ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Plaisio. Πλαισιο
Φωτο: Shutterstock

Γιατί η οικογένεια Γεράρδου αποφάσισε να φύγει το Πλαίσιο από το ΧΑ

Η χαμηλή διασπορά τροχοπέδη για την πραγματική αποτίμηση της μετοχής στο ταμπλό. Άλλη μια νοικοκυρεμένη εταιρεία με αδιάκοπες κερδοφόρες χρήσεις και συνεχείς διανομές μερισμάτων αποχαιρετά το ΧΑ.

Στην τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας Πλαίσιο, τον Ιούνιο του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Κώστας Γεράρδος είχε χαρακτηρίσει τη μετοχή υποτιμημένη και παραδέχτηκε πως θέλει ένα story για να αφυπνιστεί αλλά παράλληλα είχε επισημάνει πως μέσα σε ένα τέτοιο ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον η διοίκηση είναι πολύ δύσκολο να εγγυηθεί για ένα αναπτυξιακό story. 

Επίσης, στην ίδια συνέλευση, στην παρατήρηση των μετόχων πως το μέρισμα που δίνει η εταιρεία είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τα διαθέσιμα που έχει, ο πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας κ. Γιώργος Γεράρδος απάντησε με πικρία: «πέρυσι δώσαμε μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου, αλλά δυστυχώς η πρωτοβουλία αυτή δεν αποτυπώθηκε στη μετοχή». 

Παράλληλα, τον περασμένο Νοέμβριο χορηγούμενη ανάλυση από την εταιρεία η Eurobank Equities είχε θέσει ως τιμή στόχο για τη μετοχή τα 4,6-5,5 ευρώ χωρίς σύσταση, όταν στο ταμπλό ήταν στα 3 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με την αντίληψη των βασικών μετοχών, η σχέση της μετοχής με το Χρηματιστήριο ήταν αδιάφορη έως προβληματική. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στο 9μηνο ήταν 102 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση 69 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό βεβαίως έπαιζε ρόλο η πολύ χαμηλή διασπορά της μετοχής. Πατέρας και γιος Γεράρδος είχαν στην κατοχή τους το 82,18% του μετοχικού κεφαλαίου, οι θεσμικοί είχαν το 10% και μόνο το 7,8% άλλαζε χέρια μέσω του ΧΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση δεν είχε κάνει κάποια κίνηση, ώστε να ενισχύσει τη διασπορά της μετοχής.

Οπότε, η χθεσινή ανακοίνωση για προαιρετική δημόσια πρόταση από του βασικούς μετόχους για να αποκτήσουν το υπόλοιπο 17,82% που δεν κατέχουν στην εταιρεία δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

Το τίμημα ορίστηκε στα 4,58 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή με premium 45% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος των  3,15 ευρώ. Το τίμημα των 4,58 ευρώ  προσδιορίστηκε μετά από την αποτίμηση της εταιρείας από τη Euroxx.

Η οικογένεια Γεράρδου θα πρέπει να καταβάλει 18 εκατ. ευρώ (3.932.952 μετοχές Χ 4,58 ευρώ) για να αποκτήσει το 100% της εταιρείας και να αιτηθεί τη διαγραφή από το ΧΑ. Τα οφέλη είναι προφανή: θα παίρνει όλα τα μερίσματα, θα γλιτώσει πολλά λειτουργικά έξοδα και δεν θα δημοσιεύει αναλυτικά τις επιδόσεις της ώστε να γνωρίζει ο ανταγωνισμός την οικονομική της κατάσταση.

Θα λείψει η εταιρεία από το ΧΑ; Η απάντηση είναι «ναι». Εισήχθη στο ΧΑ το 2000 εισπράττοντας 1,5 εκατ. ευρώ (αναγωγή από δραχμές της εποχής) και από τότε έχει εμφανίσει μόνο κερδοφόρες χρήσεις και έχει μοιράσει μερίσματα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Είναι μια νοικοκυρεμένη εταιρεία με πολλές πρωτιές, όπως η ίδρυση του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματας, η παράδοση των προϊόντων στο σπίτι, η εκτενής εκπαίδευση του προσωπικού  αλλά και ιδιαίτερα ανθεκτική, καθώς οι ξένες αλυσίδες με παρόμοια προϊόντα που επιχείρησαν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα έσπασαν τα μούτρα τους.

Από την άλλη πλευρά, η μετοχή είναι η βιτρίνα της εταιρείας και εκεί το management δεν τα πήγε ιδιαίτερα καλά. Το γεγονός είναι πως άλλη μια καλή εταιρεία αποχωρεί από το ελληνικό, χρηματιστήριο το οποίο μέχρι σήμερα, και με όλες τις διοικήσεις που έχουν περάσει δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει το περιβόητο «βάθος».

Σημειώνεται ότι η εταιρεία το 2021 πέτυχε ρεκόρ τζίρου 453 εκατ. ευρώ και EBITDA 20 εκατ. ευρώ. Στο 9μηνο του 2022 είχε τραπεζικό δανεισμό 12,2 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 40 εκατ. ευρώ. Δραστηριοποιείται στις πωλήσεις τεχνολογίας (PC, ηλεκτρονικές εφαρμογές), στις πωλήσεις ειδών γραφείου, στην κινητή τηλεφωνία  και εδώ και μερικά χρόνια στον τομέα των λευκών ηλεκτρικών συσκευών.

Θα λείψει το ΧΑ στην εταιρεία; Δύσκολο να πει κανείς. Σε πρώτη ανάγνωση όχι, εξού και η απόφαση των μετόχων για την απόσυρση. Το θέμα είναι πως οι συνθήκες της οικονομίας έχουν αλλάξει.  Ακόμα και οι καλές εταιρείες χωρίς εξάρτηση από δανεισμό χρειάζονται κατά περιόδους φθηνά κεφάλαια που μόνο το ΧΑ θα μπορεί να εξασφαλίσει. Επίσης, το να είναι μια εταιρεία εισηγμένη έχει διαρκώς μια αποτίμηση, ασχέτως αν αυτή είναι υποτιμημένη. Σταδιακά οι προσωποπαγείς εταιρείες δίνουν τη θέση τους σε πολυμετοχικά σχήματα και οι βασικοί μέτοχοι αποχωρούν με το αζημίωτο, μια διαδικασία που γίνεται πιο εύκολα μέσω των αγορών. Το μέλλον θα δείξει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ποντάρει η Πλαστικά Θράκης για καλύτερες επιδόσεις το 2023

Η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα και προϊόντα συσκευασίας παραμένει χαμηλή αλλά έχει ανακάμψει σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ φέτος για αύξηση παραγωγής και καλύτερη αποδοτικότητα κόστους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Jumbo: Πώς ο Βακάκης έβαλε τα... γυαλιά σε ξένους θεσμικούς επενδυτές

Τρία χρόνια μετά την κόντρα με τους ξένους θεσμικούς, που πίεζαν για εξαγορές και μεγαλύτερα μερίσματα, η Jumbo έχει διπλασιάσει τον τζίρο της με οργανική ανάπτυξη και έχει μοιράσει στους μετόχους περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Frigoglass: Ψυχρολουσία σε μικρομετόχους από το deal με ομολογιούχους

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας οι ομολογιούχοι χωρίς οι μέτοχοι να έχουν ενημερωθεί από τη διοίκηση. Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σκανάρει» η Ideal την αγορά για εξαγορές, εντόπισε έξι πιθανούς στόχους

Ευκαιρίες σε βιομηχανικό τομέα και πληροφορική, δυνατότητα άντλησης δανεισμού έως 70 εκατ. για χρηματοδότηση συμφωνιών. Αναμένεται αύξηση μεγεθών από τις λειτουργικές δραστηριότητες. Οι εκτιμήσεις για την αξία της μετοχές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι θα μοιράζει στους μετόχους του ο ΟΤΕ, αλλαγή πορείας για τη Ρουμανία

Γιατί μειώθηκαν φέτος η διανομή μερίσματος και οι αγορές μετοχών, πώς θα γίνονται οι υπολογισμοί στο εξής. Ο αιφνιδιασμός της αγοράς και οι εξηγήσεις της διοίκησης. Για πρώτη φορά δεν αποκλείστηκε η πώληση της Telekom Romania.