ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza, trapeza peiraios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Στην κορυφή των αποδόσεων το 2022 η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΔΑΚ καταγράφει μακράν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική αγορά asset management την τελευταία τριετία, και το 2022 το σύνολο σχεδόν των κεφαλαίων υπό διαχείριση έχουν καταγράψει υπεραπόδοση.

Η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ συνέχισε και το 2022 τη σταθερή της πορεία ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων στην Ελλάδα, με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση 3 δισ. ευρώ, και όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζεται η εταιρεία, κατέγραψε για το 2022 καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΔΑΚ καταγράφει μακράν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ελληνική αγορά asset management την τελευταία τριετία, με την πορεία αυτή να έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς να ενισχύσει τα μεγέθη της στα επενδυτικά προϊόντα. 

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της στρατηγικής, δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Τράπεζα Πειραιώς ένας νέος οργανωτικός κλάδος, το "Wealth & Asset Management”, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών διαχείρισης περιουσίας ιδιωτών, επιχειρηματικών και θεσμικών πελατών. Επικεφαλής του νέου κλάδου είναι ο κ. Αχιλλέας Κοντογούρης ως Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των επενδυτικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδος, δύο αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη με το Πειραιώς Μετοχικό Εσωτερικού στην 1η θέση και το Piraeus Private Banking ESG Greece Equity Fund στην 2η θέση, ανάμεσα σε συνολικά 41 Α/Κ στην κατηγορία τους.

Συγκεκριμένα:

  • Το Α/Κ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ κατέγραψε την κορυφαία απόδοση στην κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδος με 9,02% με την μέση απόδοση στην κατηγορία να ανέρχεται σε 3,96% και αντίστοιχα τον ΓΔ του ΧΑ στο 4,08%. Στην 2η θέση ακολούθησε το PIRAEUS PRIVATE BANKING ESG GREECE EQUITY FUND με 8,49%, το οποίο μάλιστα είναι το πρώτο Α/Κ της ελληνικής μετοχικής αγοράς που επενδύει με χαρακτηριστικά ESG [νέος δείκτης ATHEX ESG] 
  • Συνολικά στην κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδος, όλα τα Α/Κ της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ [ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, PIRAEUS PRIVATE BANKING ESG GREECE EQUITY FUND,  ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α/Κ ESG ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ], ανεξαρτήτως κατηγορία μεριδίων,  ξεπέρασαν σε απόδοση τον ΓΔ του ΧΑ και την μέση απόδοση της κατηγορίας, καταλαμβάνοντας 7 από τις πρώτες 10 θέσεις στην κατάταξη και σε σύνολο 41 Α/Κ
  • Το Α/Κ ΠΕΙΡΑΙΩΣ LOW VOLATILITY FUND OF FUNDS MIKTO κατέγραψε την κορυφαία απόδοση στην κατηγορία των Fund of Funds Μικτά. Αντίστοιχα, το Α/Κ PIRAEUS PRIVATE BANKING MEGATRENDS GLOBAL EQUITY κατέγραψε την κορυφαία απόδοση στην κατηγορία των Μετοχικών Α/Κ Διεθνή. Πρόκειται για 2 νέα θεματικά Α/Κ που εφαρμόζουν για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά στρατηγικές τύπου Low Vol & Megatrends, και τα οποία απέδειξαν μέσα σε αυτό το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον την σημασία της διαφοροποίησης και της εφαρμογής εξελιγμένων στρατηγικών διαχείρισης
  • 7 επιπλέον Α/Κ της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΔΑΚ κατέλαβαν την 2η θέση στις επιμέρους κατηγορίες τους [FoFs Μετοχικά, FoFs Ομολογιακά, Χρηματαγοράς, Μετοχικά Διεθνή, Μετοχικά Ελλάδος, Μετοχικά Ευρωζώνης, Μικτά], αποδεικνύοντας έμπρακτα την ποιότητα της διαχείρισης

Αντίστοιχα σημαντικά αποτελέσματα καταγράφηκαν και στα θεσμικά χαρτοφυλάκια, όπου η Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ προσφέρει επαγγελματική διαχείριση υψηλού επιπέδου, με το σύνολο σχεδόν των κεφαλαίων υπό διαχείριση να έχουν καταγράψει υπεραπόδοση σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς τους για το 2022. Και αυτό σε ένα εξαιρετικά δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο απαιτούσε προσαρμογή της επενδυτικής στρατηγικής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΔΑΚ καταγράφει τα υψηλότερα μεγέθη σε επενδύσεις σε Α/Κ της εγχώριας αγοράς με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους €1.144 εκ. Αντίστοιχα και σε ποσοστό επί των συνολικών κεφαλαίων είναι η μοναδική εταιρεία με ποσοστό άνω του 50% σε ελληνικά Α/Κ.

Επίσης, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΔΑΚ παραμένει πιστή στον στρατηγικό της σχεδιασμό αναφορικά με την υιοθέτηση των Αρχών Υπεύθυνων Επενδύσεων, αποτελώντας τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας σε επενδύσεις με χαρακτηριστικά ESG [A/K άρθρο 8 – SFDR] με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 329 εκατ. ευρώ.

Στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά των θεσμικών επενδυτών, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΔΑΚ συνεχίζει να προσφέρει επαγγελματική διαχείριση υψηλού επιπέδου, με το σύνολο σχεδόν των κεφαλαίων υπό διαχείριση να έχουν καταγράψει υπεραπόδοση σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς τους για το 2022.

Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενη στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες, η εταιρεία προσέφερε και προσφέρει νέες επενδυτικές λύσεις που καλύπτουν τις ανάγκες για σταθερή απόδοση, όπως το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο Πειραιώς Α/Κ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2027 Ομολογιακό Εσωτερικού, το οποίο είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους επενδυτές, καταγράφοντας εισροές ύψους €183 εκατ., τις μεγαλύτερες στην ελληνική αγορά για το 2022.

Ο Ηρακλής Μπαμπλέκος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε: «Το 2022 ήταν μια ακόμη χρονιά υψηλών επιδόσεων για την Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, αποτέλεσμα της στρατηγικής που εφαρμόζει και της προσήλωσής της στο όραμά της. Στόχος μας για το 2023 είναι η εταιρεία να πρωταγωνιστήσει στην στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας με όρους βιωσιμότητας και να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς στην αγορά διαχείρισης κεφαλαίων, τόσο με την επίτευξη αποδόσεων για τους πελάτες της, όσο και για το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και επαγγελματισμού των στελεχών της».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο αμοιβαίο κεφάλαιο για τους πελάτες του Piraeus Private Banking

Το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο  επενδύει σε μετοχικές αξίες επιλεγμένων εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης διεθνώς, οι οποίες ανήκουν στους κλάδους που σε κάθε χρονική συγκυρία θεωρούνται επίκαιροι και ελκυστικοί
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κ. Χριστοδούλου (Πειραιώς): Θετικές οι προοπτικές του factoring στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, ανεξάρτητα από την επίδραση που έχει το μέγεθος της οικονομίας, το ίδιο το προϊόν Factoring έχει δημιουργήσει μια δυναμική προοπτική.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπέρβαση στόχων κερδοφορίας - αποδοτικότητας το 2022 από την Τρ. Πειραιώς

Χρ. Μεγάλου: Ορόσημο το 2022 με ισχυρά αποτελέσματα. Τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 0,42 ευρώ έναντι στόχου 0,37 ευρώ. Στο 10% η απόδοση ιδίων κεφαλαίων έναντι στόχου 9%. Ισχυρή πιστωτική επέκταση και μεγάλη μείωση δείκτη NPEs στο 6,8%.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέος COO της Τράπεζα Πειραιώς ο Χάρης Μαργαρίτης, αποχωρεί ο Δ. Μαυρογιάννης

Τη θέση του COO αναλαμβάνει ο κ. Χάρης Μαργαρίτης, μέχρι πρότινος Γενικός Διευθυντής - CIO του Ομίλου, με επιτυχημένη πορεία στον οργανισμό και πολυετή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας.