άρα και η αποτελεσματικότερη διεκδίκηση και υλοποίηση έργων, όπως τόνισε στην χθεσινή παρουσίαση ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, «στόχος είναι να ξεκλειδώσουμε περαιτέρω την αξία μας και να βγούμε κι άλλο μπροστά. Δεν προετοιμάζουμε το μέλλον. Το δημιουργούμε. Είμαστε μια εταιρεία που αποτελεί περισσότερο από 3% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και περίπου το 3% των ελληνικών εξαγωγών, με 5.000 εργαζόμενους, σε περισσότερες από 30 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές, και 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν».

Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι αυτός ο διαχωρισμός γίνεται για καλύτερη «ορατότητα» των επιμέρους δραστηριοτήτων του ομίλου στους επενδυτές: «Η βασική εταιρεία Mytilineos θα είναι πλέον η Energy & Metals. Αυτό είναι πιο κατανοητό στους επενδυτές. Μέταλλο χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει. Αν το Αλουμίνιο δεν είχε ενέργεια δεν θα υπήρχε».

Με «προίκα» οι κατασκευές και ανεκτέλεστο 1,5 δισ. ευρώ

Επίσης, τόνισε πως οι δύο εταιρείες Κατασκευών και Παραχωρήσεων ξεκινούν με «προίκα» 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ σε κατατεθειμένο μετοχικό κεφάλαιο και τα 700 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές πάσης φύσεως. Επισήμανε πως στις κατασκευές, τις υποδομές και την ενέργεια μέλλει να γίνει μια κοσμογονία έργων αξίας 20 δισ. ευρώ, σημειώνοντας παράλληλα πως πλέον έχει πολύ καλά δείγματα γραφής από την κυβέρνηση και το υπουργείο υποδομών για την αποφασιστικότητα στο «τρέξιμο» των έργων.

Στις δύο εταιρείες, ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και ΜΕΤΚΑ Παραχωρήσεις, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος «θα εισφέρουμε όλα τα έργα που έχουμε αναλάβει καθώς και αυτά που θα αναλάβουμε στο εγγύς μέλλον. Οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές και μέσα από τις συνέργειές τους καταφέρνουν να ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων τους. Για να γίνει όμως αυτό πράξη απαιτείται εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση των δομών και λειτουργιών τους μέσα στο εταιρικό σχήμα, ώστε αποδίδουν με τον πλέον ιδανικό τρόπo». Οι διαδικασίες μετασχηματισμού θα ξεκινήσουν με την έναρξη του νέου έτους».

Όπως σημείωσε στο BusinessDaily.gr ο κ. Μυτιληναίος, ο κλάδος των κατασκευών αυτή τη στιγμή έχει περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο, ενώ τόνισε ότι «σε δύο με τρία χρόνια, η κατασκευαστική εταιρεία θα μπορούσε να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο».

«Έχουμε ένα νέο όραμα για τη νέα εποχή της Mytilineos. Να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης ως κορυφαίο ολοκληρωμένο πράσινο utility με διεθνή παρουσία και να καθιερωθούμε ως σημείο αναφοράς στον χώρο της ανταγωνιστικής πράσινης μεταλλουργίας. Στοχεύουμε σε μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης οργανικά, αλλά και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, να διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τη διεθνή μας παρουσία αλλά και ανάπτυξη ακόμα περισσότερων δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ενεργειακή μετάβαση και ψηφιοποίηση», επισήμανε.

Κλάδος Ενέργειας – Το μεγάλο στοίχημα

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και CEO της εταιρείας, «έχουμε καθιερωθεί ως ο κορυφαίος κατασκευαστής παγκόσμια στα έργα ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης». Στόχος λοιπόν είναι η περαιτέρω αναγνώριση του brand που δραστηριοποιείται στην «πράσινη» ενέργεια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την καλύτερη και ευνοϊκότερη πρόσβαση στις χρηματοδοτήσεις, καθώς αλλιώς χρηματοδοτούνται τα πράσινα έργα, αλλιώς τα υπόλοιπα από τις αγορές.

Το μεγάλο στοίχημα όμως του μετασχηματισμού, όπως είπε ο ίδιος, είναι ο κλάδος της ενέργειας: «Μέχρι σήμερα, η εταιρεία δραστηριοποιούνταν σε όλο το φάσμα της ενέργειας, από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία θερμικών μονάδων και έργων ΑΠΕ, την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και ΦΑ, την προμήθεια και εμπορία ΦΑ, το σχεδιασμό και κατασκευή έργων ηλεκτρικών υποδομών κλπ. Όλα αυτά γίνονταν μέσω τριών ξεχωριστών business units, P&G, RSD και SES με πολλές επικαλυπτόμενες δραστηριότητες που πολλές φορές μπέρδευαν τόσο τα μέρη με τα οποία καλούμασταν να συναλλαχθούμε όσο και την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, μη επιτρέποντας τη βελτιστοποίηση του επιχειρησιακού αποτελέσματος, τη σωστή αποκρυστάλλωση της πραγματικής αξίας. Για το σκοπό αυτό ενοποιούμε τα τρία προηγούμενα business units κάτω από ένα ενιαίο κλάδο ενέργειας, δημιουργώντας πέντε διευθύνσεις».

Τι επιδιώκει

Μέσα από το μετασχηματισμό και το διαχωρισμό δραστηριοτήτων, ο όμιλος επιδιώκει ένα πιο λειτουργικό μοντέλο που ευνοεί εσωτερικές συνέργειες, αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων, καλύτερη εσωτερική επικοινωνία, με βασική στόχευση την προοδευτική αποκέντρωση αποφάσεων της Διοίκησης.

Επίσης επιδιώκει:

  • Την αναγνώριση της πραγματικής χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας και την περαιτέρω αύξησή της, με παράλληλη στόχευση investment grade rating στο δανεισμό της.
  • Επικέντρωση στην ανάπτυξη του Ανθρωπίνου Δυναμικού, η οποία να δημιουργεί συνθήκες αξιοκρατικής ανέλιξης, με ξεκάθαρο value proposition.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη σε δραστηριότητες όπου παρουσιάζονται ευκαιρίες (π.χ., Υποδομές & Παραχωρήσεις στην Ελλάδα, νέες τεχνολογίες, νέες αγορές διεθνώς).

Ο «πράσινος» στόχος και τα διεθνή κεφάλαια

Θυμίζουμε πως η εταιρεία θα συμμετέχει για πρώτη φορά στους Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones (Dow Jones Sustainability Indices), που χαρακτηρίζονται διεθνώς ως το σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις των εταιρειών σε θέματα βιωσιμότητας, ως μέλος του δείκτη DJSI Emerging Markets (με ημέρα εισαγωγής την 19η Δεκεμβρίου 2022).

Η ένταξη της Mytilineos στο δείκτη, σε συνέχεια και της εισαγωγής στον MSCI Standard Greece από το Μάιο του 2022, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά της ανάμεσα σε ένα πλήθος επενδυτικών κεφαλαίων που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στις επιδόσεις ESG.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ο όμιλος είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που το 2019 δεσμεύτηκε ώστε έως το 2030 να έχει μειώσει κατά 30% τους ρύπους της και να τους έχει μηδενίσει έως το 2050. Πλέον, το 55% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες.

Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη ανακοινώθηκε η συμφωνία με το καναδικό fund Fairfax του ινδικής καταγωγής Πρεμ Γουάτσα για το «ποντάρισμα» 100 εκατ. ευρώ συνολικά, αποκτώντας -όταν ολοκληρωθούν οι κινήσεις- ποσοστό 6,57% στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. H Fairfax θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Μυτιληναίος.

Το ενδιαφέρον εισαγωγής σε ξένο χρηματιστήριο

Μετά την επίτευξη του πρώτου μεγάλου στόχου που ήταν η είσοδος στο δείκτη MSCI Standard Greece στον οποίο εισήλθε τον περασμένο Μάιο, επόμενος μεγάλος στόχος του κ. Μυτιληναίου είναι ο όμιλος να αποκτήσει – και διεθνώς – το χρηματιστηριακό εκτόπισμα και την αποτίμηση που του αξίζει.

Να «παίξει» σε διεθνείς… πίστες και χρηματιστηριακά, να συγκριθεί με τους καλύτερους, να μπει στην πρώτη κατηγορία όπου παίζουν οι μεγάλοι διεθνώς. Άρα, ο στόχος του νέου μεγάλου μετασχηματισμού, εκτός από όλα τα πρακτικά ζητήματα στη λειτουργία και στην αναγνωρισιμότητα του brand, θα είναι και η – εν ευθέτω χρόνω – εισαγωγή σε ένα μεγάλο διεθνές χρηματιστήριο.

Τα μεγέθη της Μυτιληναίος είναι τέτοια που δικαιολογούν και με το παραπάνω την παρουσία του σε ένα - ή και περισσότερα - μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης, όπως είναι το Euronext των Βρυξελλών ή του Παρισιού, όμως ο μεγάλος στόχος είναι η απευθείας εισαγωγή στον FTSE 100 του Λονδίνου, όπου οι κεφαλαιοποιήσεις που απαιτούνται, ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Προφίλ παγκόσμιου «παίκτη», στόχος το άλμα μεγεθών το 2022

Οι υψηλές αποδόσεις της μεταλλουργίας και η ωρίμανση των μεγάλων επενδύσεων στην παραγωγή ενέργειας και σε έργα ΑΠΕ οδηγούν το 2022 σε διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας της Mytilineos.
Evaggelos Mytilineos, Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου η Mytilineos

Η κίνηση αναμένεται να γίνει τους επόμενος 12 - 18 μήνες λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη και διεθνή γεωγραφική παρουσία της και στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορευσιμότητας της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.
MYTILINEOS_ESG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Κατασκευάζει δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής CCGT στην Πολωνία

Το έργο PAK CCGT αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2027. Η συμβατική τιμή για την Mytilineos ανέρχεται περίπου σε 250 εκατ. ευρώ. Η συνολική επένδυση υπερβαίνει την αξία των 2,3 δισ. PLN (500 εκατ. ευρώ).