ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Παιχνίδι καθυστερήσεων από Ηλιόπουλο, αλλά προχωρά το deal Attica - ΑΝΕΚ

Αναβολή της συνέλευσης της MIG για τις 3 Μαρτίου προκάλεσε η πλευρά του εφοπλιστή. Τα οφέλη της MIG από τη μεταβίβαση της Attica ανέλυσε η διοίκηση. Ενστάσεις Ηλιόπουλου για την αποτίμηση και επίθεση στην Τρ. Πειραιώς.

Παράταση 18 ημερών έλαβε το «σίριαλ» της γενικής συνέλευσης της MIG που άρχισε στις 6 Φεβρουαρίου και, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου, ανάβοντας το πράσινο φως για έναν μεγάλο εταιρικό μετασχηματισμό στον χώρο της ακτοπλοΐας με πρωταγωνιστές την Attica Group (Superfast, Blue Star, HSW) και την ΑΝΕΚ.

Είναι ένα σχέδιο που προωθεί η Τράπεζα Πειραιώς με στόχο να μηδενίσει τα δάνεια της MIG, να διασώσει την ΑΝΕΚ και να μειώσει δραστικά το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της. Η Πειραιώς έχει υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το 100% της MIG προσφέροντας 0,1668 ευρώ ανά μετοχή και ήδη ελέγχει το 52,8% της MIG.

Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, εκτός απροόπτου, θα ληφθεί η απόφαση από τη γενική συνέλευση της MIG για την έγκριση της συναλλαγής που προβλέπει τη μεταβίβαση του 79,38% της Attica Group που κατέχει η MIG προς τη Strix Holdings, θυγατρική της Πειραιώς, με αντάλλαγμα δάνεια ύψους 443,8 εκατ. ευρώ της MIG που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Strix. Είναι το πρώτο βήμα, ώστε μετά να ακολουθήσει η συγχώνευση Attica-ANEK δημιουργώντας μια ηγετική δύναμη  στον χώρο της ακτοπλοΐας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.

Στη χθεσινή συνέλευση αναβλήθηκε η λήψη απόφασης μετά από αίτημα του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου, που μαζί με φίλιες δυνάμεις ελέγχει το 10,69% της MIG και είχε αυτό το δικαίωμα. Ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος δεν συμφωνεί με τη συγχώνευση, είχε στείλει προς το ΔΣ της MIG περί τα 15 ερωτήματα σχετικά με τους όρους και τους σκοπούς της συναλλαγής υποβάλλοντας ενστάσεις σχετικά με τις αποτιμήσεις κ.α. Τα ερωτήματα του κ. Ηλιόπουλου αλλά και άλλων μετόχων απαντήθηκαν από τη διοίκηση της MIG, με τον κ. Ηλιόπουλο να ζητεί την αναβολή ώστε να μελετήσει τις απαντήσεις και στη συνέλευση της 3ης Μαρτίου να τοποθετηθεί εκ νέου. 

Σημειώνεται ότι στη συνέλευση της 3ης Μαρτίου το σώμα των μετόχων θα εγκρίνει τη μεταβίβαση του 79,38% της Attica στην Strix, καθώς υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία από την Τράπεζα Πειραιώς. Πλειοψηφία υπήρχε και χθες, αλλά όπως προαναφέρθηκε δεν τέθηκε θέμα ψηφοφορίας, λόγω της αναβολής που ζήτησε η πλευρά Ηλιόπουλου. Επίσης, δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία το reverse split της ΜIG (1 νέα για κάθε 30 παλαιές), η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της MIG κατά 81,4 εκατ. ευρώ για απαλοιφή ζημιών και η παροχή stock options στα μέλη της διοίκησης και το προσωπικό. Και για τα τρία θέματα αναμένεται επίσης το σώμα των μετόχων να ανάψει το «πράσινο φως» στις 3 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη συνέλευση της MIG στις 6 Φεβρουαρίου δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία για να συζητήσει τα παραπάνω θέματα.

Σύμφωνα με την πρόταση της Strix, το 79,38% της Attica ανταλλάσσεται με 443,8 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα το 100% της ακτοπλοϊκής να αποτιμάται στα 560 εκατ. ευρώ και μαζί με τα δάνεια των 428 εκατ. ευρώ της Attica το enterprise value να ξεπερνά τα 980 εκατ. ευρώ. Τα 560 εκατ. ευρώ για το 100% της Attica συνιστούν αποτίμηση στα 2,6 ευρώ ανά μετοχή. Η Strix ελέγχει ήδη το 11% της Attica και όταν αποκτήσει και το 79,38% θα κατέχει πάνω από το 90% και θα πρέπει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το ποσοστό που δεν βρίσκεται στην κατοχή της.

Σημειώνεται πως οι εταιρείες  KPMG και Euroxx που είχαν προχωρήσει σε αποτίμηση της Attica είχαν δώσει τιμή μεταξύ 1,37-1,80 ευρώ η πρώτη και 1,22-1,92 ευρώ η δεύτερη.

Μετά τη συγχώνευση με την ANEK, η Attica Group θα είναι η 5η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρεία στον κόσμο όσον αφορά τους επιβάτες και 7η στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στη γραμμική δυνατότητα φόρτωσης οχημάτων, ενώ η ΑΝΕΚ κατατάσσεται στην 18η θέση. Στο νέο σχήμα, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΑΝΕΚ -μεταξύ των οποίων και η Πειραιώς- θα ελέγχουν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Η συγχώνευση θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα οφέλη της συναλλαγής για τη MIG και οι ενστάσεις Ηλιόπουλου

Αναφερόμενος ο διευθύνων σύμβουλος της MIG κ. Γιώργος Ευστρατιάδης στα οφέλη της MIG από τη συναλλαγή σημείωσε τα εξής: Η MIG μηδενίζει το δανεισμό της και εξοικονομεί ετησίως 20 εκατ. ευρώ από τόκους που ροκάνιζαν τα ίδια της κεφάλαια. Επίσης, όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή που βγάζει μια αποτίμηση περί τα 44 εκατ. ευρώ για το 79% της Attica Συμμετοχών, θα δώσει τη δυνατότητα στη MIG να γράψει λογιστικά κέρδη 85 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ενδεχομένως θα φανεί στον ισολογισμό του πρώτου εξαμήνου της MIG και θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2023.

Η MIG θα μείνει μόνο με την RKB, την εταιρεία ακινήτων στη Σερβία. Η RKB έχει 28 ακίνητα, αποτίμηση στα 207 εκατ. ευρώ και το 2022 είχε τζίρο 7 εκατ. ευρώ, EBITDA 2,9 εκατ. ευρώ και δανεισμό 88 εκατ. ευρώ. Στα άμεσα σχέδια της ΜΙG δεν είναι η πώληση της RKB αλλά η αξιοποίηση της και ιδιαίτερα η αξιοποίηση μεγάλων οικοπεδικών εκτάσεων που διαθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Ευστρατιάδη, αν το το deal δεν ολοκληρωθεί, η MIG θα επιβαρύνεται κατά τα επόμενα χρόνια με ετήσιο κόστος χρηματοδότησης 23-27 εκατ. ευρώ και θα έπρεπε να προχωρήσει σε μη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου ώστε να διατηρήσει τα ίδια της κεφάλαια στο απαιτούμενο ύψος που ορίζει ο νόμος. Επίσης, τόνισε πως η MIG αν παρέμενε βασικός μέτοχος της Attica δεν θα μπορούσε να στηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της Attica.

Ο κ. Ηλιόπουλος κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήρθε πολλές φορές σε αντιδικία με τη διοίκηση της MIG. Πρώτα διαφώνησε με τις αποτιμήσεις που έδωσαν για την Attica η ΚPMG και η Euroxx, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Όσο ξέρω εγώ από αεροδιαστημική, τόσο ξέρουν αυτοί από ακτοπλοΐα». Ισχυρίστηκε πως όλος αυτός ο σχεδιασμός εξυπηρετεί την Πειραιώς ώστε με «λογιστικά τερτίπια» να μειώσει τα κόκκινα δάνειά της. Γενικότερα, με τα ερωτήματα που υπέβαλε προς τη διοίκηση της MIG φάνηκε να εκτιμά ότι η Attica αξίζει πολύ περισσότερο από την αποτίμηση των 560 εκατ. ευρώ αλλά σε επισήμανση του νομικού συμβούλου της MIG ότι η Attica «είναι η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρεία», ο εφοπλιστής αντέτεινε ότι είναι «η μεγαλύτερη εταιρεία σε ...δανεισμό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Group: Η αποτίμηση των 559 εκατ. και οι νέοι στόχοι με την ΑΝΕΚ

MIG και Πειραιώς είχαν δεχτεί προσφορά 300 εκατ., ενώ με τη μεταβίβαση στη Strix Holdings η αποτίμηση ανεβαίνει στα 559 εκατ. Το deal με την ΑΝΕΚ δημιουργεί την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου διεθνώς. Τι σημαίνει για τους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολική επαναφορά της MIG, ξεκινά επενδύσεις με δύναμη πυρός 35 εκατ. ευρώ

Καθαρή από δάνεια μετά τη μεταβίβαση της Attica, η εταιρεία από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το επενδυτικό της πλάνο. Τα σχέδια για τη θυγατρική RKB και η κεφαλαιακή «ένεση» της μητρικής Πειραιώς.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.