ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:33:46 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Mytilineos
Φωτο: Mytilineos

Συμφωνία Mytilineos με Saint-Gobain για πώληση ρεύματος στην Ιταλία

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου της Saint-Gobain στο Vidalengo και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2023.

Συμφωνία πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) μέσω απευθείας γραμμής, με την ενέργεια να παράγεται από ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4,9 MW στην Ιταλία υπέγραψαν η Mytilineos - Energy & Metals και η Saint-Gobain, μία διεθνής εταιρεία με ηγετική θέση στις βιώσιμες υποδομές.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου της Saint-Gobain στο Vidalengo, κοντά στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στα μέσα του 2023. Θα παράγονται περισσότερες από 7,5 GWh «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, μειώνοντας έτσι περισσότερους από 3.900 τόνους CO2 κάθε χρόνο - το ισοδύναμο του ετήσιου αποτυπώματος άνθρακα περίπου 700 ανθρώπων που ζουν στην Ιταλία.

O Ιωάννης Καλαφατάς, Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του Κλάδου Ενέργειας της Mytilineos δήλωσε σχετικά: «Η Mytilineos εξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο utility ενέργειας, ωστόσο, καθώς είναι ταυτόχρονα και μία από τις μεγαλύτερες ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη, κατανοεί τις αυξημένες ανάγκες των συνεργατών της. Η Ιταλία είναι μία χώρα στρατηγικής σημασίας για την Εταιρεία και με αυτή τη συμφωνία αποδεικνύουμε την ικανότητά μας να προσφέρουμε λύσεις ενέργειας σε τοπικές βιομηχανίες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο ενεργειακής αστάθειας, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα την ιταλική πολιτική ενεργειακής ανεξαρτησίας».

Το 10ετές αυτό PPA διασφαλίζει ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της Saint-Gobain στο Vidalengo. Επιπλέον, καθώς έχει «κλειδώσει» μία ευνοϊκή τιμή, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης τελών δικτύου. Το έργο εμπίπτει στον ιταλικό κανονισμό για την ιδιοκατανάλωση, γνωστό ως SEU.

Ο Gaetano Terrasini, CEO της ιταλικής Saint-Gobain, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα είναι μέρος του DNA της Saint-Gobain. Το όραμα του Ομίλου είναι να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες κατασκευές, όχι μόνο χάρη σε λύσεις που καθιστούν δυνατή την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών και άνετων κτιρίων, αλλά και χάρη στις διαδικασίες παραγωγής, για τις οποίες έχουμε θέσει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά τη μείωση των CO2, των αποβλήτων και του νερού. Η οριστικοποίηση αυτής της συμφωνίας για το εργοστάσιό μας στο Vidalengo αντιπροσωπεύει μία από τις ενέργειες που θα υποστηρίξουν την λειτουργία μας στην Ιταλία για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του Ομίλου για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050».

Η Mytilineos υποστηρίζει πλήρως το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας και της Ιταλίας για απανθρακοποίηση, με τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις, ειδικά τώρα που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Εταιρεία διαθέτει σήμερα στην Ιταλία χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων 157MW σε κατασκευή και 2 GW σε ανάπτυξη, ενώ σχεδιάζει να προσθέσει επιπλέον 1 GW εντός του 2023.

Ταυτόχρονα, επιταχύνεται η ωρίμανση του συνολικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Mytilineos ισχύος 9,1GW, το οποίο αποτελείται από έργα σε αρκετές χώρες και σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα:

  • 539 MW είναι σε λειτουργία (εκ των οποίων 283MW στο εξωτερικό)
  • ~1.0GW  είναι υπό κατασκευή (εκ των οποίων 827MW στο εξωτερικό)
  • ~2.2GW σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης, δηλαδή έργα τα οποία είτε είναι έτοιμα είτε θα είναι σύντομα έτοιμα για κατασκευή (εκ των οποίων ~1.5GW στο εξωτερικό)
  • >5GW σε λιγότερο ώριμο στάδιο ανάπτυξης (εκ των οποίων ~4GW στο εξωτερικό)
     

Οι Gattai, Minoli, Partners και Our New Energy παρείχαν συμβουλευτική στην Mytilineos σχετικά με τη συγκεκριμένη συναλλαγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Εγκρίθηκαν τα σχέδια διάσπασης των κλάδων Υποδομών και Παραχωρήσεων

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών απόσχισης τελεί υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εγκρίσεων από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και τις αρμόδιες Αρχές.
Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Σύμβαση με RWE για έργο στη Βρετανία αξίας 62 εκατ. ευρώ

Το έργο υποστηρίζει τους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για «πράσινη» ενέργεια και μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2025. Επιπλέον, αποτελεί μέρος του Προγράμματος Stability Pathfinder του Εθνικού Δικτύου για την Αγγλία και την Ουαλία.
Mytilineos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mytilineos: Ολοκληρώθηκε η χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών στην Αυστραλία

Πρόκειται για τη δεύτερη χρηματοδότηση της εταιρείας στην Αυστραλία, αλλά και η δεύτερη για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών έργων διεθνώς και είναι από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ANZ και Westpac.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την Mytilineos, έρχεται «απογείωση» μεγεθών

Σύμφωνα με την διοίκηση της Mytilineos τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 θα κλείσουν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ από το 2022 τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας αναμένεται να «απογειωθούν». Τι ξεχωρίζουν οι χρηματιστηριακές.