ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MIG

Από ακίνητα έως «κόκκινα» δάνεια θα επενδύει η «νέα» MIG Συμμετοχών

Διευρύνει το φάσμα των επενδυτικών της δραστηριοτήτων η MIG, εν αναμονή της κεφαλαιακής ενίσχυσης από την Πειραιώς. Τα σχέδια για την καλύτερη απόδοση της θυγατρικής στη Σερβία.

Τις τελευταίες «πινελιές» πριν εφαρμόσει το επενδυτικό της πλάνο με τη στήριξη της Τράπεζας Πειραιώς βάζει η διοίκηση της MIG Συμμετοχών, συγκαλώντας έκτακτη γενική συνέλευση στις 16 Νοεμβρίου με θέμα τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας.

Ειδικότερα, θα προστεθούν δραστηριότητες όπως απόκτηση και ανάπτυξη ακινήτων, παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια κ.α. Έως σήμερα η MIG λειτουργούσε αποκλειστικά ως εταιρεία συμμετοχών και δεν μπορούσε για να παράδειγμα να αγοράσει ένα ακίνητο και να το μισθώσει. Η νέα δραστηριότητα στο real estate ανοίγει το δρόμο και για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.

Η ΜΙG μετά τη μεταβίβαση της Attica Συμμετοχών στη Strix με αντάλλαγμα τη διαγραφή δανείων ύψους 443 εκατ. ευρώ έχει αλλάξει εντελώς φυσιογνωμία. Aπό μια υπερδανεισμένη εταιρεία συμμετοχών με ασήμαντα έσοδα έχει εξυγιανθεί και ετοιμάζεται να επανέλθει δυναμικά στον τομέα των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου - οι μεταβολές στο 9μηνο θα είναι ανεπαίσθητες- εμφάνισε μηδενικό δανεισμό σε επίπεδο μητρικής, καθαρά ενοποιημένα κέρδη 104,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 36,1 εκατ. ευρώ πέρσυ, λόγω της θετικής επίδρασης από τη διάθεση της συμμετοχής στην Αttica, ίδια κεφάλαια 122,7 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα 13,3 εκατ ευρώ.

Τα έσοδα της που προέρχονται αποκλειστικά από την εταιρεία ακινήτων RΚΒ στη Σερβία, διαμορφώθηκαν στα 3,8 εκατ. ευρώ από 3,6 εκατ. ευρώ το περσινό διάστημα.

Ήδη τμήμα των διαθεσίμων -πάνω από 3 εκατ. ευρώ- έχει τοποθετηθεί σε μετοχές αλλά και σε εταιρικά ομόλογα με υψηλές αποδόσεις.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το επενδυτικό πλάνο της MIG με την κεφαλαιακή ενίσχυση από τον βασικό μέτοχο που είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης για τη MIG ελέγχει περίπου το 88% τoυ μετοχικού της κεφαλαίου και έχει κάθε λόγο να στηρίξει την αποτίμηση της θυγατρικής της. Εκτιμάται ότι συνολικά η Πειραιώς στη MIG τα τελευταία χρόνια μαζί με τη δημόσια πρόταση έχει επενδύσει άνω των 140 εκατ. ευρώ.

Για αυτό και θα «προικίσει» με κεφάλαια τη θυγατρική της ώστε να εκκινήσει εκ νέου επενδυτική δραστηριότητα με γνώμονα την καλύτερη απόδοση των απασχολούμενων κεφαλαίων. Ο τρόπος δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά μπορεί να γίνει είτε με αύξηση κεφαλαίου, είτε με έκδοση ομολογιακών δανείων.

Προς το παρών η αποτίμηση των 112 εκατ. ευρώ είναι απαιτητική για μια εταιρεία που έχει μόνο τα έσοδα της RKB και ζημιές στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων από τη δραστηριότητα της εταιρείας που εκμεταλλεύεται  25 ιδιόκτητα εμπορικά κέντρα στο Βελιγράδι και σε άλλες 20 πόλεις της Σερβίας. 

Η RKB έχει τραπεζικό δανεισμό 90 εκατ. ευρώ και τα EBITDA που σημειώνει μόλις και μετά βίας καλύπτουν τις υποχρεώσεις για τόκους. Για αυτό το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει από τη MIG μία διαδικασία πώλησης ακινήτων της RKB ώστε να μειωθεί το ύψος του δανεισμού.  Μάλιστα, το πρώτο εξάμηνο από πωλήσεις εμπορικών κέντρων η RKB κατέβαλε στη MIG για πρώτη φορά 4,4 εκατ. ευρώ έναντι παλαιών απαιτήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολική επαναφορά της MIG, ξεκινά επενδύσεις με δύναμη πυρός 35 εκατ. ευρώ

Καθαρή από δάνεια μετά τη μεταβίβαση της Attica, η εταιρεία από το Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το επενδυτικό της πλάνο. Τα σχέδια για τη θυγατρική RKB και η κεφαλαιακή «ένεση» της μητρικής Πειραιώς.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της MIG χωρίς την Attica και η «προίκα» από την Πειραιώς

Ως εταιρεία συμμετοχών θα επιδιώξει να αναπτυχθεί και πάλι η MIG. Διαθέτει πλέον υγιή ισολογισμό, ενώ αναμένεται να λάβει στήριξη με νέα κεφάλαια από την Τρ. Πειραιώς. Ποια ήταν τα τέσσερα λάθη του παρελθόντος.
Attica-Group-Aero-Highspeed
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

MIG: Η επόμενη μέρα, το ράλι της μετοχής και ο «γάμος» της Attica με ΑΝΕΚ

Συνεχίζει την πορεία της με νέα κεφάλαια η MIG μετά την κόντρα με τον Μ. Ηλιόπουλο. Προεξόφλησε... τα πάντα η θεαματική άνοδος της μετοχής. Ισχυρό ακτοπλοϊκό σχήμα δημιουργεί η Τρ. Πειραιώς με την ένωση Attica και ΑΝΕΚ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πουλάει Μινιόν και Πύργο Πειραιά η Dimand, θα μοιράσει μέρισμα το 2025

Έως και διπλάσια κερδοφορία αναμένει η εταιρεία από τις πωλήσεις πέντε έργων εντός της χρονιάς. Μπαίνει και η EBRD με 20% στο project Skyline. Ενδιαφέρον για campus από δύο ξένα πανεπιστήμια στο πρώην ακίνητο της Softex.
MIG_holdingsh
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι σηματοδοτεί η πρώτη επένδυση της MIG σε ακίνητα στην Ελλάδα

Αγόρασε κτίριο γραφείων που μισθώνει η Eurobank Asset Management. Επανέρχεται σταδιακά στην επενδυτική της δραστηριότητα. Αναμένει τις αποφάσεις της μητρικής Πειραιώς για να ενισχύσει τα υπό διαχείριση κεφάλαιά της